הטקס הממלכתי לציון 76 שנים לשחרור אילת

ראש העירייה – אלי לנקרי, פתח את נאומו בטקס, בדברי ברכה ותודה ללוחמים האמיצים ששחררו את העיר ולחלוצים שבנו אותה ואמר: "אילת נולדה מהחולות וצמחה להיות הפנינה של המדינה. אני זוכר שכשהגעתי לאילת, כילד בן שמונה, ממרוקו, אילת היתה עיירה קטנה ושוממה, כינו אותה אז "סוף העולם". והיום, אילת היא שער לעולם! עיר תיירות וספורט בינלאומית, פורצת דרך בחדשנות, מובילה באנרגיה ירוקה וביוטכנולוגיה ימית וחממה של מצוינות וערכים" אמר ראש העירייה והוסיף: "העיר שלנו מצמיחה אלופים בכל התחומים, ובצה"ל אפילו רבי אלופים! רק בשבוע שעבר נכנס לתפקיד הרמטכ"ל ה-24, רא"ל אייל זמיר, בן אילת, הרמטכ"ל השלישי שצמח כאן"

העיר אילת לבשה חג לרגל 76 שנים לשחרורה. שבוע החגיגות נחתם בטקס הממלכתי המסורתי, שהתקיים אמש, יום ראשון, ט' באדר (9.3.25) ברחבת אום רשרש, שם הונף דגל הדיו, בט' באדר תש"ט 1949 במבצע עובדה, שסימל את סיום הקרבות של צה"ל במלחמת יום העצמאות ובו נכבשו הנגב הדרומי ודרום עמק הערבה ובהם העיר אילת. הטקס התקיים במעמד שר הבריאות – חה"כ אוריאל בוסו, סגן יו"ר הכנסת – חה"כ שלום דנינו, נשיא בתי משפט השלום במחוז דרום – השופט שי ברגר, ראש עיריית אילת – אלי לנקרי ובהשתתפות מייסדי העיר, ותיקיה, תושבים, מפקדי כוחות הביטחון, החירום וההצלה, ומאות בני נוער מכל תנועות הנוער.

 כמידי שנה, נפתח הטקס בתהלוכה מרשימה של תנועות הנוער, הם דור העתיד של העיר, ביניהן: מועצת נוער עירונית, מד"צים יעלים, מרכז נוער מתנ"ס קולייר ומתנ"ס שחמון, היחידה לקידום נוער, שומרי המפרץ, מרכז הנוער Up-stars, נטע, נוער ווליום, נוער "אחריי", כנפיים של קרמבו, הנוער הדתי בני עקיבא, הצופים, מחנות העולים, נוער תנופה, נוער מד"א, נוער דילר, מנהיגות מדעית ותכנית שחקים. במהלך הטקס הופיעו הזמר אושר כהן, הזמרים נופיה ודניאל וייס ואומנים אילתיים: לירז לנצמן, מאיה בן אדיבה, מורין לירי, ובית הספר למחול של קולייר. עוד הופיעו הלהקה הצבאית של חיל החינוך. את הטקס הנחתה מלי לוי.

 נשיא המדינה – יצחק הרצוג ברך את העיר אילת ביום חגה, בברכה מצולמת, בה הודה לראש העירייה, לתושבי אילת, למייסדי העיר, ולעיר שלמה שהתגייסה בעת המלחמה: "יש בישראל הרבה ערים – ולכל אחת מהן ייחוד משלה, אבל אילת – יש רק אחת. חמה – במלוא מובן המילה, ותמיד מסבירת-פנים, שלווה ומחבקת. עיר שכל כך הרבה אזרחים ישראלים אוהבים להגיע אליה כיעד מועדף לאתנחתא הישראלית האולטימטיבית. בשנה האחרונה – ובמרכזה המלחמה הקשה, זימנה לאילת תפקיד מאתגר ויוצא-דופן: לצד השיגורים מדרום, שהפכו את העיר למטרה והפרו את שלוותה, פתחה אילת את ליבה ושעריה בפני רבבות מפונים שנעקרו מבתיהם. ואני ראיתי זאת שוב ושוב והתפעמתי. גם עכשיו יש בתוככם כל-כך הרבה מפונים. אתם, האילתים, עטפתם אותם, ותמכתם בהם למשך תקופה ארוכה באהבה גדולה" אמר הנשיא והוסיף: "מאז הונף הדגל ועד היום, אילת מתחדשת ומתפתחת, צומחת ומשגשגת. ועדיין אנחנו רוצים ומייחלים לכך שאילת תעלה עוד קומה – שתהיה לעיר גדולה שמייצגת שלום אזורי, שנהנית מפירותיו של השלום האזורי, בעזרת ה׳ גם עם סעודיה". את דבריו סיים הנשיא בברכה לעיר: "ביום חגה של אילת, שלוחה לכם ברכתי מעומק ליבי. קודם כל לך, ראש העירייה המצטיין אלי לנקרי, לחברי המועצה ולכולכם – אילתיות ואילתים יקרים, כולנו מאמינים באילת וכולנו מקווים בכל ליבנו שהעיר תעלה ותפרח – ובה בעת תשמור על ייחודה וצביונה, כי באמת שאין לנו עוד ערים כמותה".

