מבזקים
אשקלון: פעוטה בת שלושה חודשים לא התעוררה משנתה – מצבה אנוש הישג בינלאומי למלחינה הירושלמית אנה סגל: מדליית זהב לאלבום "24 פרלודים לפסנתר" בגיל 18 חלה בסרטן. בגיל 42 תושב ראשון לציון יוצא לכבוש פסגה בהימלאיה למען ילדים חולים ביטלה את החתונה – והארוס לשעבר חשוד ששלח אדם להצית את רכבה בירושלים 30 שנה אחרי שהכול התחיל ברמלה: "מה קשור" חזרו הביתה וקיבלו תעודת הוקרה ג'ה רול מגיע לראשון לציון: כוכב ההיפ הופ יופיע לראשונה בישראל נס ציונה: פארק האגם החדש נפתח לציבור – אבל האגם עצמו יחכה לשלב ב׳ משאירים את הרכב בראשון לציון ונוסעים לתל אביב בחינם: המתחם החדש נפתח ביום ראשון אוקטובר הוורוד: 5,870 נשים צפויות להתבשר השנה שחלו בסרטן השד – אלה הבדיקות שמומלץ להכיר השריפה באילת – הצתה; הרקע פלילי, המשטרה פתחה בחקירה הלילה: שריפה פרצה במבנה תעשייה באילת מרגישים את הסתיו: מזג האוויר לימים הקרובים אחרי החגים: כך מחזירים את הילדים לשגרה בלי מלחמות בוקר ראשון לציון: בת 6 נפצעה בינוני לאחר שננשכה על ידי כלב שריפה בבית האבות: 39 נפגעים, שניים במצב קשה ולא יציב עוד הוצאה לעסקים ברחובות: העירייה תבדוק כמה אשפה הם מייצרים – ומי שיעבור את המכסה ישלם שריפה בדירה בחולון: צוותי הכיבוי השתלטו על האש; למרבה המזל: אין נפגעים מהיום: אשדוד מפעילה מערך פינוי אשפה חדש ומורחב מיכאל וידל שוחח עם יניב חיון: ״גאווה גדולה לרמלה ולמדינת ישראל״ תזכורת | מחירי הדלק מזנקים הלילה: 8.27 שקלים לליטר בנזין 95

אוקטובר הוורוד: 5,870 נשים צפויות להתבשר השנה שחלו בסרטן השד – אלה הבדיקות שמומלץ להכיר

כ־113 נשים מאובחנות מדי שבוע בישראל בסרטן השד, המחלה הממארת השכיחה ביותר בקרב נשים. עם פתיחת חודש המודעות הבינלאומי מפרסמת האגודה למלחמה בסרטן את ההמלצות המעודכנות: מי צריכה ממוגרפיה אחת לשנתיים, מי יכולה להתחיל כבר בגיל 45 ומתי היסטוריה משפחתית מחייבת מעקב מוקדם יותר. במקביל, באסותא ירחיבו במהלך אוקטובר את שעות בדיקות הממוגרפיה ויציעו שאלון אנונימי להערכת גורמי סיכון

אוקטובר, חודש המודעות הבינלאומי לסרטן השד, נפתח השנה עם נתון שממחיש עד כמה המחלה עדיין נוגעת כמעט בכל משפחה בישראל: על פי הערכת האגודה למלחמה בסרטן, עד סוף 2026 יאובחנו בישראל כ־5,870 נשים עם סרטן השד – כ־113 מאובחנות חדשות בכל שבוע.

לפי אותה הערכה, כ־1,100 נשים צפויות למות מהמחלה במהלך השנה. סרטן השד הוא סוג הסרטן השכיח ביותר בקרב נשים בישראל ואחראי לכשליש ממקרי הסרטן החדשים בנשים. עיקר התחלואה היא בקרב נשים מעל גיל 50.

אחד המסרים המרכזיים של חודש המודעות הוא גילוי מוקדם. על פי האגודה למלחמה בסרטן, כאשר המחלה מתגלה בשלב מוקדם סיכויי הריפוי מגיעים לכ־90% ואף יותר. בישראל פועלת תוכנית לאומית לגילוי מוקדם באמצעות קופות החולים, ובדיקות הסקר כלולות בסל הבריאות בהתאם לגיל ולרמת הסיכון.

