נכנס לי סתיו לעין: אלרגיית הסתיו שתוקפת רגע לפני החורף

באדיבות סוניה גופמן, אחות במכבי שירותי בריאות, מחוז ירושלים והשפלה.

עם ירידת הטמפרטורות והרוחות המתחזקות, הסתיו מביא עמו לא רק אווירה נעימה של מעבר עונות, אלא גם שלל תופעות בריאותיות מטרידות – ובראשן, אלרגיה עונתית.

תופעה זו, הידועה גם כ"קדחת השחת" או נזלת אלרגית, מופיעה בעיקר בעונות המעבר בשל פריחה של צמחים מסוימים. בתקופת הסתיו נפוצה פריחה של צמחים כמו הלענה ועץ הברוש, המפיצים אבקנים לאוויר וגורמים לרבים לחוות את תסמיני האלרגיה.

מהי אלרגיה עונתית?

אלרגיה עונתית היא תגובה לא תקינה של מערכת החיסון לחשיפה לאלרגנים – חומרים שבדרך כלל אינם מזיקים, אך אצל אנשים מסוימים מעוררים תגובה אלרגית. חשיפה לאבקני צמחים, חרקים ואף בעלי חיים עלולה לעורר את מערכת החיסון. באלרגיה עונתית, התגובה האלרגית נגרמת לרוב מחשיפה דרך מערכת הנשימה, מה שמשפיע על איברים כמו העיניים, האף, הסינוסים ודרכי הנשימה.

תסמיני האלרגיה

האלרגיה העונתית מלווה בתסמינים נפוצים הכוללים:

  • נזלת אלרגית – התסמין הנפוץ ביותר בקרב הסובלים מאלרגיה עונתית. מדובר לרוב בנזלת מימית ומתמשכת, המלווה בתחושת אטימות באף ("אף סתום"), עיטושים מרובים ותחושת גרד באף, בחיך ובלוע. בנוסף לקושי בנשימה האפית, הנזלת האלרגית עלולה להוביל להפרעות בשינה וליקיצות תכופות במהלך הלילה. תופעות אלו משפיעות על ערנות ואנרגיה במהלך היום, מה שעלול להוביל לעייפות ולפגיעה באיכות החיים היומיומית.
  • דלקת הלחמית – תסמין נוסף שמופיע בעונות המעבר, ומאופיין בגודש בלחמית העין (הקרום השקוף המכסה את לובן העין ומרפד את פנים העפעף). דלקת הלחמית גורמת לעיניים אדומות ומגרדות, תחושת צריבה לא נעימה, ולעיתים אף להפרשות מהעיניים. הגירוי המתמשך יכול להחמיר בתנאי רוח ואבק
  • אסתמה אלרגית – אצל ילדים ומבוגרים רבים הסובלים מאסתמה, האלרגיה העונתית עלולה להוות טריגר להחמרה של המחלה, המכונה "אסתמה אלרגית". למעשה, כ-90% מהילדים וכ-70% מהמבוגרים הלוקים באסתמה סובלים מהצורה האלרגית של המחלה, אשר מתבטאת בתגובות נשימתיות מוגברות בחשיפה לאלרגנים עונתיים. תסמינים אלו כוללים קשיי נשימה, שיעול כרוני ולעיתים אף צפצופים ותחושת לחץ בחזה.

איך מטפלים?

לעיתים, פתרונות טבעיים יכולים להקל על תסמיני האלרגיה. שטיפות אף במי מלח מסייעות בניקוי דרכי הנשימה מאבקנים ומקלות על תחושת הגודש באף. קומפרסים קרים לעיניים מפחיתים גירוי ואדמומיות, ותה ירוק או תה קמומיל, המכילים נוגדי חמצון, עשויים להפחית את התסמינים ולסייע בהרגעת מערכת הנשימה. שימוש במסנני אוויר בבית מסייע להפחתת החשיפה לאלרגנים, ובמקרים מסוימים מכשיר אדים קרים עשוי להקל על הגירוי באף ובגרון.

במקרים בהם השיטות הטבעיות אינן מספקות הקלה מספקת, קיימים טיפולים תרופתיים להקלה על תסמיני האלרגיה:

  • תרופות אנטי-היסטמיניות – תרופות אלו נחשבות לפתרון מרכזי להקלה על תסמינים כמו נזלת ועיטושים. הן פועלות על ידי חסימת ההיסטמינים שגורמים לתגובה האלרגית. תרופות אלו זמינות בכדורים או סירופים, ויש מהן רבות שנמכרות גם ללא מרשם רופא. חשוב להתייעץ עם רופא לפני תחילת השימוש כדי לבחור בתרופה המתאימה, שכן יש סוגים שונים עם השפעות מעט שונות.
  • תרסיסים לאף עם סטרואידים – תרסיסי סטרואידים מיועדים לדיכוי הדלקת בחלל האף ומסייעים להקל על תחושת הגודש. השפעתם עשויה להיות מצטברת ולכן יש להקפיד על שימוש רציף בהתאם להנחיות הרופא.
  • טיפול באימונותרפיה ("חיסונים לאלרגיה") – כאשר הטיפולים האחרים אינם מספקים הקלה, ניתן לשקול טיפול באימונותרפיה, הנעשה במרפאות אלרגיה. בטיפול זה, המטופלים מקבלים זריקות עם מינונים מדודים והולכים וגדלים של האלרגן עצמו, וכך מפתחים סבילות כלפי הגורם האלרגי. הטיפול עשוי להימשך מספר שנים, ולאורך זמן הוא מביא להפחתת הרגישות לאלרגן ולשיפור משמעותי בתסמינים.

האם האלרגיה העונתית מסוכנת?

בדרך כלל, האלרגיה חולפת בסיום עונת המעבר, אך אלרגיה עונתית שלא מטופלת כראוי עלולה להוביל לסיבוכים. אנשים הסובלים מאלרגיה לאלרגן מסוים עלולים לפתח אלרגיות נוספות עם הזמן, מה שמגדיל את הבעיה הבריאותית. בנוסף, הגודש באף והנזלת האלרגית עלולים לגרום לזיהומים בדרכי הנשימה, כמו דלקות כרוניות בסינוסים ובאוזן התיכונה.

במקרים חמורים, התגובה האלרגית עלולה להוביל לאנפילקסיס – תגובה מסכנת חיים המצריכה טיפול רפואי מיידי. הפרעות בשינה הן גם סיבוך שכיח; התסמינים עלולים להוביל לעייפות מתמשכת ולפגיעה בריכוז ובתפקוד היומיומי. דלקת הלחמית עשויה במקרים קשים לגרום לנזק קבוע לעפעפיים ולקרנית אם אינה מטופלת.

אז הסתיו מביא איתו אתגרים בריאותיים שלעיתים ממש לא נעימים, אך עם אבחון, טיפול נכון ומניעה, ניתן לעבור את העונה הזו בשלום ולהתכונן לחורף בנחת.

צילום: מכבי שירותי בריאות

דילוג לתוכן