מבזקים
לוד על המפה: זהב וארד למתאגרפי מכבי לוד בטורניר בינלאומי בקפריסין בשורה לשכונות הערביות בלוד: נחנכה מינהלת "כרם" שתוביל את הפיתוח באזור לוד נפרדה מגזבר העירייה ציון הדר ז״ל: “איבדנו את אחד מעמודי התווך שלה” כמעט 99% זכאות לבגרות: כך מסכמת גבעת שמואל עוד שנת שיא במערכת החינוך תושב גדרה עיכב חשוד בפריצה עד להגעת המשטרה ארבעה יישובים ביהודה ושומרון קיבלו סמל יישוב והוכרו כיישובים מוסדרים אחרי יותר מ – 70 שנה: מחקר חדש ינסה לגלות היכן באמת נכתבו מגילות מדבר יהודה בשורה לחקלאי העוטף: מאגרי המים בנגב המערבי יורחבו עד 2028 הלילה בחצות: מחיר הדלק יורד בפעם השנייה ברציפות – זה הסכום שתשלמו בתחנה טרגדיה בים המלח פצועים במחלף מלחה כביש בגין בירושלים בשיא החום: בן שנתיים נשכח ברכב בירושלים והובהל לבית החולים במצב בינוני מסלול רכס איתמר יפתח את אירועי הקיץ בשומרון אשקלון מפעילה קווי קיץ לחופים: כך תגיעו לים בלי רכב מבימת הנוער ברחובות למסך הגדול: בוגרי "דה שליט" חוזרים לעיר עם הקרנת טרום בכורה ביום הולדתה: מקווה טהרה חדש נחנך בבית חשמונאי לזכרה של פקד קים דוקרקר הי"ד בני שמעון הצדיעה לצוותי המרפאות: “מעניקים ביטחון ויציבות גם בחירום” ברחובות נחנכו בית כנסת ומדרשה לזכרו של סרן דניאל פרץ ז"ל משרד הרווחה העניק במודיעין אות הוקרה לעמותת קהילת שבט הנובה על פעילותה למען שורדי 7 באוקטובר היסטוריה בבקבוקון: אוסף רוקחות נדיר מארה"ב הגיע לאוניברסיטת בן גוריון בבאר שבע
קטע ממגילות מדבר יהודה לצד חוקרי רשות העתיקות במעבדת השימור בירושלים.

אחרי יותר מ – 70 שנה: מחקר חדש ינסה לגלות היכן באמת נכתבו מגילות מדבר יהודה

שילוב של בינה מלאכותית, בדיקות כימיות וטכנולוגיות מתקדמות ינסה לפתור את אחת התעלומות הגדולות בעולם הארכיאולוגיה: האם מגילות מדבר יהודה נכתבו בקומראן, בירושלים או במרכזי כתיבה נוספים ביהודה?
קטע ממגילות מדבר יהודה לצד חוקרי רשות העתיקות במעבדת השימור בירושלים.

אחת השאלות המסקרנות ביותר בעולם הארכיאולוגיה עומדת במרכזו של מחקר בינלאומי חדש, שיבקש להתחקות אחר מקורן של מגילות מדבר יהודה – מהתגליות הארכיאולוגיות החשובות ביותר של המאה ה – 20.

מועצת המחקר האירופית (ERC) העניקה מענק מחקר של 2.5 מיליון אירו לפרויקט מחקר בן חמש שנים, שיובל על ידי פרופ' מלדן פופוביץ' מאוניברסיטת חרונינגן שבהולנד, בשיתוף רשות העתיקות, אוניברסיטאות ומעבדות מחקר באירופה.

במסגרת המחקר יבחנו החוקרים האם המגילות נכתבו בקומראן, בירושלים או במוקדי כתיבה נוספים ביהודה, באמצעות שילוב של בדיקות כימיות מתקדמות, ניתוח כתבי יד וכלי בינה מלאכותית.

לצורך המחקר ייבחנו כ־250 דגימות קלף ופפירוס מאוסף מגילות מדבר יהודה השמור ברשות העתיקות, לצד דגימות פפירוס ממצרים. החוקרים יבחנו את ההרכב הכימי של הדיו, הקלף והפפירוס, במטרה לזהות "טביעות אצבע" שיאפשרו להתחקות אחר מקורות חומרי הגלם, שיטות הייצור ומרכזי הכתיבה שפעלו לפני כאלפיים שנה.

הנתונים יעובדו באמצעות מערכות בינה מלאכותית, שינסו לזהות דפוסים מורכבים שלא ניתן לאתר באמצעים מסורתיים. בהמשך ישולבו הממצאים עם ניתוחי כתב היד, מבנה המגילות ומאפיינים לשוניים, במטרה למפות את אלפי קטעי המגילות ולשחזר את רשתות הידע והכתיבה שפעלו ביהודה הקדומה.

לדברי פרופ' מלדן פופוביץ', מוביל המחקר, מדובר במחקר הגדול ביותר שנעשה עד היום באמצעות בינה מלאכותית להבנת הרקע התרבותי של מגילות מדבר יהודה. "השילוב בין בדיקות מעבדה מתקדמות לבין חקר כתבי היד והבינה המלאכותית מאפשר לנו לשאול שאלות שלא ניתן היה להשיב עליהן בעבר – לא רק מי כתב את המגילות, אלא גם היכן נכתבו, כיצד הופצו ומה היה מקומן בחברה של התקופה", אמר.

ברשות העתיקות מציינים כי המחקר צפוי ליצור לראשונה מסד נתונים מקיף של ההרכב הכימי של מגילות מדבר יהודה, שיסייע הן במחקר ההיסטורי והן בשימור אחד מאוצרות התרבות החשובים בעולם.

מגילות מדבר יהודה, שהתגלו במערות קומראן שבמדבר יהודה, כוללות את העותקים הקדומים ביותר הידועים של ספרי התנ"ך ונחשבות לאחת התגליות הארכיאולוגיות החשובות ביותר שנמצאו בארץ ישראל.


◼️ חדשות יהודה ושומרון בווטסאפ לחצו כאן

קבוצת ערים
קטגוריות

זכויות יוצרים: המערכת משקיעה מאמצים רבים באיתור בעלי זכויות היוצרים בתכנים המופצים ברבים. במידה ופורסמה מדיה שבעליה אינו ידוע, השימוש נעשה לפי סעיף 27א לחוק זכויות יוצרים. אם הנכם בעלי הזכויות, ניתן לפנות אלינו לצורך הוספת קרדיט או הסרת התוכן.

צילום: אילוסטרציה שנוצרה באמצעות בינה מלאכותית

דילוג לתוכן