מנכ"ל רשות מקרקעי ישראל ינקי קוינט ערך הבוקר פגישה בוועדת התכנון המרחבית "זמורה," האחראית על מועצות מזכרת בתיה, בני עי"ש וקריית עקרון. הישיבה דנה במגפת הפלישות לקרקעות חקלאיות באזור השפלה.
בישיבה השתתפו יו"ר הוועדה, אלון יוניאן, ראש מועצת מזכרת בתיה, גבי גאון, ראש מועצת קריית עקרון, אילן ירימי ואחרים.
עם תחילת הישיבה יו"ר זמורה אלון יוניאן הודה לקוינט על הביקור וציין: "זכינו להיות הוועדה הראשונה שזוכה לאמון והוקרה משר הפנים וגופי התכנון, כשבפועל הורחבו סמכויותינו ושודרגנו מוועדה מקומית למרחבית עם סמכויות נוספות של ועדה מחוזית- הכרה שתקצר משמעותית את תהליכי התכנון והבנייה לרווחת תושבי האזור, ואני תקווה שהדבר יפתח צהר לוועדות מקומיות נוספות. עם הסמכות מגיעה האחריות ובעקבות המעמד החדש אנו כבר עדים לעלייה ניכרת בכמות הפניות והבקשות מצד התושבים ומכינים את עצמנו לכך, כשתמיד חובת ההוכחה עלינו. אני מבקש לברך את ראשי מועצות מזכרת בתיה, בני עי"ש וקריית עקרון על שיתוף הפעולה הפורה, ליזמים והקבלנים וכמובן לעובדי ועובדות הוועדה שעובדים במסירות גדולה, ותמיד בעין טובה עבור התושבים".
ראש מועצת מזכרת בתיה, גבי גאון, התייחס לעובדה שכביש 441 חוצץ בין השטח המוניציפלי המיושב של מזכרת בתיה, המתפרש על פני 3,500 דונם, לבין 3,500 דונם נוספים של קרקעות חקלאיות אשר בבעלות אנשים פרטיים מאז תקופת המנדט. "הוועדה המחוזית החילה במשך שנים את התוכנית המנדטורית ששמרה על ייעוד חקלאי, וכל הניסיונות של קודמיי – ועד היום – לשנות את ייעוד הקרקע לתעשייתי, מסחרי או תיירותי, נהדפו על ידי המדינה, המתעקשת להגדיר את האזור כשטח ירוק."
לדבריו, "מדובר בעתודות קרקע שאסורות למגורים בשל רמת רעש העולה על 65 דציבלים מבסיס תל נוף הסמוך. אני שואל, מדוע לא ניתן להקים באזור תעשייה מודרני שיכלול תעשיות אגרו-טק, אחסנה לוגיסטית ומעבדות? אני מאמין שזה יזניק את האזור כולו קדימה וייצור אלפי מקומות עבודה לתושבים. בפועל, נוצר ואקום של שטחים פתוחים ללא שימוש, שאליהם פלשו גורמים עברייניים".
גאון הוסיף: "כיום פועלים במקום מחסנים מזהמים וחוות בהן מתקיימות מסיבות פיראטיות לצד האנגרים ומבנים יבילים ללא פיקוח. אני קורא ליו"ר מטה התכנון הלאומי וליו"ר הוועדה המחוזית לקבל החלטה אמיצה שרואה קדימה, וביחד עם כביש 6, שנמצא בתכנון מתקדם, להעניק תנופה תעסוקתית וכלכלית משמעותית למועצת מזכרת בתיה ולאזור כולו."
במהלך הישיבה ציין קוינט: "אני שמח על שיתוף הפעולה הפורה בפיתוח האזור עם ראשי המועצות כאן. לרמ"י עתודות קרקע משמעותיות ליחידות דיור בהיקף של 13,500 יחידות דיור באזור." בהתייחסו לתופעת הפלישות של גורמים עברייניים, הוסיף: "הפעלנו מערכת בינה מלאכותית לפיקוח עבור היטלי השבחה, ואנו משקיעים רבות באכיפה כנגד תופעות הפלישה והבנייה הבלתי חוקית." קוינט חשף מערכת לוויינית שפותחה על ידי חברת 'רפאל' ועוקבת אחר שינויים בתוואי השטח כדי לאתר פלישות של גורמים עברייניים לקרקעות. "המערכת מסוגלת לזהות שינויים בתמונות לוויין ובצילומי שטח ולהבדיל בין צמחייה רגילה לבין פלישות לא חוקיות, כגון יציקות בטון או הקמת מבנים יבילים חדשים. כשהצוותים מגיעים לשטח, יש בידם נתונים מדויקים מהמערכת, היודעת לזהות את נקודות הפלישה בעזרת תבניות שהוגדרו מראש."
קוינט הוסיף ופירט על אופי הפעולה של המערכת. "המערכת מתחשבת במשתנים שונים, כמו פוליגונים של פשיעה, מערכות חינוך, קרבה לתחבורה ציבורית ועוד, ומספקת תשובות בהתאם למהימנות הנתונים. אם אין מספיק דאטה, המערכת מקפידה לא לספק תשובה ברמת מהימנות נמוכה מ-75%. המטרה היא להמשיך לפתח את האזור באמצעות תעשיות מתקדמות שיספקו מקומות עבודה יציבים ומשמעותיים, וכמובן הכנסות מארנונה לרשויות. ארבעה פרויקטים כבר נמצאים בשלבים שונים של תכנון, וזהו תהליך מתמשך".