מבזקים
אחרי עומסי הבוקר באשקלון: נסיעה נוספת בקו 15 לתלמידי בית הספר מדעים 25–28 אלף שקל לאקדח: שלושה מהנגב נאשמים בפרשת עסקאות נשק אחרי החגים: מאות מקומות חניה חדשים ייפתחו ליד תחנת הרכבת באשקלון הרפורמה בתביעות הייצוגיות מתקדמת: מה ישתנה לאנשים עם מוגבלות ולעסקים קטנים? דוסה, הרואין, קוקאין ורובה: מה שמצאה המשטרה בדירה באשדוד רכב התהפך בנתניה: נהג כבן 50 חולץ במצב קשה, שניים נוספים נפצעו באר שבע: מדביר שרישיונו הותלה נעצר בחשד להדברות בניגוד לחוק בדרום אשקלון: רוכב אופניים חשמליים כבן 60 נפצע קשה מפגיעת רכב תפיסת ענק בדרום: 2 ק״ג קריסטל בשווי כ־3 מיליון שקל נתפסו ברכב סוכות בבאר שבע: מיקי, אברהם פריד, מני ממטרה, אוכל והמון אירועים בחינם בצהרי היום מחוץ לבית קפה בראשון לציון: בן 28 נאשם שדקר אדם פעמיים הרצל שוב נחסם בלילות: עוד שלושה ימים של רעש ושיבושי תנועה ברחובות טדי משתנה לפני חזרת בית"ר והפועל: דשא ב־3.5 מיליון שקל ורכבת עד האצטדיון 900 אלף שקל מדמי אתנן: תושבי אילת ובאר שבע נאשמים בהפעלת מערך זנות ארבעה ימים עד כניסת החג: שוק ארבעת המינים חוזר למחנה יהודה בירושלים קופיקו, קרקס ומתקני משחק: זה מה שמחכה באירוע הפתיחה בנאות שבו בנס ציונה חול המועד בראשון לציון: הופעות, פיצה וסיורים – כל מה שמחכה בעיר בפאנל הבחירות בבליך ברמת גן: פעילי עוצמה יהודית חילקו לתלמידים מחזיקי מפתחות דמויי נשק כללית משקיעה 400 מיליון שקל בדרום: מרלו״ג ענק יוקם בבאר שבע כביש 6 לצפון: מטען ברזל ועץ נפל ממשאית סמוך ליציאה 471 – הכביש נחסם לתנועה

הרפורמה בתביעות הייצוגיות מתקדמת: מה ישתנה לאנשים עם מוגבלות ולעסקים קטנים?

אחרי מאבק ממושך של ארגוני אנשים עם מוגבלות, בדיוני הרפורמה בחוק תובענות ייצוגיות הוסכם על צמצום ההחרגה המתוכננת לעסקים שמחזורם השנתי עד 9 מיליון שקל – במקום רף של 20 מיליון שקל שביקשו נציגי המגזר העסקי. המשמעות: צמצום ההגנה המתוכננת מפני תובענות ייצוגיות, ובהן תביעות הנוגעות להפרות נגישות. הצעת החוק עדיין נמצאת בהכנה לקריאה שנייה ושלישית

שינוי משמעותי ברפורמה בחוק תובענות ייצוגיות, שעשוי להשפיע הן על בעלי עסקים והן על אנשים עם מוגבלות: בדיון מיוחד שהתקיים השבוע בכנסת במהלך הפגרה, במסגרת הכנת תיקון מס' 16 לחוק תובענות ייצוגיות לקריאה שנייה ושלישית, צומצם הרף שנדון להגדרת העסקים שייהנו מהגנה מפני תובענות ייצוגיות. אתר הכנסת מאשר כי הדיון התקיים ביום רביעי, 16 בספטמבר, וכי על סדר היום עמדה הצעת החוק לקראת הקריאה השנייה והשלישית, עם אפשרות להצבעות.