 

שר הבריאות – חה"כ אוריאל בוסו: "שחרור אילת היה הרבה מעבר לכיבוש שטח. הוא היה חותם לניצחון של דור, שידע כי בלי אילת – אין לישראל מוצא לים סוף, אין לה שער דרומי פתוח לעולם, ואין לה אחיזה אסטרטגית בנגב. החזון של דוד בן-גוריון, שראה בפיתוח הנגב משימה לאומית עליונה, ממשיך להדהד עד ימינו, כאשר אנו רואים כיצד אילת הפכה לעיר משגשגת, מרכז כלכלי חשוב ונכס אסטרטגי למדינת ישראל. אילת היא נכס לאומי מהמעלה הראשונה והיא מחייבת אותנו להמשיך ולפתח אותה. גם כעת, כאשר המדינה כולה מתמודדת עם אתגרי המלחמה, אסור לנו להזניח את הדרום ואת אילת – ההבטחה הציונית לחיבור בין העם לארצו. כמו אז גם היום – אנו מחויבים להמשיך ולבנות, להמשיך ולהתיישב, להמשיך ולחזק את אילת ואת הנגב כולו, כדי להבטיח את עתידנו בארץ ישראל. בדבריו ציטט השר מהמקורות ואמר: "אילת לא הופיעה על מפת מדינת ישראל רק עם הקמתה. היא הייתה חלק בלתי נפרד מהארץ כבר בימי התנ"ך, כפי שנאמר בספר מלכים ב': "ויתנהו המלך אֲזַרְיָה לְאֵילַת, וַיִּבְנֶהָּ וַיֵּשֶׁב בָּהּ". עוד בדבריו הצדיע השר לאלו שלחמו על העיר, למייסדיה ולתושביה, הממשיכים להפריח אותה ולשמור על מעמדה הייחודי. "אילת היא סמל לניצחון, לעתיד ולתקווה. מחובתנו לדאוג שהיא תישאר עיר פורחת לדורות הבאים".

