מבזקים
לוד: הולך רגל בן 26 נפגע מרכב נתיבות: בן 4 נפגע מרכב נתניהו במסר לעם הלבנוני: "חיזבאללה חלש מאי פעם, ישראל חזקה מאי פעם" חשש לחייה של בת 15 מקריית מלאכי חשד חמור בתל אביב: בן 25 נעצר בחשד לעבירות מין ופגיעה בפרטיות דרמה: אזרחית ישראלית חולצה מהשוק בקלקיליה – הועברה לכוחות הביטחון בשלום גבעתיים משיקה מלגות של 10,000 שקל לסטודנטים דירות החל מ-3.36 מיליון שקל: פרויקט ענק בירושלים נחשף גאווה ענקית לקריית אונו: בית הספר אביגדור ורשה הוכתר לאלוף ישראל בשחמט סערה בירושלים: הפלג הירושלמי תוקף את המשטרה לאחר העברת 17 תלמידי ישיבות לכלא הצבאי 10 נפגעים בתאונה בין אוטובוס ורכב בבאר שבע לקראת מצעד הגאווה בתל אביב: עשרות אמבולנסים, ניידות טיפול נמרץ ייפרסו בשטח סגירת חשבון אכזרית: כתב אישום חמור נגד 4 קטינים שתקפו נער והשאירו אותו לדמם ברחוב הישגים מרשימים למתעמלות מאור יהודה באליפות ישראל בהתעמלות מכשירים אשקלון: שלושה עובדים זכו באות “הטובים בשירות” – אחד מהם חילץ אנשים מבניין בוער באר שבע מרחיבה את פינות ההאכלה לחתולי הרחוב רשת הביטחון של ישראל: למרות החום הקיצוני, הערבה המשיכה לספק ירקות שאף אזור אחר לא הצליח לגדל מודיעין מכבים רעות: ערב “שבילי תקווה וצמיחה” חתם תערוכה והשיק אנתולוגיה חדשה פתח תקווה: גבר כבן 50 נפצע בינוני בתאונת התהפכות; מספר פצועים קל בתאונה נוספת בעיר ללא היכרות מוקדמת: תושב אילת תקף קשיש בתחנת אוטובוס ואיים עליו באמצעות לבנה

ראשוני | מדינת ישראל הגישה תביעה בסך של 100 מיליון דולר נגד חברת "טבע"

מדינת ישראל, באמצעות פרקליטות המדינה, הגישה היום לבית המשפט המחוזי מרכז- לוד כתב תביעה בסך של כ- 340 מיליון (100 מיליון דולר) נגד חברת "טבע", בגין הפרת זכויות של המדינה בקניין רוחני עקב אי תשלום תמלוגים ממכירת תכשיר קופקסון בגרסתו המחודשת לטיפול בטרשת נפוצה. התביעה הוגשה כחלק מהפעילות של היחידה לאכיפה אזרחית בפרקליטות המדינה, אגף החשב הכללי במשרד האוצר ומשרד הבריאות להגנה על נכסי המדינה וזכויותיה, לרבות על זכויות קנין רוחני באמצעות אכיפה בכלים אזרחיים, כגון הגשת תביעות אזרחיות בשיעורים כספיים ניכרים בשם המדינה ולמען כלל הציבור.

התרופה קופקסון לטיפול בטרשת נפוצה פותחה על ידי מכון ויצמן וזכויות השיווק שלה שייכות לחברת טבע. התרופה ניתנה כזריקה תת-עורית של המטופל במשטר מינון חד-יומי של 20 מ"ג. בסמוך לפקיעת הפטנטים על החומר הפעיל, השיקה טבע את התרופה קופקסון בגרסה חדשה של משטר מינון 40 מ"ג שלוש פעמים בשבוע. למשטר המינון החדש יתרונות משמעותיים לחולים, הוא משפר את היענות החולה לטיפול, מפחית תופעות לוואי וגם יש לו פרופיל בטיחותי משופר. הגרסה החדשה של התרופה אושרה על ידי ה-FDA, זכתה להצלחה גדולה ונמכרה לפי ההערכה בהיקפים כספיים של מיליארדי דולרים. טבע אף רשמה פטנטים ברחבי העולם המגנים על משטר המינון החדש של התרופה.