לנשים בסיכון רגיל בגילים 50 עד 74 מומלץ לעבור בדיקת ממוגרפיה אחת לשנתיים. ממוגרפיה היא צילום רנטגן של השד שנועד לזהות גידולים בשלב מוקדם, לעיתים עוד לפני שניתן למשש אותם. ההמלצה הזו היא חלק מהתוכנית הלאומית לגילוי מוקדם של סרטן השד.

ומה לגבי נשים צעירות יותר? בגילים 45 עד 49 אין המלצה גורפת לבצע ממוגרפיה לכלל הנשים, אך ניתן לפנות לרופא או לרופאה, לקבל מידע על היתרונות והחסרונות ולשקול יחד אם להתחיל בבדיקות כבר בגילים אלה. הבדיקה במקרה כזה כלולה בסל הבריאות.

לנשים שנמצאות בסיכון מוגבר ההמלצות שונות. אישה שאמה, אחותה או בתה חלתה בסרטן השד עשויה להידרש לממוגרפיה שנתית כבר מגיל 40, ולעיתים מוקדם יותר בהתאם לגיל שבו אובחנה קרובת המשפחה ובהתאם להמלצת הרופא. לנשאיות של מוטציות בגנים BRCA1 או BRCA2 ולקבוצות סיכון נוספות עשוי להיות מומלץ גם MRI שד אחת לשנה.

השנה מדגישה האגודה למלחמה בסרטן גם את האפשרות לבצע בדיקת דם לאיתור נשאות גנטית. לנשים יהודיות בריאות ממוצא אשכנזי, מלא או חלקי, וכן לנשים ממוצא אתיופי, מומלץ לבצע בדיקה לנשאות מוטציות שכיחות בגנים BRCA1 ו־BRCA2. הבדיקה ניתנת ללא תשלום במסגרת סל הבריאות, גם ללא סיפור משפחתי של סרטן וללא צורך בייעוץ גנטי מקדים לפני הבדיקה.

בכל גיל חשוב גם להכיר את הגוף ולא להתעלם משינוי חדש. גוש, שינוי בצורה או בגודל השד, שקע או שינוי בעור, הפרשה מהפטמה, פטמה ששקעה לאחרונה או נפיחות בבית השחי הם בין הסימנים שמצריכים פנייה לבירור רפואי. רוב השינויים בשד אינם בהכרח סרטן, אך אין להמתין לבדיקת הסקר הבאה אם מופיע שינוי חריג.

במקביל לחודש המודעות הודיעה אסותא מרכזים רפואיים כי תקיים במהלך אוקטובר ימי "לילה ורוד", שבמסגרתם יורחבו בחלק ממכוני הממוגרפיה שעות הפעילות גם לערב וללילה. המטרה היא לאפשר לנשים שמתקשות לבצע את הבדיקה במהלך יום העבודה למצוא שעות נוחות יותר. מאסותא נמסר כי את המרכזים והשעות המדויקות יש לבדוק באתר הרשת או במוקד השירות לפני ההגעה.

כלי נוסף הזמין ללא תשלום הוא My Pink Check, שאלון דיגיטלי שפיתחה אסותא ושמופיע גם באתר עמותת "אחת מתשע". השאלון בוחן בין היתר גיל, היסטוריה משפחתית, גורמים גנטיים, פוריות ואורח חיים, ומאפשר לקבל תמונה ראשונית של גורמי הסיכון האישיים. הוא אנונימי ומיועד לנשים בריאות, אך חשוב להדגיש כי התוצאה אינה אבחנה רפואית ואינה מחליפה ממוגרפיה, בדיקות סקר או התייעצות עם רופא.

חודש אוקטובר צובע בכל שנה מבנים, קמפיינים ורשתות חברתיות בוורוד, אבל מאחורי הצבע נמצא מסר פשוט הרבה יותר: לדעת מה רמת הסיכון האישית, להכיר את ההמלצות המתאימות לגיל ולא לדחות בירור כאשר מופיע שינוי חריג.

זכויות יוצרים: המערכת משקיעה מאמצים רבים באיתור בעלי זכויות היוצרים בתכנים המופצים ברבים. במידה ופורסמה מדיה שבעליה אינו ידוע, השימוש נעשה לפי סעיף 27א לחוק זכויות יוצרים. אם הנכם בעלי הזכויות, ניתן לפנות אלינו לצורך הוספת קרדיט או הסרת התוכן.

צילום: עודד קרני, דוברות אסותא

להצטרפות לקבוצה בוואצפ של כל הארץ

לחצו כאן
דילוג לתוכן