בעיית הפסולת בנגב היא אחת הסוגיות הקריטיות ביותר בניהול סביבתי בישראל. ועידת ישראל לכלכלה ירוקה, שתיפתח ברביעי במיוזיק סיטי בבאר-שבע, קוראת לרגל יום הניקיון הבינלאומי שחל מחר (שלישי) לשנות את סדר העדיפויות של מדינת ישראל, לרכז מאמצים בניקיון הנגב ולפתור את בעיית האשפה: "ישראל טובעת בפסולת, אסור להזניח את הבעיה הזו"
ועידת ישראל לכלכלה ירוקה, שתיפתח ברביעי במיוזיק סיטי בבאר-שבע, קוראת לרגל יום הניקיון הבינלאומי שחל היום לשנות את סדר העדיפויות של מדינת ישראל, לרכז מאמצים בניקיון הנגב ולפתור את בעיית האשפה.
יום הניקיון הבינלאומי נועד להעלות את המודעות הציבורית לשמירה על הניקיון בשטחים הציבוריים ולשיפור ההגנה על הסביבה. בישראל, המצב רחוק מלהיות מזהיר, בייחוד בנגב. "ישראל טובעת בפסולת וחייבים לפתור את הסוגייה הזו במהרה. אסור להזניח אותה", טוענים בוועידה.
בעיית הפסולת בנגב היא אחת הסוגיות הקריטיות ביותר בניהול סביבתי בישראל. מדובר באיום משולב על בריאות הציבור, איכות הסביבה והמרקם החברתי-כלכלי של האזור.
הנגב, המשתרע על כשני שלישים משטחה של מדינת ישראל, משמש כאתר ההטמנה המרכזי של המדינה. עם זאת, היעדר תשתיות ראויות, לצד גידול מתמיד בכמות הפסולת, מובילים לזיהום אדמה ומים, התפשטות בלתי מבוקרת של מזבלות פיראטיות ושריפות פסולת מסוכנות.
אחת הבעיות המרכזיות בנגב היא שריפות פסולת בלתי מבוקרות. מדי שנה נרשמות כ-13,000 שריפות פסולת בישראל, רבות מהן בדרום. השריפות משחררות לאוויר חומרים רעילים, כולל דיוקסינים וכימיקלים מסרטנים, שפוגעים ישירות באיכות האוויר ובבריאות התושבים.
בנוסף, אתרי פסולת פיראטיים ונטישת אשפה באזורים פתוחים הפכו למגיפה סביבתית. פסולת פלסטיק, חומרים מזהמים ושאריות תעשייתיות מזהמים את הקרקע, פוגעים בבעלי החיים המקומיים, ומסכנים את אקוויפר החוף – מקור מים חשוב לישראל.
מעבר לנזק הסביבתי, בעיית הפסולת פוגעת גם בפיתוח הכלכלי של הנגב. השקעות פוטנציאליות נפגעות בשל סביבת חיים מוזנחת, ותיירות אקולוגית – פוטנציאל כלכלי משמעותי – אינה מתפתחת כראוי.
כיום, רוב הפסולת בישראל (כ-80%) מוטמנת בקרקע, בעוד שממוצע ההטמנה במדינות ה-OECD עומד על 40% בלבד. הנגב סופג את עיקר הפסולת, וההשלכות חמורות: זיהום מי התהום, פליטת גזי חממה המסכנים את האקלים ויצירת מפגעים תברואתיים המסכנים את בריאות התושבים.
יו"ר השלטון המקומי, חיים ביבס, התריע לאחרונה במכתב לוועדת הפנים כי הרשויות המקומיות קרובות לקריסה בשל עומסי הפסולת ודרישות הרגולציה המחמירות. "הרשויות עומדות בפני שוקת שבורה, והמדינה תיאלץ לשאת בעלויות המשבר", הזהיר ביבס.
הצטרפו לחדשות איכות הסביבה בווטסאפ לחצו כאן