מבזקים
תיעוד משריפת המפעל בשדרות נהג כבן 35 נפצע לאחר שהתנגש בעמוד ברחובות הילה חמו נבחרה לנהל את ביה"ס הרצוג באשקלון אחרי ההצלחה ביום העצמאות: רחובות מרחיבה את מהפכת הקהילות אל תפספסו: הגן הבוטני בירושלים הופך ליער קסמים אינטראקטיבי לכל המשפחה רחובות מתכוננת לגמר הגדול: הקרנת ענק למשחק שיכריע מי תניף את גביע העולם גאווה עצומה: נתוני הגיוס המטורפים של הנוער בגבעת שמואל נחשפים – זינוק מטורף בקצונה נשית! בעקבות ההצלחה: קייטנות אוגוסט יוצאות לדרך בקריית מלאכי עצמות שנחשדו כעצמות אדם אותרו במערה בירושלים אשקלון: הבניינים ברחובות הרב כלפון משה הכהן 3 וקנקני 3 זכו בתחרות הבניין המדוגלל 2026 באר שבע: גבר נפצע קשה מדקירה, שני חשודים תושבי הפזורה נעצרו נס ציונה על המפה: תלמידי חטיבת בן יהודה חזרו מאירופה עם 62 מדליות סערת התקיפה ביבנה: איגוד המנכ"לים פנה למפכ"ל בדרישה למצות את הדין; היו"ר דורון מילברג: "חציית קו אדום שאסור להשלים עמה" קריית מלאכי יוצאת למאבק בפערים: תוכנית עירונית חדשה לעידוד הקריאה והאוריינות עומסי תנועה כבדים: מפגינים חסמו את כביש 4 וצומת גהה כביש 6, מחלף שורק: צעירה בת 18 הובהל לברזילי לאחר שנפגעה בתאונת דרכים כוכבת הילדים נעמה סופר על במופע הקיץ האהוב 'פסטיפאן'. איפה? בבאר שבע, יבנה, פתח תקווה, כפר סבא, גבעת ברנר וראשון לציון מכה לפשיעה בלוד: קלצ'ניקוב, אקדח ומטען צינור נחשפו בפעילות ממוקדת של המשטרה ומג"ב שריפה גדולה בשדרות: חדר חשמל במפעל בוער כליל, 7 צוותי כיבוי נאבקים בלהבות סבב מינויים בגבעתיים: אלעד עוז רוזגוביץ מונה לסגן ראש העירייה במקומה של סיגל שפיץ טולדנו

רשת הביטחון של ישראל: למרות החום הקיצוני, הערבה המשיכה לספק ירקות שאף אזור אחר לא הצליח לגדל

בזמן ששינויי האקלים שוברים שיאים, החקלאים בערבה התיכונה הצליחו לשמור על איכות, להגדיל את יצוא הפלפלים ולפתח גידולים חדשים. במשרד החקלאות כבר מגדירים את האזור כאחד מעוגני ביטחון המזון החשובים במדינה

בעיצומה של אחת השנים החמות והקיצוניות שנמדדו בישראל, הערבה התיכונה ממשיכה להוכיח מדוע היא נחשבת לאחד ממוקדי החקלאות החשובים במדינה.

בכנס מקצועי לסיכום עונת הירקות 2025/26, שנערך ביוזמת מו"פ ערבה תיכונה וצפונית־תמר ושירות ההדרכה והמקצוע (שה"מ) במשרד החקלאות, הוצגו נתונים המעידים כי למרות תנאי אקלים חריגים, הצליחו חקלאי הערבה לשמור על תפוקה גבוהה ואיכות תוצרת יוצאת דופן.

מהנתונים שהציג מרק פרל, מטאורולוג משרד החקלאות, עולה כי עונת הגידול האחרונה התאפיינה בקיצוניות אקלימית חריגה.
לדבריו, שנת 2025 הסתיימה כשנה החמישית החמה ביותר מאז תחילת המדידות, כאשר חודש נובמבר 2025 נרשם כחודש החם ביותר שנמדד אי פעם בישראל.
בנוסף נרשמו תקופות ממושכות של חום קיצוני ויובש לצד אירועי גשם קצרים ועוצמתיים, שגרמו להצפות ולפגיעה בתשתיות באזורים שונים בארץ.

