אף עיר ישראלית לא נמצאת ב 100 הערים הירוקות בעולם

ועידת ישראל לכלכלה ירוקה תתקיים ב 26.3.2025 במיוזיק סיטי באר-שבע, ותדון בנושאים הבוערים על סדר היום כאשר מדינת ישראל והעולם כולו מבינים יותר ויותר את חשיבות השמירה על איכות הסביבה באמצעות חינוך סביבתי, תחבורה ירוקה, רגולציה סביבתית, התייעלות אנרגטית, בניה ירוקה ועוד

מזהמות- מחדלי איכות הסביבה בתל אביב, חיפה וירושלים:"מפגעים חמורים, פוגעים בחיי כולנו.

בעוד כשבועיים תתקיים ועידת ישראל לכלכלה ירוקה, צוות מיוחד בהובלת יו"ר הוועדה יורם קפולניק והיועץ הבכיר שזכה בעבר ב'אוסקר של איכות הסביבה' דניאל מורגנשטרן בוחנים את המצב בערים השונות ובחנו כעת גם את תל אביב, חיפה וירושלים שנמצאו מזהמות ופוגעות בסביבה במיוחד. לדבריו: "במחקר של 100 הערים הירוקות בישראל- אף עיר ישראלית לא נמצאת ברשימה- זו תעודת עניות לישראל"

ועידת ישראל לכלכלה ירוקה תתקיים ב 26.3.2025 במיוזיק סיטי באר-שבע, ותדון בנושאים הבוערים על סדר היום כאשר מדינת ישראל והעולם כולו מבינים יותר ויותר את חשיבות השמירה על איכות הסביבה באמצעות חינוך סביבתי, תחבורה ירוקה, רגולציה סביבתית, התייעלות אנרגטית, בניה ירוקה ועוד. במסגרת זו, וועדה מיוחדת בוחנת בשבועות האחרונים את הערים השונות במדינת ישראל ואת העשייה המקומית. באשר לאיכות הסביבה. בתל אביב, חיפה וירושלים סרבו לשתף פעולה עם צוות הוועדה מה שהעלה תהיות רבות על המצב בערים אלו וצוות הועדה ביצע בחינת עומק משמעותי על מנת להבין מה קורה בערים הגדולות בישראל.

אחד הגורמים המרכזיים בוועדה הוא דניאל מורגנשטרן – אחד מאנשי איכות הסביבה המרכזיים בישראל, שהגה ויזם את חוק הפיקדון על מכלי המשקה ,וזכה בפרס היוקרתי ביותר בתחום- הגלובוס הירוק – האוסקר של איכות הסביבה. לדבריו  בתל אביב קיימות בעיות רבות: בניית מגדלי ענק יוצרים רוחות עזות במרחבים אלו, על אף ההצהרה על נטיעת "עיר יער" – 100,000 עצים בעשור, זה עדיין לא ממש קורה בשטח  דבר הפוגע בטבע, מזרז שינויי אקלים, ממעיט חמצן ותיקון של זיהום סביבתי באוויר נקי. "תראה מה קרה בכיכר הבימה- לקחו רחבה גדולה עם צל ועצים, ועקרו אותם. יש פגיעה מהותית באיכות הסביבה" מסביר דניאל.

חמור מכך, בתל אביב אין אף מפעל קצה למחזור פסולת, האי טיפול בנושא וחוסר עידוד ציבורי למחזור מהווים פגיעה בסביבה. בנוסף זיהום האוויר הוא מהגבוהים בישראל, דבר הנובע בעיקר מתחבורה כבדה ותחבורה פרטית. המעבר לרכב חשמלי איטי מידי. " עיריית תל אביב חייבת להוביל מהלך להקמת רשות תחבורה מטרופוליטנית- רק כך יווצר שינוי מהותי. אנחנו חייבים להוריד את רמת זיהום האוויר, לצמצם כניסה של רכבים כבדים לתל אביב, בשכונות שוליים מחנים משאיות בתוך השכונות- בחולון כבר בלמו זאת ואסרו כניסת משאיות- בתל אביב לא מקדמים זאת" לדבריו של דניאל.

גם בחיפה המצב לא אופטימאלי אך טוב יחסית לתל אביב: על פי ממצאי הבדיקה שקיימו בוועידת ישראל לכלכלה ירוקה קיימת בעיה חמורה של זיהום אוויר בשל ריבוי מפעלים מזהמים, בעיקר במפרץ, שלא נסגרו, וספק אם יסגרו.. כמו כן, ריבוי כבישים וצירי תחבורה ברצועה צרה שבין הים והכרמל: של פחות מקילומטר קיימים 2 כבישים ראשיים, מסילות ברזל ותשתיות ענק שיוצרות מפגעים כבירים. לדברי של דניאל: "הטיפול בקישון הוא נקודת אור, הוא טהור בייחס לעבר.  רמת הטיפול באשפה אינה מצטיינת, המחזור והפרדה בין יבש לרטוב ופלסטיק כמעט ולא קיימת בחיפה ,ומהווה פגיעה מהותית באיכות הסביבה"

עיר נוספת שנבחנה היא ירושלים: "אומנם יש מפעל מיון אשפה גדול אך העבודה שלו לקויה בשל ערבוב רטוב ויבש בשלבים האיסוף מהרחובות הרכבת הקלה פועלת עם קו בודד ולא ממצה את הפוטנציאל ,היו עושים נכון עם היו מקימים  בירושלים BRT המבוסס  על טרולייבוס- אוטובוס חשמלי מפרקי". הועדה ציינה כי קיימת דאגה רבה בשל התרחבות כבירה של העיר לעבר השטחים הפתוחים השמורות, וגן לאומי הרי יהודה שממערב לבירה. דבר הפוגע בטבע ופוגע באיכות הסביבה: "מתוכננות להבנות שכונות בתוך  הגן הלאומי הרי יהודה ולפגוע בו באופן אגרסיבי, כל זאת מאחר ולא קיימים מספיק פרויקטים של ההתחדשות העירונית. בנוסף, העיר אינה עושה מספיק לעידוד המיחזור, הפרדת פסולת וחינוך לסביבה ירוקה.

דניאל מורגנשטרן סיכם את ממצאי הבחינה ואמר: "מדינת ישראל נמצאת בצו 8 לאומי, לצד הלחימה באויבנו עלינו להילחם על איכות הסביבה וזאת לאחר הזנחה של שנים. המעבר לאנרגיה ממקורות מתחדשים אינו מספיק ותופס אותנו בפיגור ניכר. מצאנו מפגעים רבים בערים אלו והעדר תוכנית סדורה לצמצום הפגיעה באיכות הסביבה. מצער לראות כי בשנת 2025 ערים גדולות ומרכזיות בישראל לא פועלות בצורה נרחבת לשמירה על איכות הסביבה והטבע. אני קורא למדינת ישראל, המשרד לאיכות הסביבה והרשויות המקומיות להתגייס למאמץ שמובילה ועידת ישראל לכלכלה ירוקה ולפעול למען העתיד של ילדנו על כדור הארץ. התמונה היום עגומה, בכוחנו לשנות אותה- צעד ראשון זה להשתתף בועידת ישראל לכלכלה ירוקה תתקיים ב 26.3.2025 במיוזיק סיטי באר-שבע ".

 

הצטרפו לחדשות איכות הסביבה בווטסאפ לחצו כאן

צילום: ועידת ישראל לכלכלה ירוקה

דילוג לתוכן