אילת וחבל אילות מובילות פתרונות להתמודדות עם שינויי האקלים בוועידת אקלים אזורית

שינויי האקלים שהפכו לאתגר עולמי, משפיעים גם על אילת. כחלק מההיערכות להתמודדות עם שינויי האקלים מובילה העיר פעולות, שהקנו לה תו תקן בינלאומי המהווה הכרה רשמית בתכנית האקלים העירונית הממוקדת בהפחתת פליטות הפחמן ובהשגת איזון פחמני עד שנת 2030

כ – 100 תושבים, פעילי סביבה ואנשי אקדמיה השתתפו בוועידת האקלים השלישית שהתקיימה השבוע (ג') בהובלה של היחידה האזורית לאיכות הסביבה אילת-אלות בשיתוף עיריית אילת והמועצה האזורית חבל אילות ועסקה בהתמודדות של אילת והאזור עם שינויי האקלים. במהלך הוועידה הוצגו על ידי מיטב המומחים סוגיות סביבתיות הקשורות למשבר האקלים העולמי, תוך מתן דגש על מאפיינים של האזור והעיר אילת.

שינויי האקלים שהפכו לאתגר עולמי, משפיעים גם על אילת. כחלק מההיערכות להתמודדות עם שינויי האקלים מובילה העיר פעולות, שהקנו לה תו תקן בינלאומי המהווה הכרה רשמית בתכנית האקלים העירונית הממוקדת בהפחתת פליטות הפחמן ובהשגת איזון פחמני עד שנת 2030. אילת המייצרת 100% מצריכת החשמל שלה ביום מאנרגיית השמש, הצטרפה לתכנית הורייזן של האיחוד האירופי, כעיר היחידה בארץ ובמזרח התיכון לצד 111 ערים מאירופה, שיהפכו לנקיות מפליטות פחמן עד לשנת 2030. בנוסף היא נבחרה כאחת מ – 10 ערים בארץ שמרכיבות את נבחרת השאפתנות האקלימית והיא בין הערים הראשונות, שמכנסות אספת אזרחים כחלק מההיערכות לשינויי האקלים. עוד כחלק מהמשימה להגיע לאיזון פחמני עד 2030, מובילה אילת מספר פרויקטים סביבתיים במימון האיחוד האירופי בתחומי אנרגיה מתחדשת, הפחתת פליטות, תחבורה חכמה, תיירות מקיימת ועוד. במסגרת זו מכנסת העיר זו השנה השלישית גם ועידת אקלים אזורית שדנה בסוגיות הבוערות.

בשנים האחרונות חווה העולם כולו שינויים באקלים המתבטאים במזג אוויר קיצוני, גלי חום, קור, משקעים קיצוניים, סערות ועוד. שינויים אלה לא פוסחים על העיר אילת. "החשיבות של העיסוק באקלים ואיכות סביבה באילת נובעת בעיקר מהייחודיות של העיר ביחס לשאר ערי ישראל, כעיר היחידה בארץ הנמצאת בתנאי מדבר קיצוני, העיר היחידה בישראל הכוללת שוניות אלמוגים ושיש בה נתיב נדידת ציפורים בעל חשיבות עולמית. בנוסף זו עיר גבול ועיר נמל שמהווה נקודת מוצא לחדירה והתבססות של מינים פולשים (עורב הודי, דבורה ננסית ועוד) ועיר הנושקת לשטחי טבע בעלי חשיבות כלל-ארצית" ציין אסף אדמון – מנהל היחידה האזורית לאיכות הסביבה והציג במסגרת הוועידה את האתגרים הייחודיים של אילת: בין בידוד גיאוגרפי לצריכה תיירותית מוגברת. בדבריו התייחס לפרויקט הייחודי TOUR ZERO שמטרתו להפוך בתי מלון בעיר לניטרליים מבחינת פליטות פחמן. הפרויקט אליו הצטרפו שלושה בתי מלון מתמקד בניהול אנרגיה, צמצום פסולת וניהול שרשראות אספקה. "בתי המלון מובילים לצריכת משאבים גדולה ופסולת רבה, אך הם גם יכולים להוביל את השינוי" אמר אדמון והוסיף:" כאשר מיישמים מדיניות להפחתת פליטה בקרב התושבים, צריך לוודא הטמעה ואכיפה בקרב עשרות אלפי בתי אב. לעומת זאת, כאשר מטמיעים שינוי בבית מלון הכולל עשרות ומאות חדרים, האפקט יעיל ומהיר הרבה יותר".