למרות התנאים הקשים, סקירתה של עדי סויסה, מדריכת גידול ירקות בשה"מ, הצביעה על כך שהערבה התיכונה הצליחה להמשיך ולספק ירקות בכמויות ובאיכות גבוהות במיוחד.
אחד היתרונות הבולטים של האזור הוא רמת הקרינה הגבוהה, הנחשבת לגבוהה יותר מאזורים חקלאיים מרכזיים אחרים בישראל, ובהם הבשור וחוף הכרמל.
יתרון זה מאפשר לחקלאים להגיע ליבולים גבוהים ולתוצרת איכותית גם בשנים מורכבות מבחינה אקלימית.

אחת הבשורות המרכזיות שעלו בכנס הייתה בתחום הפלפל, אחד הגידולים המזוהים ביותר עם הערבה.
למרות אתגרי מזג האוויר, בעיות לוגיסטיות ואתגרים בתחום הגנת הצומח, יצוא הפלפלים מהערבה הגיע השנה לכ-23 אלף טון – עלייה של כ-4,000 טון לעומת השנה שעברה.
כ-65% מהיצוא הופנה למדינות האיחוד האירופי, בעוד שרוסיה קלטה כ-27%, בריטניה כ-5% וארצות הברית כ-3%.
במשרד החקלאות ציינו כי התוצרת הישראלית נהנתה השנה מיתרון משמעותי מול התוצרת הספרדית, שנפגעה ממזיק המכונה תריפס הטבק השחור.

במקביל להצלחת הפלפל, חוקרי הערבה ממשיכים לחפש את ענף היצוא הבא.
מילי זנבר, חוקרת במו"פ ערבה תיכונה וצפונית־תמר, הציגה מחקר הבוחן את פוטנציאל גידול החציל בערבה כענף משלים או חלופי לפלפל.
לדבריה, התשתיות הקיימות בחממות הפלפל מאפשרות מעבר יחסית פשוט לגידול חצילים, בעלי פוטנציאל יבול גבוה.
המחקר מצא כי באמצעות שיטות גידול חדשות ניתן להפחית משמעותית בעיות איכות שונות, ובהן שינויי צבע בקליפה, ריקבון פרי ונזקי צינה, ובכך לשפר את יכולת השיווק של החצילים בשווקים בארץ ובעולם.

הכנס כלל גם הצגת מחקרים נוספים, בהם פיתוח זנים עמידים יותר לחום, הארכת עונת גידול העגבניות בערבה, בחינת פוטנציאל גידול ואחסון של בצלצולים ואיתור גנים חדשים לשיפור החנטה בפלפל בתנאי חום קיצוניים.
בנוסף הוצגו פתרונות חדשים בתחום הגנת הצומח וסקירות על האתגרים הצפויים לחקלאות הישראלית בשנים הקרובות.

עם סיום עונת הירקות נכנסים כעת חקלאי הערבה לעונת החיץ החקלאית.
מדובר בתקופה של כחודש שבה השדות והחממות נשארים ללא גידולים כלל, כחלק מצו מיוחד של משרד החקלאות שנועד למנוע מעבר של מזיקים ומחלות בין עונות הגידול.
המהלך, שהחל ביוזמת חקלאי הערבה כבר לפני יותר משלושה עשורים, הפך לאחד מסימני ההיכר של החקלאות באזור ומעניק לה יתרון משמעותי באיכות התוצרת.

במשרד החקלאות ובמו"פ הערבה מדגישים כי לנוכח שינויי האקלים והאתגרים הגלובליים, תפקידה של הערבה חורג הרבה מעבר לייצור ירקות.
לדבריהם, היכולת של האזור להמשיך לייצר מזון איכותי גם בתנאי קיצון הופכת אותו לאחד הנכסים האסטרטגיים החשובים ביותר של ישראל ולרכיב מרכזי בביטחון המזון הלאומי.


◼️ חדשות הערבה בווטסאפ לחצו כאן

קטגוריות

זכויות יוצרים: המערכת משקיעה מאמצים רבים באיתור בעלי זכויות היוצרים בתכנים המופצים ברבים. במידה ופורסמה מדיה שבעליה אינו ידוע, השימוש נעשה לפי סעיף 27א לחוק זכויות יוצרים. אם הנכם בעלי הזכויות, ניתן לפנות אלינו לצורך הוספת קרדיט או הסרת התוכן.

צילום: פלפים - מו''פ ערבה תיכונה וצפונית-תמר, חצילים - מיכל כהן

דילוג לתוכן