המדינה, המיוצגת על ידי עורכות הדין אסנת דפנה וענבל טואף מהיחידה לאכיפה אזרחית בפרקליטות המדינה ועורכי הדין ליעד וטשטיין ואמירה מנגלוס, טוענת בכתב תביעתה, כי בפיתוח ובשיווק הגרסה המחודשת של תכשיר הקופקסון, הפרה טבע וגזלה את זכויות הקנין הרוחני של המדינה ולא שילמה למדינה תמלוגים המוערכים במיליוני שקלים.
בכתב התביעה נטען, כי "לא נותר למדינה מנוס אלא לנקוט בהליכים משפטיים כנגד חברת טבע על מנת לוודא שתקבל תמורה הולמת עבור שימוש במשאב ציבורי שהביא לטבע הכנסות בהיקפים גדולים מאד".

המדינה סבורה, כי התכשיר החדש של קופקסון מבוסס על מחקר חלוצי ופורץ דרך שערכו פרופ' קורצ'ין (לשעבר מנהל המחלקה הנוירולוגית בבית החולים איכילוב) וד"ר פלכטר (מנהל השירות הקליני לאבחון ומחקר בטרשת נפוצה בבית החולים אסף הרופא), שכל הזכויות בתוצריו נתונות למדינה. לעמדת המדינה, טבע הסתמכה על המחקר כהוכחת היתכנות למשטר המינון החדש, לרבות בבקשות פטנט שהגישה וכפי שגם נקבע בהליכים בארה"ב, אף בתמיכה לבקשה ל-FDA לאישור התכשיר במשטר המינון החדש. בכתב התביעה נטען, כי טבע ניצלה את תוצרי המחקר במוצר, הגישה בקשת פטנט על שמה ולאחר מכן זנחה את הבקשה, וכל זאת מאחורי גבה של המדינה ומבלי לדווח למדינה או לקבל את הסכמתה ומבלי לשלם למדינה תמלוגים כמתחייב. במשך שנים ארוכות, המשיכה טבע להסתיר את גזל זכויות הקנין של המדינה, עד שהפרשה התגלתה למדינה במקרה בעקבות תביעה אישית שהגישו החוקרים נגד טבע בשנת 2018.

על פי כתב התביעה, "מעשיה של טבע הם גם מקרה מובהק של עשיית עושר ולא במשפט שכן טבע קיבלה, שלא על פי זכות שבדין, טובת הנאה בעלת ערך עצום – התוצרים והידע הנובעים מהמחקר פורץ הדרך של פרופ' קורצ'ין וד"ר פלכטר שהיוו הוכחת היתכנות למשטר המינון החדש שהיה בעל יתרונות רפואיים מובהקים ואפשר לטבע לשמור על בלעדיות של כמה שנים נוספות בשוק ששוויו מוערך במיליארדי דולרים. לפיכך, על טבע לשלם למזכה (המדינה) את שוויה של טובת ההנאה הנגזר במקרים מסוג זה מתשלום תמלוגים על מכירות".

במסגרת כתב התביעה, מבקשת המדינה מבית המשפט המחוזי להורות לטבע לשלם פיצוי כספי למדינה, בשלב זה, בהערכה גסה בלבד המבוססת על הערכות שמרניות של סכום התמלוגים ומכירות המוצר, בסך של 340 מיליון ₪ (100 מיליון דולר), תוך שהמדינה שומרת על זכויותיה לתקן את הסכום בהמשך בהתאם לדוחות ולמידע הפיננסי שתמסור "טבע".

קבוצת ערים
קטגוריות

זכויות יוצרים: המערכת משקיעה מאמצים רבים באיתור בעלי זכויות היוצרים בתכנים המופצים ברבים. במידה ופורסמה מדיה שבעליה אינו ידוע, השימוש נעשה לפי סעיף 27א לחוק זכויות יוצרים. אם הנכם בעלי הזכויות, ניתן לפנות אלינו לצורך הוספת קרדיט או הסרת התוכן.

דילוג לתוכן