בית המשפט המחוזי בבאר שבע דחה ערעור שהגישו מחזיקים בדואים במקרקעין בבקעת קנאים בנגב והותיר על כנה את החלטת בית משפט השלום בבאר שבע, שהורתה על פינוי הקרקע.
אלא שמשמעות ההחלטה עשויה לחרוג מהמקרה הנקודתי שנדון בבית המשפט. לפסק הדין השלכות רוחב והוא חל גם על כ־15 צבירים נוספים באזור.
ההליך עסק במחזיקים בקרקע המכונה "צביר 1516" בבקעת קנאים. בית משפט השלום הורה על פינוי המקרקעין עד ליום 30 ביוני 2026, והמחזיקים הגישו ערעור על ההחלטה לבית המשפט המחוזי בבאר שבע.
כעת דחה בית המשפט המחוזי את הערעור וקבע כי אין עילה להתערב בפסק הדין שניתן בבית משפט השלום.
במסגרת ההליך יוצגה רשות מקרקעי ישראל על ידי עו"ד תהילה שמשון מפרקליטות מחוז דרום. המדינה טענה כי כבעלת מקרקעי הציבור היא אינה נדרשת להציג צורך תכנוני קונקרטי כתנאי לפינוי מחזיקים שלא כדין.
עוד נטען כי תביעת הפינוי הוגשה כחלק ממדיניות ממשלתית להסדרת ההתיישבות ולהגברת האכיפה על אדמות המדינה. במסגרת ההליך צוין כי למערערים הוצעו פתרונות מגורים חלופיים ביישוב מרעית, אולם הם בחרו שלא לקבלם.
בית המשפט אימץ את עמדת המדינה וקבע כי בהתאם להלכה הפסוקה, אין חובה להוכיח צורך תכנוני קונקרטי כתנאי לפינוי מקרקעי ציבור.
עוד נקבע כי מדובר בפעולת "אכיפה תומכת הסדרה", שמטרתה להסדיר ריכוזי אוכלוסייה המתגוררים שלא כדין ולקדם את מעברם ליישובי קבע.
בית המשפט הדגיש כי טענות נגד המדיניות הממשלתית בנושא צריכות להתברר במסגרת עתירה מתאימה, ולא במסגרת תביעת פינוי אזרחית.
בפסק הדין נקבע בנוסף כי הוכח שלמערערים הוצעו פתרונות דיור חלופיים ביישוב מוכר. עם זאת, בית המשפט קבע כי ממילא אין להתנות את פינוי הקרקע בקיומו של פתרון אכלוס קונקרטי וזמין.
על פי ההחלטה, התניית הפינוי בפתרון כזה עלולה לאפשר סיכול של פתרונות מוצעים ולפגוע באינטרס הציבורי ובקניינה של המדינה.
גם הטענות ההיסטוריות שהעלו המערערים ביחס לקרקע נדחו. בית המשפט קבע כי לכל היותר מעמדם היה של בני רשות, וכי מדובר ברשות הניתנת לביטול.
בית המשפט ציין כי למערערים כבר ניתנה תקופת התארגנות ממושכת, ולכן לא נמצאה הצדקה לעיכוב נוסף של הפינוי.
בסיום ההליך נדחה הערעור והמערערים חויבו בתשלום הוצאות משפט בסך 25 אלף שקל.
◼️ חדשות באר שבע והנגב בווטסאפ לחצו כאן
זכויות יוצרים: המערכת משקיעה מאמצים רבים באיתור בעלי זכויות היוצרים בתכנים המופצים ברבים. במידה ופורסמה מדיה שבעליה אינו ידוע, השימוש נעשה לפי סעיף 27א לחוק זכויות יוצרים. אם הנכם בעלי הזכויות, ניתן לפנות אלינו לצורך הוספת קרדיט או הסרת התוכן.










![[12:10, 7.7.2026] Tali Laufer: תלמידות ותלמידים מאשקלון במסגרת תוכנית "צוערים צעירים דוברות ודיפלומטיה". [12:10, 7.7.2026] Tali Laufer: 1](https://www.news08.net/wp-content/uploads/2026/07/11-142-e1783415643547-768x388.jpeg)