מדענים אחד- אחת: תלמידי כנות העפילו לגמר תחרות בשיתוף נאס"א

כבר שנים ארוכות שהאנושות חולמת על התיישבות עתידית בכוכב הלכת מאדים. טוב, אולי לא האנושות כולה – אלא בעיקר המדענים, העתידינים והאסטרונומים מבנינו – שמבינים שהזמן של כדור הארץ קצוב

הישג אדיר לתלמידי כפר הנוער כנות: העפילו בפעם הרביעית ברציפות לגמר תחרות "המאיץ המדעי" ליזמות בחלל. התלמידים הציגו פרויקט של חממה חקלאית תת קרקעית על הקרח במאדים, ובגמר יציגו אותו בפני שופטים בינלאומיים, ביניהם מדענים מנאס"א

כבר שנים ארוכות שהאנושות חולמת על התיישבות עתידית בכוכב הלכת מאדים. טוב, אולי לא האנושות כולה – אלא בעיקר המדענים, העתידינים והאסטרונומים מבנינו – שמבינים שהזמן של כדור הארץ קצוב. זה אמנם לא עניין של כמה עשרות או אפילו מאות שנים, אבל לפי סברות מדעיות שונות, לכדור הארץ "נשארו" רק עוד כמה אלפי שנים בודדות במתכונתו הנוכחית. לכן, מקיימות סוכנויות החלל הבינלאומיות השונות מעין "תחרות" סמויה על האפשרות של עצם ההגעה למאדים, שנחשב לכוכב הלכת הקרוב ביותר מבחינת תנאיו לכדור הארץ, וזאת לצורכי מחקר שלאחריו, כך הם מקווים, ניתן יהיה להגיע לתגליות מדעיות שיאפשרו את יישוב מאדים בבני אדם.

אלא שכמו שיכול להבין כל ילד, יישוב כוכב לכת אינו משימה פשוטה כלל וכלל, וכדי שהוא ייצא אל הפועל צריכים להתקיים שורה ארוכה של תנאים שיאפשרו זאת. בין היתר, התנאים כוללים את שיפור מצב האטמוספרה של מאדים כך שבני אדם יוכלו לנשום בו, הפחתת הקרינה הקוסמית הגבוהה וגם ייצור תנאים שיאפשרו גידולים חקלאיים על מאדים, שמרוחק מאוד מכדור הארץ וכף אדם טרם דרכה עליו.

לכן, קבוצת תלמידים מכפר הנוער כנות הגתה רעיון מעניין ומרשים: גידולים חקלאיים – מתחת לקרקע. כך, מאמינים התלמידים, ניתן להגדיל את הסיכוי לתוצרת חקלאית שתגודל על כוכב הלכת עצמו, ותגדיל את הסיכוי שניתן יהיה ליישב בו בני אדם. הרעיון הוצג לשופטים בתחרות הישראלית, שהתלהבו ממנו והחליטו להעניק לכפר הנוער כנות את המקום היוקרתי בגמר התחרות הבינלאומית. עבור תלמידי כנות זוהי הפעם הרביעית ברציפות שהם מעפילים לשלב הגמר של התחרות הישג מרשים בכל קנה מידה.

פרננדו קליימן, המלווה המקצועי של הקבוצה בכפר הנוער כנות, מספר כי קבוצת התלמידים התגבשה מחדש השנה, וזאת לאחר שהקבוצה הקודמת בכפר רצה יחד כמה שנים רצופות. "הקבוצה הקודמת שהתמודדה בתחרות הגיעה ארבע פעמים ברצף לשלב הגמר הבינלאומי, ולכן הציפיות מהקבוצה החדשה היו גבוהות", הוא אומר. "זה היה מרגש מאוד לראות שהם הצליחו לעמוד בציפיות. עכשיו הפנים לתחרות הבינלאומית שתתקיים בבירת צ'כיה פראג בחודש יוני. אין לי ספק שהתלמידות והתלמידים יכולים לשאוב למקום הראשון, פשוט כי הם נורא מוכשרים וגם הרעיון שהם הציגו מקורי ומעניין". כעת, מסביר קליימן, יעברו התלמידים לשלב הפיתוח של הרעיון לפרטי פרטים, כולל ניסויים מדעיים שיקיימו כדי להוכיח את היתכנותו.

תכנית המאיץ המדעי פועלת בליווי מכון המחקר איימס בנאס"א ובשיתוף  השגרירות האמריקאית, משרד המדע וסוכנות החלל הישראלית, בכפר הנוער כנות מזה שש שנים. התכנית מאפשרת לתלמידים להעלות ולחקור יוזמות לפיתרונות לסוגיות הנוגעות לשהייה בחלל. במסגרת התכנית בני ובנות נוער לומדים להגות יוזמות מקוריות בתחום החלל ולפתח אותן. התכנית מעניקה לתלמידים כלים מקצועיים שונים להשתלבות בשוק העבודה העתידי תוך התמקדות בתחום החלל ובמשימות שמוצבות לפתחה של נאס"א, סוכנוית חלל  וחברות פרטיות בשנים הבאות: טיסות מסחריות לחלל, הקמת בסיס קבע על הירח וחקר מאדים.

התכנית בה לקחו חלק תלמידי כפר הנוער כנות כוללת שיעורים טרנס-אטלנטיים, שמועברים על ידי מדענים ואסטרונאוטים מנאס"א, חוקרים ומומחים מתחומים שונים, כמו חקלאות בחלל, בינה מלאכותית, יזמות ועוד.

הצטרפו לחדשות חינוך ואקדמיה  בווטסאפ לחצו כאן 

צילום: כפר הנוער כנות

דילוג לתוכן