"מחירי הדיור זינקו בגלל התוכניות הממשלתיות. הגרלות זה הזוי, אם הייתי אומר לכם להגריל קצבאות ילדים?" כך מתן יגל סגן הממונה על התקציבים במשרד האוצר בכנס הנדל"ן השנתי של אתר מגדילים בירושלים
"130 אלף משקי בית זכו בתוכנית דירה בהנחה, הוודאות בשוק הנדל"ן בעשור האחרון היא באמצעות תוכנית הדיור הממשלתית והדרך שלנו לתת לאזרח הקצה פתרון זה לראות אותו מקבל דיור בר השגה. זאת השפעה מטורפת על 130 אלף משקי בית, והדרך היחידה שלנו לוודא שאף אחד לא דוגר על מכרזים". כך אמר היום מנכ"ל משרד הבינוי והשיכון, יהודה מורגנשטרן, בפאנל בנושא "אחדות ותקומה: נדל"ן ותקציב – מבט משותף על עתיד הענף" שנערך היום בכנס הנדל"ן השנתי של אתר מגדילים בירושלים. מורגנשטרן התייחס להתנגדות החריפה של משרד האוצר להמשך תוכנית דירה בהנחה, שהובילה לכך שהדיון בהצעת החוק על הארכת תקופה בישיבת מועצת מקרקעי ישראל בשבוע שעבר הורד מסדר היום.
מתן יגל, סגן הממונה על התקציבים במשרד האוצר, הסביר את ההתנגדות: "ברמה הכלכלית הכי פשוטה, כל גלגול של תוכני דירה בהנחה מעלה ביקושים. בכלכלה יש חוק פשוט: כשהביקושים עולים, המחירים עולים. נכון, אותו בר מזל שזכה באותה דירה קיבל מתנה מאוד גדולה של חצי מיליון-מיליון שקל ובשבילו זה מדהים, ונכון שאמלא התוכנית זוגות צעירים לא היו נכנסים לשוק הנדל"ן. אבל כמדינה ברמת המאקרו, התוכנית העלתה את הביקושים ואת מחירי הדיור, לא סתם בעשור האחרון מחירי הדיור עלו כל כך הרבה. האם זאת הסיבה היחידה? ברור שלא, אבל גם ברור לכל כלכלן שתוכנית כזו מעלה את המחירים".
על כך השיב מורגנשטרן: "אי אפשר לבטל תוכנית אחת בלי להביא תוכנית מדף. זו טעות פטאלית. מה יקרה ל-100 אלף משקי הבית שממתינים לזכות? יש 5,000 דירות על המדף שממתינות להגרלה מחר בבוקר. בפברואר 2024 עברה החלטה להשקיע שני מיליארד שקל בענף הנדל"ן, בשנת מלחמה. אחרי עבודה מאומצת עם רשות האוכלוסין הבאנו מעל 30 אלף עובדים זרים. אם נמשיך עם המומנטום הזה נראה שינוי מגמה גם במחירים".
עם דברים אלה יגל הסכים ואמר כי "אם נמשיך להצליח להגדיל את ההיצע עוד יותר, וצריך לזכור שאת 2024 סיימנו על מספר התחלות הבנייה הגבוה ביותר ב-5 השנים האחרונות למרות שנת המלחמה, אם נצליח להישאר במספרים האלה – אין לי ספק שהמחירים לא יעלו ואף יכולים לרדת".
ינקי קוינט, מנהל רשות מקרקעי ישראל : "ביטול מחיר מטרה יהיה טעות גדולה 120,000 זוגות שמחכים לתוכנית יכנסו לשוק והמחירים יעלו"
רפי אלמליח, מנכ"ל מינהל התכנון ויעקב (ינקי) קוינט, מנהל רשות מקרקעי ישראל השתתפו בראיון משותף בהנחיית הילה ציאון עורכת הנדל"ן של YNET וידיעות אחרונות במסגרת הכנס השנתי של אתר מגדילים .
ינקי קווינט התייחס לתוכנית מחיר מטרה וציין כי: " הפתרון היחידי לזוגות צעירים הוא תוכנית מחיר מטרה, לשווק כמה שיותר דירות, למעלה מ- 120 אלף חסרי דיור כבר מימשו את הזכות וזה הפתרון הנכון גם לחיילי מילואים ולהם צריך גם לתת הנחה גדולה יותר ב 100 או ב 200 אלף שקלים. ביטול מחיר מטרה יהיה טעות גדולה, אני חושב שצריך להרחיב אותה גם לרמת גן, גם לנס ציונה וגם לצמודי קרקע, יש היום עוד 120 אלף זוגות שרשומים לתוכנית וממתינים לשיווקים הבאים אם התוכנית תבוטל הם יצאו כולם לשוק והמחירים יעלו.