על פי המידע שנמסר מארגוני האנשים עם מוגבלות שלקחו חלק במאבק סביב הרפורמה, הנוסח שהתקבל בדיון קובע רף של מחזור שנתי של עד 9 מיליון שקל, לעומת רף של 20 מיליון שקל שאותו ביקשו ארגוני העסקים. הרף הסופי חשוב במיוחד בתחום הנגישות, משום שככל שהיקף העסקים המוחרגים רחב יותר, כך מצטמצמת האפשרות להשתמש בתובענה ייצוגית כאמצעי לאכיפת זכויות.

הוויכוח אינו תיאורטי בלבד. אחד הנושאים שהוועדה המשותפת של ועדת החוקה, חוק ומשפט וועדת הכלכלה הגדירה במפורש במסגרת הדיונים בתיקון הוא "הגבלת הגשת תובענות ייצוגית כנגד עסקים זעירים". לדיונים הוזמנו לצד נציגי המגזר העסקי גם נציבות שוויון זכויות לאנשים עם מוגבלות, עמותת נגישות ישראל וארגוני זכויות נוספים.

מבחינת בעלי העסקים, הרפורמה מבקשת להתמודד בין היתר עם הנטל שעלול להיווצר מתביעות ייצוגיות נגד עסקים קטנים. מנגד, ארגוני אנשים עם מוגבלות התריעו כי החרגה רחבה מדי עלולה לפגוע באחד הכלים העומדים לרשות הציבור לצורך אכיפת חובות נגישות. המחלוקת בדיונים היא אפוא גם על נקודת האיזון שבין ההגנה על עסק קטן לבין האפשרות לאכוף את זכויותיהם של אנשים עם מוגבלות.

חשוב להדגיש כי השינוי אינו מבטל את חובות הנגישות המוטלות על עסקים. נציבות שוויון זכויות לאנשים עם מוגבלות מפעילה גם מנגנוני אכיפה מנהלית, לרבות אפשרות להטלת עיצומים כספיים בגין אי־עמידה בחובות נגישות.

גם כיום קיימות בחקיקת הנגישות התאמות והקלות הנוגעות להיקף הפעילות הכלכלית של החייב. כך, למשל, בתחום הנגשת שירותי אינטרנט קיימים בתנאים מסוימים פטורים הקשורים למחזור העסק, ובעלי אתרים עשויים להיות זכאים לפטור או לבקש פטור בשל "נטל כבד מדי". מדובר בהסדרים נפרדים מהרפורמה הנוכחית בתובענות הייצוגיות.

על פי המידע שנמסר בעקבות הדיון, המאבק לצמצום ההחרגה נמשך כשנתיים והובל בין היתר בידי יו"ר נגישות ישראל יובל וגנר ובשיתוף ארגונים נוספים ונציבות שוויון זכויות לאנשים עם מוגבלות במשרד המשפטים.

עם זאת, לציבור חשוב להבחין בין החלטה שהתקבלה במסגרת עבודת הוועדה לבין חוק שכבר נכנס לתוקף: נכון לעכשיו, הכנסת מגדירה את תיקון מס' 16 כמצוי בהכנה לקריאה שנייה ושלישית. לפיכך, הרף שעליו הוסכם במסגרת הדיונים אינו כשלעצמו שינוי שכבר נכנס לתוקף בדין, והליך החקיקה טרם הסתיים.

זכויות יוצרים: המערכת משקיעה מאמצים רבים באיתור בעלי זכויות היוצרים בתכנים המופצים ברבים. במידה ופורסמה מדיה שבעליה אינו ידוע, השימוש נעשה לפי סעיף 27א לחוק זכויות יוצרים. אם הנכם בעלי הזכויות, ניתן לפנות אלינו לצורך הוספת קרדיט או הסרת התוכן.

צילום: פריפיק

להצטרפות לקבוצה בוואצפ של כל הארץ

לחצו כאן
דילוג לתוכן