במסגרת ועידת האקלים COP29 בבאקו, התקיים היום ד' (20.11) אירוע מיוחד בביתן הישראלי בנושא בנייה ירוקה שכותרתו: "מהפכת הבנייה הירוקה בישראל – מיישום מקומי לסטנדרט לאומי" בהשתתפות נציגים מהמשרד להגנת הסביבה, נציגי פורום ה-15, נציגי המועצה הישראלית לבנייה ירוקה ונציגים מעיריית אילת. האירוע התמקד בהישגי ישראל בתחום הבנייה הירוקה, וסקר כיצד הבנייה הירוקה בישראל שצמחה מלמטה-למעלה, מהרמה המקומית לרמה הארצית, מהווה מודל השראה בינלאומי להגשמת יעדי אקלים באמצעות שיתוף פעולה רב-מגזרי.
האירוע הדגיש את החשיבות של שילוב עקרונות בנייה ירוקה כחלק בלתי נפרד מתכנון עירוני מקומי, מנהיגות פורצת דרך ושיתופי פעולה בין הרובד הממשלתי והמקומי לטובת קידום הפחתת פליטות גזי החממה במגזר הערים והמבנים.
מאיה קרבטרי, מנהלת מחלקת סביבה, אקלים ותכנון בפורום ה-15, הנחתה את המושב והציגה את התהליך שעברה הבנייה הירוקה בישראל – הן הדרך שעבר התקן הישראלי לבנייה ירוקה ממסמך "רזה" וולונטרי, ועד לתקן מקצועי שהתפתח ועומד בשורה אחת עם תקנים בינלאומיים, ובמקביל – תהליך האימוץ והיישום של התקן בישראל – החל מיזמים בודדים, חברות בנייה ורשויות מקומיות בודדות שאימצו את הבנייה הירוקה כבר לפני 15 שנה, דרך ההחלטה פורצת הדרך של עיריות פורום ה-15 על אימוץ משותף של התקן לבנייה ירוקה כדרישה מחייבת בכל הבנייה החדשה.
אסף אדמון, מנהל היחידה הסביבתית אילת-אילות, הציג והדגים את ההובלה של שלטון מקומי בתחומי האקלים והסביבה, הציג את העשייה פורצת הדרך של אילת-אילות בתחומים אלה – ובכלל זה את הפיכתו של חבל ארץ רחב המייצר 100% מצריכת החשמל שלו בשעות היום מאנרגיה סולארית וככזה השואף לאיזון פחמני עד לשנת 2030, וזאת במסגרת משימת האיזון הפחמני של האיחוד האירופי ( climate neutral and smart city mission). במסגרת זו נבחרה אילת כאחת מ – 112 ערים באירופה ומחוצה לה, שיהפכו לערים חכמות ונקיות מפליטות פחמן עד 2030. העיר מקיימת מספר פרויקטים סביבתיים במימון האיחוד האירופי בתחומי אנרגיה מתחדשת, הפחתת פליטות, תחבורה חכמה ועוד.
לדבריו, "העיר אילת כעיר הדרומית והחמה ביותר במדינת ישראל שמה לה ליעד להיות מאוזנת פחמנית עד לשנת 2030. במסגרת זו מובילה העיר פרויקטים פורצי דרך, בעיקר בתחומי האנרגיה המתחדשת והפחתת פליטות בעיר ובתעשיית המלונות, באמצעות פתרונות טכנולוגיים, לוגיסטיים והתנהגותיים. אני מאמין, שתודות לשיתופי פעולה פורים בארץ ובחו"ל, ובהתאם לחזון שמוביל ראש העירייה – אלי לנקרי, העיר אילת תוכל להוות בשנים הקרובות עיר מודל, שתסייע רבות למדינת ישראל לעמוד ביעדי האקלים שלה"
יקיר למדן, ראש תחום בנייה ירוקה במשרד להגנת הסביבה הציג את התקנות הלאומיות המחייבות שנכנסו לתוקפן בסוף שנת 2022, המתבססות על התקן הישראלי לבנייה ירוקה (ת"י 5281). מאז פרסום התקנות נוספו מעל ל 1,500 מבנים חדשים בבנייה ירוקה רק בשנת 2023. נתון זה מציב את ישראל בחזית הצמיחה העולמית בבנייה ירוקה. בנוסף, יקיר הציג את השיפורים והשינויים שעובר התקן הישראלי, במסגרת רביזיה מקיפה שעובר בימים אלה, ובכלל זה יתווספו שיטות חדשות להערכת מחזור חיים של המבנה ומדדים לקביעת טביעת הרגל הפחמנית של חומרי הבנייה, שהם כלים קריטיים להפחתת פליטות גזי חממה במגזר הבנייה. כלים אלו מתכתבים עם יעדיה הלאומיים של מדינת ישראל להפחתת 30% מפליטות גזי החממה עד שנת 2030.
עומר לביא, סמנכ"ל המועצה הישראלית לבנייה ירוקה הציג את תפקיד החברה האזרחית בכלל והמועצה לבנייה ירוקה בפרט, בפיתוח כלים ייחודיים להכשרה והעברת ידע ובניית קהילייה מקצועית תומכת, בה מתאפשרים שיתופי פעולה בינ-מגזריים, הכוללים את המגזר העסקי, הממשלה, השלטון המקומי, אנשי מקצוע וגורמי אקדמיה, התורמים במשותף לקידום חדשנות ולשיפור ביצועים סביבתיים בענף הבנייה.
הפאנל המקצועי עסק באתגרים ובפתרונות ליישום והטמעת בנייה ירוקה, תוך הדגשת תרומתם של בעלי העניין השונים – קבלנים, רשויות מקומיות והחברה האזרחית, ובגיבוש החזון לעתיד – מהו השלב הבא בבנייה הירוקה?
האירוע בביתן הישראלי הדגיש את מחויבותה של ישראל להוביל שינוי במגזר הבנייה כחלק מהמאבק הגלובלי בשינוי האקלים. ההשתתפות הנרחבת של נציגים בין-לאומיים, לצד הצלחותיה של ישראל בתחום, מהוות עדות לחשיבות של שיתופי פעולה וליכולת להוביל פתרונות חדשניים שיתרמו לעתיד בר-קיימה בעולם כולו.