אחדות ישראלית מתחילה כאן:  בני הנוער שלא מחכים שמשהו ישתנה

לא רק דיבורים – גם עשייה למען הקהילה מעבר למפגשי שבת משותפת, חברי גרעיני אודי לוקחים חלק ביוזמות חברתיות בכל רחבי הארץ. אחת מהן היא פרויקט "מבצע עושים סדר״, במסגרתו בני הנוער משפצים בתים של קשישים לקראת חג הפסח. בשנה שעברה התקיים המבצע בירושלים ובאר שבע, והשנה הפרויקט עתיד להתקיים בתחילת אפריל השנה וצפוי להתרחב ליישובים נוספים.
בעקבות המלחמה, בני ובנות נוער מכל רחבי הארץ חיפשו מקומות להתנדב ולתרום – ומצאו את החיבור בתוכנית גרעיני אודי. התוכנית, שפועלת תחת עמותת בנתיבי אודי, מציעה לבני הנוער לא רק מסגרת חברתית אלא גם הזדמנות אמיתית להשפיע. החניכים מספרים שהפעילות מלמדת אותם על ערכים כמו נתינה, כבוד הדדי ושיתוף פעולה בין מגזרים שונים.
אחד הערכים המרכזיים בתוכנית הוא היכולת לפעול יחד למרות הבדלים בתפיסות העולם. הגרעינים הפועלים כקבוצות בתנועת הנוער מכילים בני ובנות נוער מכלל הקשת הישראלית, חילונים, דתיים, מסורתיים, ומברכים כל אדם המבקש לתת ולפעול למען חברה טובה יותר.
מיכל אוחיון (16), תושבת מיתר וחניכה בתוכנית, אשר התחילה את פעילותה בתוכנית לפני כשנתיים במהלך הקרע בעם לאור הרפורמה המשפטית, מספרת שההיכרות עם בני נוער מרקעים שונים חיזקה אצלה את תחושת השייכות: ״גם אם מישהו נראה שונה ממני – תמיד אפשר למצוא איתו מכנה משותף. אני באה מחברה חילונית-מסורתית, ולמדתי שגם עם דתיים לאומיים, שלכאורה שונים ממני, תמיד אפשר למצוא חיבור. בסופו של דבר, מעבר להבדלים, כולנו דומים הרבה יותר ממה שנדמה לנו."
מיכל מדגישה שבגרעינים אין הבחנה חדה בין דתיים לחילונים – היא עצמה מגדירה את עצמה כמסורתית, ובחיי היום-יום ההבדלים כמעט ואינם מורגשים. עם זאת, שבתות גרעינים הן המקום שבו אפשר לראות את הגיוון וההכלה בצורה מיוחדת.
"כל אחד שמר את השבת כמו שהוא רגיל בבית שלו, אבל כולם כיבדו אחד את השני. החילונים השתמשו בטלפונים, אבל דאגו לא לעשות את זה ליד מי ששומר שבת, והדתיים מצדם כיבדו את הבחירה של החילונים. בסוף, הכבוד ההדדי זה מה שהכי חשוב – שכל אחד יוכל לחיות כמו שהוא, בלי שאף אחד ירגיש לא בנוח״ ציינה מיכל.
אליאב ארנולד (16) מירושלים, חיפש במהלך המלחמה מקום להתנדב וגילה את האחדות בגרעיני אודי. לאורך הזמן, הוא ראה איך העמותה מתמקדת בפעילויות שלה, במטרה אמיתית להגשים את החזון שלה. דרך ׳גרעיני אודי׳ הוא הכיר חילונים ומסורתיים וציין ״שהאחדות מורגשת גם בתוך העמותה וגם כלפי חוץ״. לדבריו, ״יש חיבור אמיתי בין פלגים שונים בחברה ואני שמח לראות איך מצטרפים אנשים מרקעים מגוונים״.
הוא מספר שהפעילות בתנועה חיזקה אצלו את ההבנה שכל ישראלי, דתי או חילוני, מחפש חיבור:
"האחדות פה היא לא סיסמה – היא באמת מתקיימת. לא צריך להסכים על הכול, אבל אפשר להכיר, לכבד ולפעול יחד״ סיפר על הפעילות בגרעיני אודי.
״שבת הגרעינים היא לא עוד מפגש חברתי – היא מרחב שבו נוער מכל קצוות החברה הישראלית נפגש, מדבר ופועל יחד"  אומר איתי בן חיים, מוביל התוכנית. ״דווקא בתקופה כזו של קיטוב, יש לנו אחריות לייצר מקום שמחבר ומאחד״.
לא רק דיבורים – גם עשייה למען הקהילה
מעבר למפגשי שבת משותפת, חברי גרעיני אודי לוקחים חלק ביוזמות חברתיות בכל רחבי הארץ. אחת מהן היא פרויקט "מבצע עושים סדר״, במסגרתו בני הנוער משפצים בתים של קשישים לקראת חג הפסח. בשנה שעברה התקיים המבצע בירושלים ובאר שבע, והשנה הפרויקט עתיד להתקיים בתחילת אפריל השנה וצפוי להתרחב ליישובים נוספים.
"הנוער בישראל לא מחכה שמשהו ישתנה – הוא בוחר לפעול בעצמו״ מסכם איתי. ״אנחנו רואים איך בני הנוער מובילים שינוי אמיתי, והפעילות שלהם מוכיחה שישראל הטובה חיה ונושמת בשטח״.
תוכנית ׳גרעיני אודי׳ הפועלת כחלק מעמותת ׳בנתיבי אודי׳, הוקמה מתוך שאיפה להחזיר לחברה הישראלית את רוח השותפות והערבות ההדדית. היא פועלת בהשראתו של סגן אודי אלגרבלי ז"ל, שהיה מדריך בתנועות נוער וקצין מצטיין, ונהרג בלבנון בשנת 1994. חזונו ממשיך להתקיים בזכות בני הנוער שלוקחים חלק בפעילות. עמותת בנתיבי אודי פועלת כבר יותר משני עשורים במטרה לחבר בין חלקים שונים בחברה הישראלית, באמצעות התנדבות ויוזמות קהילתיות. בשנת 2022, זכתה העמותה בפרס השותפות של משרד החינוך, כהוקרה על פועלה לחיזוק האחדות בחברה הישראלית. תומכים רבות בפעילות התוכנית אגפי הנוער והרווחה בעיריית באר שבע ועיריית ירושלים, מרכז כיוונים, מרכז מאי, הפדרציה היהודית בניו-יורק ועוד תורמים פילנתרופים נוספים.
הצטרפו לחדשות מלחמה בישראל חרבות ברזל בווטסאפ לחצו כאן

צילום: בנתיבי אודי

דילוג לתוכן