בצל יוקר המחיה המאמיר והמשך השפעות המלחמה: הישראלים ישליכו לפח מזון בשווי 2.7 מיליארד ₪ בפסח הקרוב על פי נתוני ארגון לקט ישראל ו-BDO זינוק חד במחירי הפירות והירקות של למעלה מ-10% בשנה האחרונה, לא מונע מהציבור להוציא כ-3,900 שקלים בממוצע על קניות מזון לחג, כאשר כ-512 ₪ מתוכם יתבזבזו
גידי כרוך מנכ"ל לקט ישראל: "הנתונים המדאיגים שאנו חושפים היום מצביעים על מגמה מטרידה של התרחבות פערים חברתיים שהוחרפו בעקבות המלחמה וממשיכים להתרחב בחגים. דפוסי הצריכה מוכרחים להשתנות"
לקראת חג הפסח תשפ"ה ולמרות ההתייקרות החדה במחירי המזון וירקות ופירות בפרט, הציבור הישראלי צפוי להוציא סכום שיא של 11.6 מיליארד ₪ על מזון לחג, זאת לעומת 10.9 מיליארד ₪ בשנה שעברה. מתוך סכום זה, צפוי אובדן מזון חסר תקדים של כ-266 אלף טונות בשווי של כ-2.7 מיליארד ₪ לאורך שרשרת הייצור והצריכה.
משמעות הדבר היא שמתוך כ-3,900 ₪ שמשקי בית יוציאו על מזון לתקופת החג, כ-512 ₪ יושלכו לפח. כך עולה ממחקר מיוחד שערך ארגון הצלת המזון הלאומי לקט ישראל בשיתוף BDO.
הנתונים חושפים כי בענף הקמעונאות לבדו צפוי אובדן של כ-47 אלף טונות מזון בשווי של כ-650 מיליון ₪ בתקופת החג, עלייה של כ-7% לעומת אשתקד. המשך המלחמה והשפעותיה הכלכליות ממשיכים להעמיק את הפערים החברתיים, על רקע העלייה המתמשכת במחירי המזון שהגיעה ל-4.9% בשנה האחרונה, כך לפי הלמ"ס, כאשר מחירי הפירות והירקות לבדם זינקו בשיעור מדאיג של 10.3%.
מסקר מיוחד שערך מכון מדגם עבור לקט ישראל בדצמבר האחרון, עולה תמונה מדאיגה: כ-40% מהציבור הישראלי שמים דגש על המראה החיצוני של פירות וירקות כשיקול מרכזי לרכישתם, נתון המגיע ל-55% בקרב צעירים בגילאי 18-24. גישה זו מובילה לבזבוז מזון נרחב יותר ומחמירה את בעיית אובדן המזון במשקי הבית. הסקר חושף עוד כי כ-17% מהציבור נאלצו לקנות פחות פירות וירקות מאז תחילת המלחמה, וזאת למרות שירקות הם מוצר צריכה בסיסי שהישראלים כמעט ולא מוכנים לוותר עליו.
גידי כרוך, מנכ"ל לקט ישראל: "הנתונים שאנו חושפים היום מצביעים על שתי מגמות מדאיגות, האחת – עליית המחירים של המזון בכלל ושל תוצרת חקלאית בפרט וברוח החג עלינו לשאול האם היא מוצדקת או שלא ואילו השנייה היא מדוע דווקא הציבור הצעיר הוא צרכן שמונע משיקולים של אסטטיות וחיפוש אחר שלמות גם בקטגוריית המזון שאותו הוא רוכש וצורך. דווקא בשעה זו, שבה הפערים החברתיים גדלים והעומס על שכבות הביניים והעוני מתגבר עלינו לתת את הדעת על צריכה מדויקת ונבונה. כולנו מחויבים לשנות את הרגלי הצריכה שלנו בהתאם לרוח התקופה ולא להשליך מזון = כסף = 3,900 ₪ למשפחה בפסח – לפח. תנועת צרכנים בשילוב פעולות אקטיביות להצלת מזון הם אלו שיכתיבו מהלכי צריכה חדשים שבסופם שינוי תמונת אי הבטחון התזונתי בישראל."
הצטרפו לחדשות אקטואליה ופוליטיקה ארצית ומקומית בווטסאפ לחצו כאן