הפעילות שמקיימת העירייה באמצעות היחידה לאיכות הסביבה אילת-אילות משתלבת כאמור גם עם היעדים הבינלאומיים, במסגרתם זכתה אילת להצטרף לתכנית הורייזן של האיחוד האירופי. "לקבל את תו התקן של האיחוד האירופי זו לא רק הכרה, אלא גם התחייבות. זו הזדמנות להוביל שינוי משמעותי בישראל ובאזור כולו" אמר אדמון וציין את המחויבות הגדולה של ראש העירייה – אלי לנקרי שמוביל את הנושא שנים רבות עוד כששימש כסגן ראש העיר וממשיך לעשות זאת בהובלת חזון עירוני, בליווי ועידוד תכניות ובקידום תהליכים שיבטיחו שמירה על משאבי הטבע של העיר לצד היערכות להתמודדות עם שינויי האקלים והתמודדות עם אתגרי העיר. את עשייתה זו זכתה אילת להציג גם בוועידת האקלים הבינלאומית של האו"ם שהתקיימה בשנה שעברה בשארם א-שייח והשנה באזרבייג'ן.

התכנית הכוללת הוצגה כאמור במסגרת ועידת האקלים לצד הרצאות בתחומי האקלים בכלל ובאילת בפרט. עוד בין הנושאים שעלו בוועידה: קיימות בתיירות – צמיחה ירוקה שהוצגה על ידי מנהלת תחום פיתוח תיירות בת קיימא במשרד התיירות, תיירות מקיימת ותרומתה לעיר הוצגה על ידי מנכ"ל חברת א.צ.י.כ, הקשר בין חוסן קהילתי ומשבר האקלים הוצג על ידי ד"ר אור אלכסנדרוביץ, ד"ר דורית אדלר ואל"מ (במיל') גילי שנהר. חברת מועצת העיר – ד"ר סוזי שרם כהן האמונה על תחום הסביבה וצוות היחידה האזורית לאיכות הסביבה הציגו את הפעולות העירוניות ביניהן הפרויקטים הבינלאומיים, תכנית ההצללה ועוד.

עוד במסגרת ועידת האקלים חתמו הבאים לצד ראשי הרשויות, אלי לנקרי – ראש עיריית אילת וד"ר חנן גינת – יו"ר מועצה אזורית חבל אילות על עצומה הקוראת לממשלה לחזור בה מההחלטה החד צדדית לבטל את מדיניות "אפס תוספת סיכון", המסירה את המגבלות על היקפי שינוע הנפט דרך מפרץ אילת. בעצומה נכתב: "אנחנו, הגרים בערבה הדרומית, חווינו כבר אירועי זיהום ודליפה ממתקני קצא"א, הקטנים והגדולים, זיהומים אשר הרעילו את האדמה, את המים, את החי והצומח המהווים את המערכת האקולוגית, שמגדירה את זהותנו ואת זהות חבל ארץ ישראל הדרומי. מניסיוננו, האסון הבא הוא רק עניין של זמן! ביטול המדיניות, מסכנת את המפרץ, את שונית האלמוגים הייחודית של אילת אשר הינה בעלת חשיבות עולמית עקב עמידותה היחסית לשינויי האקלים, ואת כל הפעילות הכלכלית העירונית המבוססת על תיירות ונשענת על משאבי הטבע של מפרץ אילת".

לצד ועידת האקלים האזורית התכנסה בשבוע שעבר ועידת אקלים ראשונה לנוער ביוזמת היחידה האזורית לאיכות הסביבה ובשיתוף גופים מפורום החינוך הסביבתי: מרכז הצפרות, אילת-אילות אנרגיה מתחדשת, תנועת הנוער "שומרי המפרץ" של רשת המתנ"סים ועמותת "אקופיס". בוועידה השתתפו כ – 100 בני נוער, רובם תלמידי כיתות ט'. לצד הרצאה מקצועית התקיימו שולחנות עגולים סביב נושאים הקשורים בשינויי האקלים: טביעת רגל פחמנית, צריכת מזון, אלמוגים וצריכה עודפת. תוצרי העבודות הוצגו במסגרת ועידת האקלים האזורית.

◼️ הצטרפו לחדשות אילת בווטסאפ  לחצו כאן 

 

צילום: דוברת עיריית אילת

דילוג לתוכן