תשלום פיצויים לקרבנות עבירה בעבור "קניית" שתיקם בחוזה דרקוני הפכו לתופעה נפוצה. מדובר בנושא מורכב המעלה שאלות אתיות, משפטיות ומוסריות, המציב קו דק המפריד בין הסכם לגיטימי לבין עבירה על החוק. מחד, מדובר בהסכמים בין שני צדדים שיכולים להוות פתרון לגיטימי לסכסוך מחוץ לכותלי בית המשפט בעלות זניחה, ביעילות ומתן פתרון מוסכם לשני הצדדים. מאידך, במקרים מסוימים, תשלום דמי שתיקה עלול להיחשב כסחיטה, כניצול פערי כוח בין הפוגע לנפגע ובהמשך ובהמשך עלול גם להחשב כשיבוש הליכים משפטיים ואף כעבירה פלילית.
מהם "דמי שתיקה" וכיצד הם פועלים?
"דמי שתיקה" הם בעצם תשלום פיצויים לקרבנות במסגרת הסכם פשרה שחלה עליו סודיות. מדובר בתשלומים או בטובות הנאה הניתנים לאדם על מנת שיימנע מפרסום מידע מביך או מפליל אודות הפוגע שהוא גם זה שמציע את התשלום, או כדי למנוע הגשת תלונה נגדו. לעיתים קרובות מדובר בהסכמים שנחתמים מחוץ לבית המשפט מתוך מטרה למנוע הליך משפטי יקר וממושך, אך בשל רגישות העניין, חשוב להבין מתי הסכמים אלו עוברים את גבול החוק.
האם הסכמי שתיקה הם חוקיים?
עורכת הדין עידית רייכרט, מומחית למשפט פלילי, לשעבר פרקליטה בכירה וכיום סנגורית מובילה מסבירה כי לא כל הסכם שתיקה מהווה עבירה פלילית. "במקרים רבים, מדובר בסוג של הסכם פשרה, שנחתם מרצון בו צד אחד מסכים לשלם פיצויים נכבדים לצד הנפגע בהסכם חוזי מסודר בתמורה להתחייבות הצד השני שלא לפנות לערכאות משפטיות", אומרת רייכרט. עם זאת, כאשר ההסכם נועד להסתיר עבירה פלילית, לשבש הליכי משפט או להשפיע על עדות – הוא הופך ללא חוקי.
היכן עובר הגבול בין פשרה לגיטימית לבין עבירה?
חוק העונשין קובע כי כל ניסיון לשבש הליכי משפט או למנוע מאדם למסור עדות אמת, מהווה עבירה פלילית שדינה מאסר. כאשר הסכם השתיקה נחתם בכוונה למנוע חקירה או למנוע מעדות לצאת לאור, הוא עשוי להיחשב כעבירה חמורה של שיבוש מהלכי משפט, הטרדת עד, הדחה בחקירה ואפילו סחיטה באיומים.
השלכות משפטיות של תשלום דמי שתיקה
כאשר תשלום דמי שתיקה נעשה במטרה למנוע חקירה פלילית או לסכל הליך משפטי, הוא עלול לגרור עונשים חמורים בהתאם לחומרת העבירה כך למשל:
- בעבירה של שיבוש הליכי משפט – מדובר בעבירה פלילית שעונשה עד שלוש שנות מאסר.
- בעבירה של הדחה בחקירה – מדובר בעבירה שעונשה נע בין חמש עד תשע שנות מאסר.
- בעבירה של סחיטה באיומים – מדובר בעבירה חמורה שעונשה עד שבע שנות מאסר ואם הסחיטה הצליחה אז העונש הקבוע בצידה הוא עד 9 שנות מאסר
אז איך ניתן להימנע מהסתבכות פלילית?
עורכת הדין עידית רייכרט מדגישה את הצורך בייעוץ משפטי מקדים טרם עריכה וחתימה על הסכמי שתיקה: "ליווי משפטי מקצועי עושה את ההבדל בין הסכם חוקי ולגיטימי לבין עבירה פלילית חמורה. לפני שמגבשים הסכם שכזה, חשוב מאד להבין מה הצורך של כל צד והאם ההסכם ייתן להם מענה הולם והרמטי או שדווקא עלול להתפרש כניסיון סחיטה? בנוסף חשוב לבדוק שכל הסכם שתיקה עומד בקריטריונים המשפטיים הנכונים, אינו פוגע בזכויות הקורבן ושכל מטרתו אינה לצורך שיבוש הליכים."
לסיכום
תשלום דמי שתיקה הוא סוגיה מורכבת הדורשת הבנה משפטית מעמיקה. הפער בין הסכם לגיטימי לעבירה פלילית הוא דק. בעוד שבמקרים מסוימים מדובר בהסכמים לגיטימיים שמטרתם לסיים מחלוקות מחוץ לבית המשפט, במקרים אחרים הם עשויים להוות עבירה פלילית חמורה. לכן, כדי להבטיח שההסכם חוקי, מומלץ להיוועץ בעורך דין פלילי מנוסה, ולוודא שכל שלב בהסכם מתבצע בהתאם לחוק.