"נלחמים בעשרות אלפי מקרים בשנה". לראשונה בחורה, השקת ג'ימבורי קהילתי ובטוח, התכנון, לפתוח עוד עשרות ביישובים בנגב.
במטרה להילחם בתופעת היפגעות בלתי מכוונת בילדים , הסיבה המובילה לתמותת ילדים בישראל בגילאים 1-17, מושקת השבוע תוכנית חדשה ופורצת דרך – "משחקים בבטיחות". התוכנית פרי שיתוף פעולה בין אג'יק – מכון הנגב, משרד הבריאות, התוכנית הלאומית לבטיחות ילדים, יד הנדיב והרשויות המקומיות, רהט, חורה ונווה מדבר, ששמה לה למטרה להעלות מודעות ולצמצם את הסיכונים בבית ובחצר באמצעות הקמת משחקיות בטוחות ומרכזי הדרכה להורים וילדים.
בישראל מתרחשות מדי שנה עשרות אלפי תאונות בית וחצר בהן נפגעים ילדים, רבים מהם מגיעים לאשפוז בבתי חולים ואף מאבדים את חייהם. מחקרים מראים כי ילדים בגיל הרך (לידה עד גיל 4) הם הקבוצה הפגיעה ביותר, ורוב התאונות מתרחשות לרוב בזירת הבית. נתוני ההיפגעות גבוהים במיוחד בקרב אוכלוסיות מוחלשות, עם דגש על יישובים באשכולות סוציו-אקונומיים נמוכים והחברה הבדואית בנגב.
שתי המשחקיות הראשונות בתוכנית הושקו כבר החודש. משחקייה אחת במכון הספורט בשכונה 17 שבחורה ומשחקייה נוספת במרפאה של קופת חולים מאוחדת הנמצאת בשכונה 28 ברהט. חדרי המשחקים יהיו פתוחים במשך 16 שעות שבועיות ויופעלו על ידי מפעילים ומפעילות עם רקע וניסיון ב הדרכה של ילדים והורים.
התוכנית שואפת לצמצם את מקרי ההיפגעות באמצעות שילוב של חינוך, הדרכה, העברת מסרי בטיחות והקניית כלים מעשיים להורים. הפעילות תתבצע בחדרי המשחקים שיוקמו בקהילות שונות וישלבו הדרכות להורים ולמתנדבים על מניעת היפגעות בבית ובחצר.
אחלאם אבו קרן, מנהלת שותפה במחלקת בריאות ורווחת הילד באג'יק-מכון הנגב: "צמצום היפגעות ילדים הוא אתגר חברתי ולאומי, במיוחד באוכלוסיות מוחלשות שבהן החשיפה לסיכונים גבוהה יותר. התוכנית 'משחקים בבטיחות' היא צעד משמעותי לקידום מודעות ויצירת שינוי בפועל. על ידי שילוב הקהילה, הדרכות ממוקדות והקמת מרחבי משחק בטוחים, אנו מעניקים להורים כלים חיוניים לשמירה על בטיחות ילדיהם. זו לא רק תוכנית, זו השקעה בעתיד של כולנו."
זהבה רומנו, מנהלת התוכנית הלאומית לבטיחות ילדים במשרד הבריאות, הוסיפה על דברי אחלאם אבו קרן: "הקמת חדרי משחקים במרכזי ספורט או במרפאות קופות חולים היא צעד חשוב בקידום בריאות ובטיחות. כאשר ילדים והורים יכולים ליהנות מפעילויות גופניות בצורה מהנה ובטוחה, זה תורם לבריאות הפיזית והנפשית של ההורים והילדים ומחזק את הקשר ביניהם. החדרים הללו לא רק מספקים מקום לפעילות גופנית מגוונת, אלא גם מסייעים בהעברת מסרים של התנהגות בטוחה, שמירה על בריאות הגוף, וניהול אורח חיים בריא."
השילוב של פעילות גופנית עם חינוך להתנהגות בטוחה יכול להקנות לילדים הרגלים חיוביים שילווה אותם גם בעתיד. בנוסף, במרכזי הספורט יש מקום גם למורים או למדריכים מקצועיים שיכולים להדריך את הילדים ולספק להם כלים להתמודד עם מצבים שונים בצורה בטוחה. כך, הילדים לומדים לא רק איך לשחק ולהתאמן, אלא גם כיצד לשמור על עצמם ולפעול בהתאם להנחיות בטיחותיות.
לסיכום, החדרים הללו יכולים להפוך לאתרים חשובים לקידום אורח חיים בריא ומוגן, ולהוות חלק אינטגרלי בתהליך החינוכי של הדור הבא.
ד"ר נור עבדאלהאדי שחברי, ראש מטה יישום תכנית הבריאות בחברה ערבית הוסיף: "חדרי המשחקים הינם לא רק סביבה בטוחה – הם מהווים עולם מלא ביצירתיות ואחריות. במרחבים אלה, הילדים לא רק חשים מוגנים, אלא גם מתפקדים באופן מיטבי ונהנים מאבחון וטיפול איכותיים יותר, הודות להנגשה של מעטפת שירותי בריאות ורווחה. שאיפתנו להרחיב את המיזם למקומות נוספים מתאפשרת הודות להירתמות מנהיגותית וקהילתית יוצאת דופן שקיימת כיום."
◼️ הצטרפו לחדשות באר שבע והסביבה בווטסאפ לחצו כאן