אתמול, נערך בפארק הסופרים בבאר שבע הכנס הלאומי הראשון לקהילתיות עירונית. הכנס התקיים במעמד ראש העיר רוביק דנילוביץ’, ביוזמת עיריית באר שבע, ארגון ארץ עיר, חברת ICL וחברת כיוונים, והביא לעיר אנשי מקצוע, פעילים, נציגי עיריות, קרנות פילנתרופיות ותושבים מכל רחבי הארץ – מכרמיאל בצפון ועד מצפה רמון בדרום.
הכנס, שמהווה ציון דרך ייחודי ומעניין בתחום הקהילתיות העירונית בישראל, עסק בשאלה כיצד תושבים, רשות ושותף עסקי יוצרים יחד אימפקט חברתי מקומי. את הכנס הובילו עיריית באר שבע, ארגון ארץ עיר, חברת כיוונים וחברת ICL שפועלת לאורך שנים לקידום מיזמים חברתיים מהשטח בכל רחבי הדרום.
באחד המושבים המרכזיים בכנס עמד מיזם ״חושבים עושים״ של חברת ICL- תכנית חדשנית שנולדה בדרום כמעט לפני עשור, מתוך מטרה פשוטה אך עמוקה: לאפשר לתושבים להקים את מה שחסר להם בקהילה. רעיונות שצמחו מהשטח, קיבלו תמיכה, ליווי ותקציב מחברת ICL, וכך נולדו מיזמים קהילתיים מגוונים שצומחים ומתרחבים גם לערים נוספות.
בין המיזמים שהוצגו בכנס:
קהילת אמני דימונה, שנולדה מבקשה של קבוצת אמנים מקומיים להקים בית אמנים בעיר. חברת ICL הצטרפה ליוזמה וליוותה אותה מרגעי ההקמה, כולל גיוס מלווה קהילתי וארגון מפגשי גיבוש ליצירת חיבור וחיזוק הקשר בין האמנים בדימונה. כיום הקהילה מונה כבר כ-90 חברים, ובכנס הוצגה תערוכת ותיקי דימונה- אמנים ותיקים ששיתפו בצילומים אישיים וביצירות שמספרות את סיפור העיר דרך עיניהם. היצירות יוצגו בשבוע הבא גם בכפר המכביה.
"קומקום", בית קפה ייחודי המופעל ע״י נוער בסיכון, זהו מיזם חברתי מרגש שהוקם מתוך רצון ליצור מרחב בטוח, תומך ומחבר לנערים ונערות שנמצאים מחוץ למסגרות. המקום, שמנוהל בשיתוף פעולה עם גורמים קהילתיים ומתנדבים מ-ICL , מספק יותר מקפה, הוא מציע הזדמנות להשתלב, לקחת אחריות ולחלום רחוק.
״צובעים את הפארק״, יוזמה שנולדה בשכונה ב׳ בבאר שבע, במסגרתה אמנים מקומיים בשיתוף גמלאי השכונה ציירו על קירות הבתים הצמודים לפארק הסופרים. הפרויקט העניק לפארק מראה חדש, צבעוני ומזמין, שמוכיח שגם למרחבים הציבוריים יש חיים משל עצמם, כשנותנים לקהילה לגעת בהם.
״הנגרייה הניידת״ בירוחם היא נגרייה קהילתית שמסתובבת בין בתי ספר, שכונות ופארקים, ומציעה פעילויות יצירה לכל הגילאים. הנגרייה מאפשרת לתושבים, ילדים ומבוגרים כאחד, לבנות, ליצור ולחלום יחד. זה היה אחד המיזמים הראשונים בתכנית ״חושבים עושים״, והוא ממשיך לעורר השראה גם כיום.
מיזם נוסף שמשך תשומת לב רבה וקורם עור וגידים בימים אלו- היה הקמת מחסן משחקים קהילתי, שנמצא בגן הציבורי ומשמש את ילדי השכונה והוריהם. המחסן פועל בהתנדבות מלאה, ונולד מתוך צורך שעלה מהקהילה, להנגיש משחקים לפארק בשעות אחר הצהריים. היוזמה הזו, שנבנתה בשיתוף פעולה עם קבוצת הורים מקומית ועמותת אומה95, צפויה להפוך לאחת המובילות בתכנית בשנה הקרובה.
רחלי בוהדנה, מנהלת קשרי קהילה ב-ICL ציינה בכנס: ״ ‘חושבים עושים’ הוא מיזם שצמח מהשטח, מתוך צרכים אמיתיים של תושבים, וממשיך להתפתח ולהתרחב בכל רחבי הדרום. ב-ICL אנחנו מאמינים בכוח של קהילה להניע שינוי, ורואים בעצמנו שותף פעיל ואמיתי בתהליכים שמחזקים את המרקם החברתי. המיזמים שאנחנו מלווים מבטאים גישה חדשנית לקהילתיות – כזו שמאפשרת לכל רעיון טוב להפוך למציאות, כשעירייה, קהילה ומגזר עסקי פועלים יחד.״
אורי כרמל, ממובילי המהלך הקהילתי בעיר באר שבע, הוסיף: ״באר שבע כבר עשור היא בחוד החנית של העשייה הקהילתית וחיזוק התשתיות הקהילתיות ברמה עירונית ולאומית. פארק הסופרים הוא דוגמה מובהקת לכך. הוא מקרה מופל של אקוסיסטם שנבנה כאן בחמש השנים האחרונות שמצמיח קהילתיות מלמטה. כנס כזה, שמביא אנשי מקצוע מכל הארץ לעסוק בקהילתיות עירונית, הוא לא רק חדשני- הוא הכרחי. 91% מתושבי ישראל חיים בערים. קהילה עירונית היא לא תוספת, היא תנאי לחוסן. והשותפות של ICL עם העירייה היא דוגמה חיה לאיך עושים את זה נכון. מבאר שבע תצא תורה, אנחנו כאן כדי להביא את בשורת הקהילתיות העירונית ללב השיח הישראלי, ולעשות את זה בדיוק איפה שזה קורה: בחוץ, עם האנשים, בשטח."
הכנס כלל גם דיונים מעמיקים בנושאים של התחדשות עירונית, קליטת אוכלוסיות חדשות – במיוחד קציני צה"ל צעירים שמעתיקים את חייהם לנגב – ויצירת שיתופי פעולה בין ערים מתקדמות במרכז כמו תל אביב, ירושלים וראשון לציון לבין ערים מתפתחות בדרום. הכנס הדגיש שיזמות קהילתית עירונית היא לא רק אפשרית, אלא גם חיונית, מרתקת ובעלת פוטנציאל אמיתי לייצר שינוי חברתי רחב ומשמעותי.
הצטרפו לחדשות באר שבע והסביבה בווטסאפ לחצו כאן