בנושא מחירי הקרקעות הוא ציין כי אנחנו כבר רואים ירידה במחירי הקרקעות בשנה וחצי האחרונות , ראינו את זה גם במכרזים של שדה דב, אין הרבה מכרזים שאין להם דורש, השוק חזק ויש לו יכולת לספוג את ההצע. אני מודה שבשדה דב חשבנו שהמחירים ירדו יותר חשבנו שאם נוציא 7000 דירות בתל אביב נראה ירידה משמעותית יותר במחיר
רפי אלמליח, מנכ"ל מינהל התכנון, התייחס לפעילות המנהל ככלי להורדת המחירים וציין " לפני שבוע ינקי זרק פצצה והבטיח שהמחירים ירדו, ינקי אומר שמחירי הקרקעות יורדים אבל הקרקע זה לא הכל, אנחנו פועלים במקביל להגדלת ההיצע באמצעות קיצור משך הוצאת היתרי בנייה אני חושב שהרבה תוכניות לא יצאו לפועל בגלל היתרים שלא ניתנו ואני חושב שברגע שהעברנו את תיקון 160 לחוק, שהסכר הזה יפתח הרבה מאוד תוכניות שנמצאות על סף בנייה יצאו לדרך ואז יכול להיות שהמחירים כאן ירדו כי השוק יקבל בוסט של הצע"
לשאלתו של ינקי בנושא אזור הביקוש הבא שמכין מנהל התכנון לשוק ציין רפי אלמליח כי " אנחנו מתכננים לפנות את מתחם אלתא באשדוד ליצירת רובע חדש ומשמעותי של כ- 100,000 יח"ד שיביא גם לפיתוח של גן יבנה זה מבחינתו האזור הבא שיעזור לפיתוח הדרום, כמובן במקביל לפינוי מחנות צה"ל שקורה כבר היום
קיצור משך הזמן להוצאת היתרי בנייה
במטה התכנון הלאומי בוחנים אפשרות שהנדסאים יקבלו סמכויות של מורשי היתר
במטה התכנון הלאומי בוחנים אפשרות להעניק להנדסאים סמכויות של מורשי היתר. כך אמר יו"ר המטה, הרב נתן אלנתן בכנס הנדל"ן השנתי של אתר "מגדילים". הרב אלנתן אמר כי במסגרת הרפורמות שמקודמות במינהל התכנון, במטרה להקל על העומסים בהוצאת ההיתרים, מקודמים מהלכים להעברת סמכויות להוצאת היתרים למורשי היתר.
נכון לעכשיו, רק אדריכלים או מהנדסים מורשים מוסמכים להוציא היתר, אך במטה התכנון מבקשים להעניק גם להנדסאים סמכויות של מורשה היתר, במקרה של בקשות קטנות. אלנתן: "אנחנו בוחנים את ההכנסה של ההנדסאים לתוך הרפורמה, לטיפול בבקשות הקטנות שמהוות 40 אחוז מבקשות המידע. ברגע שנוציא מהוועדות עוד ועוד תיקים, נוריד מהעומס".
עוד אומר אלנתן כי רפורמה נוספת שנבחנת, מבקשת לבטל את החובה בתיק מידע לקראת הוצאת היתר: ". אנחנו בוחנים את ביטול החובה בתיק מידע. אני לא צריך תיק מידע, אז למה לחייב? אנחנו בוחנים ביטול של תיק מידע, וככה חסכנו חודש וחצי".
אלעזר במברגר , ראש הרשות הממשלתית להתחדשות עירונית : "יצירת ודאות בשוק צומח היא הבסיס להצלחתו, וכך גם בהתחדשות עירונית. אנחנו רואים סוף סוף את פירות העבודה של השנים האחרונות, שכללו יצירת פלטפורמה חוקית מקיפה לפעילות שוק ההתחדשות העירונית, בחקיקה ובהחלטות ממשלה. ההסדרה שיצרנו מאפשרת כיום ודאות שלא היתה בעבר בשלל סוגיות – הרוב הדרוש ודייר סרבן, שיעור היטל ההשבחה, מנגנון ההכרזה על מתחמי פינוי בינוי, האפשרות להשתחרר מעסקה ועוד. לצד זאת, בשלו בשנים אלה מהלכי תכנון של מאות מתחמי פינוי בינוי, ובוצעו מאמצים לקידום הוצאת היתרי בניה. כל אלה מאפשרים כיום פעילות יזמית תוססת, שבאה לידי ביטוי בשנה האחרונה בפעילות ערה של גיוסי הון, מיזוגים ורכישות. לכן ראינו השנה גם עליה משמעותית בהיקף התחלות הבניה בתחום ההתחדשות, דבר שלא ראינו עד כה ומאפיין גם הוא את הבשלת השוק והגעתו למחוזות הביצוע".
הצטרפו לחדשות אקטואליה ופוליטיקה ארצית ומקומית בווטסאפ לחצו כאן