זיכרון בין הקירות: איך אומרים בית – תערוכה חדשה הבוחנת את מנגנוני הנוסטלגיה

יעל סגל וטל נחום חוקרות את מושג הבית דרך צילום, ארכיונים והקרנות בגלריה P8: "התערוכה מציעה קריאה כפולה בין הרצון לשקם את הבית לבין ההכרה באובדן המתמשך שלו"

גלריה P8 בתל אביב פותחת מחר את התערוכה הזוגית המסקרנת "איך אומרים בית", המפגישה בין עבודותיהן של האמניות יעל סגל וטל נחום תחת אוצרותה של שירלי וגנר. התערוכה צוללת אל תוך השאלות המורכבות המרכיבות את מושג הבית, תוך שימוש במנגנונים צילומיים המבקשים לפענח את הזיכרון החזותי והרגשי של המקום אותו אנו מכנים בית. האמניות חוקרות את המושג דרך צילום מבוים, הקרנות וקולאז’ים מצולמים, ומבקשות להציב את הקריאה בבית כטמונה במנגנונים שונים של נוסטלגיה, המנווטים בין חפצים דוממים לבין שברי תודעה.

האמנית טל נחום פועלת מתוך המרחב הארכיוני והאישי, כשהיא שואבת השראה ישירה מזכרונות מבית סבתה. בעבודותיה היא ממלאה את הצילומים בחפצים מעזבונות – חפצי נוי, אריגים, רהיטים וכלים, היוצרים תחושה של גודש ודחיסות. בין החפצים הרבים שזורים דיוקנאות נשים וחלקי גוף מוכפלים שנראים ככלואים בין הרהיטים הכבדים. המהלכים הכפייתיים של ארגון, חיבור וגודש המופיעים בעבודתה משקפים את 'אימת החלל הריק' ואת הדחף העמוק להחזיר לחיים את מה שטמון במגירות הבית הישן, תוך ניסיון להחיות רגעים שאבדו בזמן.

מנגד, יעל סגל מציגה גישה שונה לחלוטין המבוססת על פירוק והחסרה. היא מציגה סדרת צילומים ייחודית הנוצרת מתוך חשיכה ואופל, בה היא מצלמת את בתי ילדותה בשכבות מורכבות. התהליך מתחיל בצילומים ישירים שהופכים לאחר מכן להקרנות על גבי קירות וחומרים שונים בסטודיו, מה שיוצר תוצאה של "בית ריק מבית". צילומיה הכהים, המנוקדים בהבלחות של תריסים, כבלים וסימני התפוררות, מציגים מבנים מפורקים המצולמים בזוויות חדות המשקפות את שבריריות וחמקמקות הזיכרון. התערוכה תיפתח מחר, 29.1.2026, בשעה 20:00 ברחוב הפטיש 1 בתל אביב, ותהיה פתוחה לקהל הרחב עד ה-7 במרץ.


◼️ חדשות תרבות, בילוי ופנאי בווטסאפ לחצו כאן

◼️ חדשות תל אביב יפו בווטסאפ לחצו כאן

צילום: טל נחום

דילוג לתוכן