לחדור למתקן בלב טהרן: המשימה שקיבלו תלמידי תיכון בבאר יעקב

תלמידי רשת החינוך עתיד קיבלו לאחרונה משימה: לחדור למתקן סודי הקשור לפיתוח הגרעין בלב טהרן שבאיראן ולצאת בבטחה משטח האויב >>

רשת חינוך עתיד מפתחת בימים אלה יחד עם חברת easy cyber ובשיתוף עמותת בוגרי 8200, מגמה חדשנית וייחודית, הנמצאת בתהליכי פיתוח, אשר נושקת לתחום האיסוף והמחקר המודיעיני.

מטרת המגמה החדשנית היא לאפשר את החשיבה היצירתית והביקורתית דרך תחום תוכן רלוונטי מתמיד, עולם המודיעין. הפיילוט יילמד השנה בבתי הספר העל יסודיים עתיד נכו״ן במועצה האזורית מטה בנימין ובעתיד חנה סנש בבאר יעקב.

במסגרת המגמה החדשנית מקבלים התלמידים כלים לחשיבה ביקורתית ויצירתית דרך הפיכתם ללומדים עצמאיים ודרך התבוננות בינתחומית של ארבע דרכי איסוף מרכזיות: SIGINT, VISINT, HUMINT ו- OSINT. לצד ההתבוננות הבינתחומית כל תלמידה ותלמיד יעמיקו באחת מהדיסציפלינות הללו ולמעשה דרך מתודות של למידה פעילה הוא מגבש את גופי הידע בעצמו והופך אותם לבעלי משמעות. אם בעבר הדגש היה על הקניית ידע, הרי ש"אניגמה" שמה במרכז הבמה את המיומנויות והמתודות של הלמידה הפעילה בתהליך של בירור המציאות.

ביום השיא נדרשו התלמידים לעבוד בצוותים כדי לחדור למתקן בלב טהרן, שקשור לפעילות גרעינית באיראן. התלמידים פעלו על פי תרחיש הייחוס הבא: בעיצומו של חורף קר במזרח התיכון, מתבצע מבצע מודיעיני סודי שמקשר בין סוכנויות מודיעין שונות מכל רחבי האזור והמטרה היא להשיג מסמכים חיוניים ממתקן סודי שנמצא בלב איראן, שבו מתבצע פיתוח תוכניות לבניית צוללת גרעינית. הודעות סודיות בעניין נשלחו לכל סוכנויות המודיעין של המוסד – בישראל, באנגליה ובאיראן. כל סוכנות נבחרה על פי יכולותיה המיוחדות, ובכל קבוצה חברים סוכני מודיעין מנוסים. לכל קבוצה יש כבר מידע חלקי, אך המידע לא מאפשר את ביצוע המשימה לבדם.

המשימה של כל קבוצה היתה למצוא את המידע החסר תוך חמש שעות בלבד ולבנות תכנית פריצה ותוכנית מילוט משטח האויב הודות לאיסוף מידע, פיצוח קודים, ניתוח מסמכים וראיות בשטח.

ד"ר שגית קרביס מובילת המגמה החדשנית מטעם רשת החינוך עתיד: "המגמה 'אניגמה' מניחה שבעידן הבינה המלאכותית המורה אינו אוטוריטה על הידע מכיוון שהידע זמין בכל מקום. ולכן, לצד תשתית בסיסית של ידע, התלמידים מוכשרים להיות לומדים עצמאיים ולהבנות בעצמם ידע בעל משמעות. חשיבה ביקורתית משמעה להטיל ספק בידע הקיים ולדעת לערער את התפיסות הקיימות, גם במחיר של אי הגעה לקונצנזוס, שהוא אבי אבות קיבעון הקונספציה. המציאות לאחר ה- 7 באוקטובר מוכיחה כי זוהי מיומנות מרכזית נדרשת היום בפיתוח חשיבה אחרת".

דוד ברקאי איש יחידת  504 מדגיש את החשיבות של מימד ה-HUMINT באיסוף המודיעיני: "ההיתוך של מימד זה עם הטכנולוגיות המתקדמות מאפשר להכריע גם במודיעין הטקטי וגם האסטרטגי. אירועי 7/10 הוכיחו שוב מעל לכל ספק את החשיבות המכרעת של מקורות יומינט, אשר יכולים לא רק להתריע אלא גם לספק מודיעין מבצעי  בזמן אמת ולאפשר סגרת מעגלי האש".

גיא מזרחי – מנהל תחום החינוך הטכנולוגי, עמותת בוגרי 8200: "המציאות המורכבת בה אנו נמצאים לאחר אירועי ה-7/10 ובתוכה גם השחקנים השונים והמתיחות במזרח התיכון, מוכיחה לנו שעלינו לעודד את התלמידים והתלמידות במערכת החינוך ללמוד ולהעמיק במתרחש מסביבם באמצעות 'למידה אחרת', תוך פיתוח מיומנויות מהותיות להמשך חייהם הבוגרים, כמו: עבודה בצוות, חשיבה ביקורתית והטלת ספק, פיתרון בעיות מורכבות ולמידה עצמאית. המגמה החדשנית 'אניגמה' מאפשרת את כל זה באמצעות היכרות והעמקה בגיאו-פוליטיקה של המזרח התיכון, מחקר ואיסוף מודיעיני לצד ימי שיא חווייתיים כדוגמת זה שהתקיים אתמול בכפר האורנים, המשלב בתוכו גם מנטורים ומנטוריות בוגרי 8200 שליוו את צוותי התלמידים בדרך לפתרון".

סבטלנה איסקוב, מנהלת תיכון עתיד חנה סנש בבאר יעקב, מרשת החינוך עתיד: "התוכנית החדשה אניגמה תפתח בפני התלמידות והתלמידים צוהר לעולם המודיעין המרתק ותעניק להם את הכלים הדרושים להתמודדות עם האיומים וההזדמנויות של המאה ה-21. המגמה החדשה, כך אני מאמינה, תעניק לתלמידינו את הביטחון העצמי והכלים הדרושים להם כדי להצליח בכל תחום שבו יבחרו."

◼️ הצטרפו לחדשות באר יעקב בווטסאפ לחצו כאן

צילום: יח"צ עתיד

דילוג לתוכן