ראש העירייה – אלי לנקרי, פתח את נאומו בטקס, בדברי ברכה ותודה ללוחמים האמיצים ששחררו את העיר ולחלוצים שבנו אותה ואמר: "אילת נולדה מהחולות וצמחה להיות הפנינה של המדינה. אני זוכר שכשהגעתי לאילת, כילד בן שמונה, ממרוקו, אילת היתה עיירה קטנה ושוממה, כינו אותה אז "סוף העולם". והיום, אילת היא שער לעולם! עיר תיירות וספורט בינלאומית, פורצת דרך בחדשנות, מובילה באנרגיה ירוקה וביוטכנולוגיה ימית וחממה של מצוינות וערכים" אמר ראש העירייה והוסיף: "העיר שלנו מצמיחה אלופים בכל התחומים, ובצה"ל אפילו רבי אלופים! רק בשבוע שעבר נכנס לתפקיד הרמטכ"ל ה-24, רא"ל אייל זמיר, בן אילת, הרמטכ"ל השלישי שצמח כאן". באותה נשימה איחל לו בשם כולם הצלחה רבה. עוד בדבריו התייחס ראש העירייה לאישור שהתקבל על הקמת בית ספר לרפואה באילת ואמר: "זהו מהלך היסטורי, שישנה את פני העיר ויביא בשורה אמיתית לבריאות התושבים!" באותה הזדמנות הודה ראש העירייה לשר הבריאות, ח"כ אוריאל בוסו על תרומתו הרבה לשיפור שירותי הרפואה של אילת. "בתקופת כהונתך חלה ההתקדמות הגדולה ביותר בשירותי הרפואה בעיר. אנחנו סומכים עליך שתשלים את המלאכה ותוביל אותנו קדימה!" אמר ראש העירייה. עוד בדבריו התייחס גם לאתגר התחבורה ואמר: "אילת היא נכס אסטרטגי למדינת ישראל – והיא חייבת להיות נגישה יותר! אילת חזקה זה אינטרס לאומי! את כל מה שתלוי בנו אנחנו עושים הכי טוב שאנחנו יכולים, אבל כדי לממש את מלוא הפוטנציאל שלנו אנחנו צריכים מהמדינה יותר". בדבריו הודה ראש העירייה לשרת התחבורה והבטיחות בדרכים – מירי רגב, שמקדמת בנחישות את שדרוג כביש הערבה ואמר: "זהו פרויקט מציל חיים אבל זה לא מספיק. אנו דורשים ליישם את נושא הסדרת הטיסות, ויפה שעה קודם, ולממש הבטחה רבת שנים –כי אילת חייבת רכבת! רכבת לאילת היא לא חלום ולא מותרות – היא הכרח לאומי! היא תקצר את הדרך, תחזק את המשילות בדרום, תהפוך את ישראל לגשר יבשתי למסחר בינלאומי ותעודד התיישבות בנגב, מה שיביא למהפך דמוגרפי. אנחנו קוראים לממשלה לנצל את ההזדמנות ההיסטורית הזאת!" אחרי אלה אמר ראש העירייה: "לפני התכנית וההישגים, אילת היא עיר של אנשים! היא קהילה חמה ומיוחדת,  מתנדבים ומתנדבות, מערכת חינוך פורצת דרך, מייסדים וותיקים שסללו עבורנו את הדרך, ונוער נפלא שממשיך אותה ומוכיח פעם אחר פעם – "מהמקום הכי רחוק בארץ – מגיעים הכי רחוק שאפשר!" בפניה לתושבים אמר: "העיר שלנו – יפיפייה עולמית, בכושר שיא, וכל העתיד לפניה. נכון, יש לנו עוד דרך ארוכה לפנינו, וגם אתגרים שעדיין צריך לפתור, אבל האמינו לי שאנחנו תופסים בשתי ידיים כל הזדמנות. אנחנו הרי עיר של אנשים אמיצים ונחושים, שלא קיבלו שום דבר על מגש של כסף והשיגו כל כך הרבה בעבודה קשה. אנחנו חווים היום תנופה חסרת תקדים ונמצאים במומנטום שלא היה כדוגמתו בכל שנותיה של אילת. מפה והלאה נמשיך לדהור קדימה וביחד נעלה את העיר האהובה שלנו – מעלה מעלה! חג שמח, אילת".

כל המברכים סיימו את דבריהם בתפילה למען שובם של החטופים, לרפואת הפצועות והפצועים, להצלחתם ושלומם של חיילות וחיילי צה"ל.

 

כמידי שנה גם השנה הונף הדגל מעל למבנה המשטרה הישן של אום רשרש כשיחזור של הרגע בו הונף דגל הדיו המאולתר עם סיום מבצע עובדה ומלחמת השחרור. את דגל ישראל הניפו השנה: שר הבריאות – חה"כ אוריאל בוסו, סגן יו"ר הכנסת – חה"כ שלום דנינו, סגן נשיא בתי משפט השלום במחוז דרום – השופט שי ברגר, ראש העירייה – אלי לנקרי, תושבת העיר, רבקה מדלסי ממייסדי העיר אילת,  ונציגי המשפחות השכולות של מלחמת "חרבות ברזל", צביקה קרואני  – אביו של רס"ל לידור יוסף קרואני ז"ל, אודל סתוית אמו של סמ"ר נחמן מאיר חיים ואקנין ז"ל, אלמה לוין פרידמן – רעייתו של רס"ן איתמר לוין פרידמן ז"ל ואסף בן עמי – אביו של סמ"ר נחמן רפאל ז"ל, שנפלו בעת מילוי תפקידם.

 

הטקס הופק גם השנה על ידי מרכז ההסברה במשרד התרבות והספורט באמצעות חברת ההפקות עזריאלי בבימויו של ג'קי בכר בשיתוף אגף האירועים בעירייה. לאחר הטקס נהנו אלפי תושבים מהופעה חיה של הזמר אושר כהן.

 

שבוע חגיגות 76 שנים לאילת שנחתם הערב בטקס הממלכתי, כלל ישיבת מועצת עיר חגיגית, קבלת פנים חגיגית, תערוכת צילום אילתית, הצדעה למייסדי וותיקי העיר, פרסי חינוך למצוינים בחינוך, בוקר זמר של ילדי אילת ומרוץ לילה בהשתתפות אלפי רצים. חגיגות חודש אדר ייחתמו באירוע פורים שיתקיים ביום ראשון הבא (16.3) בפארק הטרמינל. על הבמה יופיע פאר טסי.

 

צילום: דוברות עיריית אילת

דילוג לתוכן