נתונים חדשים של יחידת הפיקוח במנהל האזרחי מצביעים על עלייה משמעותית בהיקף האכיפה נגד בנייה פלסטינית בלתי חוקית בשטחי יהודה ושומרון במהלך השנים האחרונות.
על פי הנתונים שפורסמו לסיכום המחצית הראשונה של 2026, נהרסו בתקופה זו 536 מבנים שהוגדרו כבלתי חוקיים. לשם השוואה, במחצית הראשונה של 2022 נהרסו 250 מבנים.
הנתונים מצביעים על מגמת עלייה לאורך רוב התקופה. במחצית הראשונה של 2023 נהרסו 201 מבנים, ב־2024 עלה המספר ל־310, ב־2025 נרשמו 443 הריסות, ובמחצית הראשונה של 2026 נרשם השיא הנוכחי עם 536 מבנים.
במנהל האזרחי מציינים גם מגמה נוספת, שלפיה יותר בעלי מבנים בוחרים לבצע הריסה עצמית לפני הגעת כוחות האכיפה, במטרה להימנע מהליך אכיפה רשמי ומהשלכות נלוות.
הנתונים מתפרסמים על רקע מדיניות אכיפה מחמירה יותר ביהודה ושומרון בשנים האחרונות, בעיקר בכל הנוגע לבנייה ללא היתר בשטחי C.
השר במשרד הביטחון בצלאל סמוטריץ', שתחת אחריותו פועלת מנהלת ההתיישבות, הציג את הנתונים כהוכחה לשינוי במדיניות ואמר כי הממשלה פועלת באופן שיטתי נגד בנייה בלתי חוקית והשתלטות על אדמות מדינה.
לדבריו, לצד האכיפה מקודמים גם מהלכים להרחבת ההתיישבות ולהקמת יישובים וחוות חדשות. סמוטריץ' טען כי לראשונה קצב ההריסות עולה על קצב הבנייה הבלתי חוקית, אך יודגש כי טענה זו הובאה בדבריו ולא צורפו לה בהודעה נתונים מלאים המאפשרים לבחון אותה באופן עצמאי.
העלייה במספר ההריסות מציבה את 2026 כשנה שבה נרשם עד כה היקף האכיפה הגבוה ביותר מבין השנים שנבדקו במחצית הראשונה של השנה.
זכויות יוצרים: המערכת משקיעה מאמצים רבים באיתור בעלי זכויות היוצרים בתכנים המופצים ברבים. במידה ופורסמה מדיה שבעליה אינו ידוע, השימוש נעשה לפי סעיף 27א לחוק זכויות יוצרים. אם הנכם בעלי הזכויות, ניתן לפנות אלינו לצורך הוספת קרדיט או הסרת התוכן.








