מבזקים
פתח תקווה: מרצה מבר אילן נאשם בתכנון מתקפת טרור נגד מאות ערבים הרצליה, גבעתיים, רחובות, באר שבע וירושלים עצרו לדקה לזכר 7 באוקטובר חבריו מניר עם הגיעו ללוד לזכור את רומן גנדל ז"ל: העיר מתייחדת עם בניה שנפלו ונרצחו זהב ללוד ברומניה: דותן שרגא זכה באליפות הבדמינטון בלי לאבד מערכה לוד: 29 דיווחים על חשד לפיצול דירות ושימושים בלתי חוקיים בשכונות הוותיקות בת ים זוכרת: צעדה עירונית בארבעה מוקדים לזכר הנופלים והנרצחים ב – 7 באוקטובר נשיא פולין לשעבר בכנס NATCON בירושלים – "התמונות מ – 7 באוקטובר הדהדו את מלחמת העולם השנייה" “מתן חוזר לנובה”: אמבולנס ההנצחה של DJ Kido יצא היום מבית העלמין בדימונה למתחם הנובה בעל עסק ודי ג'יי מאילת עוכבו לחקירה בעקבות רעש חריג – ציוד ההגברה נתפס המשטרה מזהירה: מייל כזב מתחזה ללהב 433 ומאשים את הנמען בצפייה בחומרים אסורים מלי וליאל יהלומי ממודיעין נעצרו בנמיביה בחשד לשימוש בדרכונים מזויפים שלוש שנים אחרי: בגבעתיים מציפים את הרגעים שבהם 7 באוקטובר פורץ פתאום אל היומיום גם תחת האזעקות: כך המשיך סניף יד שרה בנתיבות לפעול ב – 7 באוקטובר שלוש שנים אחרי 7 באוקטובר: בנגב המערבי דורשים להבהיר מי אחראי על כל יישוב בזמן חירום מוקד אשקלון של רשות המיסים ריכז יותר מ -61 אלף תביעות נזק ישיר מאז 7 באוקטובר יבנה זוכרת: עשרה שמות, עשרה עולמות – שלוש שנים ל – 7 באוקטובר שלוש שנים אחרי: כיכר ההנצחה בחוף זיקים הושלמה רחובות זוכרת את בניה ובנותיה: הסרטון המרגש לזכר הנרצחים והנופלים סמוך לאילת: משאית עלתה באש בכביש הערבה – הכביש נחסם לתנועה משדרות ואופקים ועד נתיבות: מד״א משיק אתר מיוחד לגיבורי 7 באוקטובר

פרשת השבוע: ויחי

פרשת השבוע מאת הרב שלמה לוי

יוסף שכבר היה מלך במצרים ובעל הנהגה ושררה שייך אצל אביו יותר מכל בניו – מהווה חוליית קשר במעבר ממדרגת אבות האומה אברהם יצחק ויעקב להתפתחות הבאה, הקמת האומה בפועל.

פרשת “ויחי” מציינת בתחילתה את חייו של יעקב אבינו בארץ מצרים. “ויקרבו ימי ישראל למות ויקרא לבנו ליוסף… אל נא תקברני במצרים”. יוסף נשבע על כך ומאשר לאביו את העניין. לאחר מכן נאמר “ויהי אחרי הדברים האלה, ויאמר ליוסף, הנה אביך חולה; וייקח את-שני בניו, עימו–את-מנשה ואת-אפריים”. במפגש הזה מספר יעקב ליוסף על הברכות שקיבל מאת הקב”ה ובתוך כך מודיע יעקב ליוסף כי שני בניו אפרים ומנשה יהיו כראובן ושמעון. בהמשך הדברים מספר יעקב ליוסף על פטירתה של רחל וקבורתה בדרך אפרת, היא בית לחם. ננסה להבין את דברי הכתוב – מדוע דווקא כאן מזכיר יעקב ליוסף את קבורת רחל בדרך ולא לכאורה כאשר הוא מבקש ממנו להיקבר בארץ ישראל ולא במצרים?

יוסף בשונה מאחיו מהווה חוליית מעבר בין דורות האבות לדור השבטים. יוסף שכבר היה מלך במצרים ובעל הנהגה ושררה שייך אצל אביו יותר מכל בניו – “כבן זקונים הוא” והוא מהווה חוליית קשר במעבר ממדרגת אבות האומה אברהם יצחק ויעקב, להתפתחות הבאה, הקמת האומה בפועל. לכן, יעקב מוציא את יוסף ממדרגת שבט לדרגה שבה הוא מתפקד כחוליית קישור בין האבות לשבטים, כאשר הוא עושה את המעבר ובמקומו מכניס את בניו של אפרים ומנשה כשבטים מן המניין. ועולה כאן השאלה: האם יעקב לא חשש למתח נוסף בין יוסף לאחיו על כך שהעלהו בדרגה ומדוע ראה לעשות כן? אנחנו רואים שיעקב מזכיר כאן את עניין פטירת רחל לא כהתנצלות או כבקשה שאף על פי שלא קברתי את אמך בחברון, אותי אתה כן תקבור בחברון. פשוט שאין כן הדברים – יעקב לומד מהאירוע שרחל נעקרת ממערת המכפלה וכך בנה יוסף ייעקר ממדרגתו של בן שבט למדרגה עליונה יותר של מי שמקשר בין האבות להקמת השבטים: מצד אחד יוסף קשור להשתלשלות האבות ומצד שני הוא קושר ודואג להמשכיות בשבטים. דהיינו: יוסף שהינו בעל הנהגה ובעל מלוכה שהיה קרוב בקשר הדוק לאביו כפי שמתאר הכתוב – “אלה תולדות יעקב יוסף” כאשר הדבר מבטא את הקשר הישיר בין יעקב ליוסף כמנהיג האומה. מצד שני, יעקב הוא בן בין שנים עשר בני יעקב ויעקב למד מכך שיוסף באישיותו המיוחדת יכול ליצור את המעבר ממעמד של שנים עשר הבנים, לשנים עשר השבטים לצורך תחילת הקמתה של האומה הישראלית.

הכותב הרב שלמה לוי ראש ישיבת ההסדר ראשון לציון ונשיא הגרעין התורני ראשון לציון.

◼️ חדש! לקבוצת חדשות בווטסאפ – דת ומסורת לחצו כאן

זכויות יוצרים: המערכת משקיעה מאמצים רבים באיתור בעלי זכויות היוצרים בתכנים המופצים ברבים. במידה ופורסמה מדיה שבעליה אינו ידוע, השימוש נעשה לפי סעיף 27א לחוק זכויות יוצרים. אם הנכם בעלי הזכויות, ניתן לפנות אלינו לצורך הוספת קרדיט או הסרת התוכן.

צילום: שאטרסטוק

דילוג לתוכן