בשורה חשובה לאזרחים וותיקים

החל משנת 2012 הוחל מתווה לעלייה הדרגתית של שיעורי הפטור ממס במשיכת קצבה פנסיונית, במסגרתו שיעור הפטור גדל בהדרגה מ– 35% עד לשיעור של 67% בשנת 2025. במסגרת הצעת החוק הנוכחית מוצע לקבוע כי שיעור הפטור יעמוד על שיעורו הנוכחי – 52% מעתה ואילך, ולא יעלה לפי המתווה ההדרגתי האמור

ועדת הכספים אישרה את הצ"ח למשיכת קצבה פנסיונית לקריאה שנייה ושלישית במסגרת מתווה מדורג ומוסכם עם האוצר, סוכם שהטבת המס שהייתה אמורה להתבטל בנוסח ההצעה המקורי, תגיעה להבשלה מלאה ב-2028,

ועדת הכספים בראשות ח"כ משה גפני, אישרה היום (ה') את הצעת חוק ההתייעלות הכלכלית (תיקוני חקיקה להשגת יעדי התקציב לשנת התקציב 2025) (הקפאת עדכוני מס ומס יסף), התשפ"ה-2024 (סעיף 1(1) – משיכת קצבה פנסיונית). הוועדה אישרה את פיצול החלק הנוגע למשיכת הקצבה הפנסיונית מיתר חלקי החוק וסיכמה על מתווה לאישורו בהמשך בשבוע שעבר, ולאחר דיונים שקיימה לגוף החוק ולעניין ההסתייגויות שהוגשו אתמול והיום, אושר החוק לקריאה שנייה ושלישית בהתניה שהפיצול יאושר במליאה.

החל משנת 2012 הוחל מתווה לעלייה הדרגתית של שיעורי הפטור ממס במשיכת קצבה פנסיונית, במסגרתו שיעור הפטור גדל בהדרגה מ– 35% עד לשיעור של 67% בשנת 2025. במסגרת הצעת החוק הנוכחית מוצע לקבוע כי שיעור הפטור יעמוד על שיעורו הנוכחי – 52% מעתה ואילך, ולא יעלה לפי המתווה ההדרגתי האמור. במסגרת שיח שנעשה עוד קודם הגעת הצ"ח לוועדה, קודמה הצעה כי תחול הקפאה של המדרגה הנוכחית לתקופה מסוימת ולא ביטולה. לצד כך, בדיון הראשון בהצעת החוק בוועדה, הציע שר התיירות חיים כץ, כי המתווה יחול באופן מדורג, אשר יגיע להבשלה בסכום שהיה אמור לחול בינואר הקרוב, רק בשנת 2028. לבקשת יו"ר הוועדה, ח"כ משה גפני התקיים שיח מול האוצר בנוגע להצעה, ובאוצר הוחלט לקבלו.

במסגרת זו, אושרה הצעת החוק בוועדה היום, כאשר נקבע כי תפרש תקופת העלייה בפטור, כך שבשנת 2028 יושלם מתווה הטבות המס עד לשיעור של 67%: בינואר 2025 הפטור יעלה ל-57%, בינואר 2026 ל-57% וחצי, בינואר 2027 ל-62% וחצי, ובינואר 28 ל-67%.

במשרד האוצר ציינו במהלך הדיונים כי נוכח ההסכמה יידרש מקור תקציבי להפסד ההכנסות בגובה 130 מיליון ₪ במסגרת תקציב 25, כאשר מימוש מלא של ביטול הגדלת הפטור כפי שהובא בחוק המקורי, היה מכניס למדינה 400 מיליון ₪ בשנה.

ח"כ ולדימיר בליאק: "מדובר בחוק שפוצל מהחוק הגדול, לדעתי לא צריך לקיים בו דיון ובטח לא להצביע עליו. אנחנו מבקשים לדעת מה תהייה הפגיעה בגמלאים? אני מכיר גמלאים שתכננו את הפרישה שלהם על סמך תקרת הפטור, מה תהייה רמת הפגיעה באותו גימלאי מן השורה? בנוסף האם שקלתם אלטרנטיבה, לקחת את הכסף ממקור אחר? לא התקיים דיון מספק לגוף החוק, אנחנו לא יודעים מה רמת הפגיעה, מי האנשים, כמה".

עפרי אשל, משרד האוצר: "בשל המצב הפיסקלי וכך שההטבה היא לבעלי הכנסה גבוה יחסית, חשבנו שנכון שההטבה תישאר על 52%. יותר מ-50% אינם מגיעים לתקרת המס והם אינם מושפעים מהצעד. ההצעה פורסת את המתווה בצורה שונה, כך שההטבה המלאה תיכנס באופן מדורג ב-2025 ולתוקף מלא ב-2028, כך שאין פה שינוי גדול. ההטבות בתחום בישראל הינן יוצאות דופן בהשוואה עולמית".

עו"ד שלומית ארליך, יועמ"ש הוועדה: "במהלך הדיון הקודם הוצג מתווה חדש לפריסה, במקום שנתיים המתווה ייפרס על 4 שנים. התקיים דיון, גם עכשיו אם יש שאלות נוספות ניתן לשאול. לגבי נושא הפיצול, זו פרקטיקה שאינה חדשה בכנסת, אישור הצעת החוק מתקיים באופן מותנה, ככל שהפיצול שהונח על שולחן המליאה לא יאושר במליאת הכנסת, ההצעה תחזור להצעת החוק המלאה".

ח"כ חמד עמאר: "הבאתם אלטרנטיבות אחרות לשר? מהן? למה השר לא קיבל אותן?".

ח"כ אורית פרקש הכהן: "מה המקור התקציבי, איך תכסו על האובדן של 130 מיליון ₪?".

נציגי האוצר השיבו כי מדובר בסך הטבה שהגמלאי יכול לגשת אליה ולממש אותה בכמה נתיבים: במשיכת קצבה פנסיונית חודשית, או כסכום פטור בהיוון – סכום הוני חד פעמי, או שעה שהגמלאים היו עובדים פעילים, משכו סכום פיצויי פיטורים שמצמצם את סכום ההטבה בעת שהם מגיעים לגמלאות. כך ציינו כי השונות במועדים ובאופנים בהם ניתן למשוך את ההטבה, מקשה על ניתוח ההשפעה השנתית על כל אדם, לו מאפיינים שונים, וכל צורת משיכה משפיעה עליו אחרת.

לצורך הדגמה, הציגו באוצר מקרה של גמלאי שמשך את מלוא ההטבה אך ורק במשיכה חודשית, והוא מגיע לתקרת הקצבה המזכה להטבה (9,430 ₪) – מתוך סכום זה קצת יותר מ-4,900 ₪ מהכנסתו הינה תחת פטור כיום, ובינואר 2025 יכנסו תחת התקרה המזכה 470 ₪ נוספים.

עוד הציגו באוצר כי כ-124 אלף איש יושפעו מהצעת החוק לפי הערכות, בכפוף לאופן המימוש של כל פרט, וכי כ-60% מהתמורה הפיסקלית מגיעה מהאנשים שהקצבה החודשית שלהם גבוה מ-10 אלפים ₪.

ישי פרלמן, רשות המיסים: "קשה לומר שהטבה שמתפרסת על 3 שנים היא פגיעה מאוד רצינית. יש צורך פיסקלי בהגדלת הכנסות המדינה, המדינה לא רוצה לפגוע בהכנסה הקיימת בצורה נומינלית – בהכנסת שכר נטו, היה אפשר להעלות את אחוז המס למשל, לכן הביאו מספר צעדים שקובעים שהטבות שאמורות להיכנס לתוקף בשנה הבאה, לא יכנסו לתוקף במועד, לצד הקפאת ההצמדות. ביחס לשנה הנוכחית זה לא פוגע בגובה ההכנסה, אדם שקיבל פנסיה בסכום איקס, לא יקבל פחות".

חברי האופוזיציה השיבו לדברים כי מדובר בפגיעה לעומת הגדלת הקצבה המזכה מפטור כי שחוקקה קודם לכן, וכי ישנם פנסיונרים שתכננו את פרישתם בהתאם לרמת ההכנסה שהייתה צפויה במדרגות המס במתווה המקורי.

פרלמן: "הפגיעה פה היא רק באנשים עם הכנסה ברמה גבוה יחסית. 10 אלפים ₪ הכנסה של קצבה, עם קצבת ביטוח לאומי זה כבר 15 אלף, מהם אנחנו לוקחים. הלקיחה היא לא משהו מאוד משמעותי, זה נפרס על פני 3 שנים, זה תלוי בפרטים, אבל זה לערך 100 ומשו ₪ בחודש, לאדם שהקצבה שלו היא 15 אלף זה לא הרבה כל כך, וגם זה מתוך עלייה בקצבה הנוכחית".

לשאלות בדבר צעדים חלופיים שנשקלו, השיבו באוצר כי הצעד הוגש כחלק מכלל התוכנית הכלכלית, כהתכנסות רחבה בשנת התקציב 2025, עליה הממשלה הצביעה בתחילת נובמבר, וכי תקציב 2025 הינו אחד התקציבים המורכבים שנעשו, כאשר נעשה ניסיון שלא לממקד את הפגיעה באף אוכלוסייה באופן משמעותי, וכן שלא לנקוט בצעדים שיביאו לפגיעה בצמיחה.

◼️ הצטרפו לחדשות כלכלה, נדל"ן הייטק ועסקים בווטסאפ לחצו כאן

 

 

צילום: דוברות הכנסת

דילוג לתוכן