המשטרה הירוקה במשרד להגנת הסביבה, בסיוע משטרת ישראל, עצרה ביום שני (14.9) את איתן עותמי, בחשד לביצוע עבודות הדברה בניגוד לחוק במבני ציבור ובמבנים פרטיים באזור הדרום. לפי המשרד להגנת הסביבה, רישיון המדביר של עותמי הותלה.
למחרת, יום שלישי (15.9), קיבל בית משפט השלום בבאר שבע את בקשת המשרד להגנת הסביבה ומשטרת ישראל ושחרר את החשוד למעצר בית למשך 14 ימים בתנאים מגבילים. בנוסף נקבעו תנאים מגבילים נוספים למשך 90 ימים. יודגש כי מדובר בחשדות המצויים בחקירה.
עותמי הוא בעליה של חברת "איגל פארם – איתן הדברות בע"מ". בבדיקה חיצונית שערכנו עולה כי החברה רשומה בבאר שבע, וגם פרסומים עסקיים של שירותי ההדברה שלה הציגו לאורך השנים את באר שבע והדרום כאזורי הפעילות שלה.
המעצר השבוע אינו פעילות האכיפה הראשונה בעניינו. על פי המשרד להגנת הסביבה, בחודש מרץ האחרון, לאחר חקירה סמויה שנפתחה בעקבות פניות ציבור, נתפס עותמי בחשד לביצוע הדברות ללא רישיון תקף. במסגרת אותה פעילות נתפסו שני כלי רכב ששימשו, על פי החשד, לביצוע עבודות ההדברה, וכן חומרי הדברה שהחזקתם אסורה על פי חוק. מעורבים נוספים נחקרו.
בדיקה שערכנו מעלה גם רקע משפטי קודם בתחום ההדברה. בפסק דין של בית המשפט המחוזי בירושלים משנת 2024, שעסק בעתירה שהגיש עותמי נגד השרה להגנת הסביבה והרשמת לענייני מדבירים, פורט כי עותמי עסק בתחום מאז 1995. בפסק הדין צוין כי בעקבות אירוע משנת 2015 הוא הורשע בינואר 2021 בעבירות הנוגעות לשימוש בתכשיר שאינו רשום כדין, וכי בעקבות ההליך בוטל רישיונו לתקופה של חמישה חודשים. עוד תוארה החלטה מ-2022 שלפיה לא יחודש רישיון "מדביר באיוד" שלו, וחידוש רישיון "מדביר בדירות" הותנה במעבר בחינות. העתירה נגד החלטות הרישוי נדחתה.
בחודש יולי 2026 הגיע גם ערעורו של עותמי לבית המשפט העליון. בפסק הדין נקבע כי במהלך הדיון קיבל את המלצת בית המשפט וחזר בו מהערעור, ולכן הערעור נדחה ללא צו להוצאות.
יוסי בר, מנהל המשטרה הירוקה במשרד להגנת הסביבה, מסר כי הדברה תברואית מחייבת פיקוח ורגולציה קפדניים להגנת בריאות הציבור והסביבה. לדבריו, המידע והחשדות לפעילות חוזרת הצביעו על פוטנציאל סיכון שחייב התערבות מיידית. במשרד מסרו כי פעילות האכיפה בענף ההדברה תימשך וכי היא כוללת ביקורות מקצועיות, בדיקת יומני ביצוע, הגבלות רישוי ועיצומים כספיים במקרים שבהם מתגלים ליקויים.
לפי נתוני המשרד להגנת הסביבה, בישראל פועלים כיום יותר מ־2,100 מדבירים מורשים. במשרד קוראים לציבור לבדוק לפני הזמנת מדביר כי הוא מחזיק ברישיון תקף וכי סוג הרישיון מאפשר לו לבצע את פעולת ההדברה המבוקשת.
עוד מדגיש המשרד כי אין לבצע "הדברה מניעתית" ללא צורך: לפני פעולת הדברה נדרש ניטור וזיהוי של המזיק, ורק לאחר מכן יש להתאים את חומר ההדברה ואת אופן השימוש בו. בסיום העבודה חייב המדביר למסור ללקוח "יומן ביצוע" חתום, שבו מפורטים הפעולות שבוצעו, התכשירים שבהם נעשה שימוש וההנחיות ללקוח.
[מאגר המדבירים המורשים של המשרד להגנת הסביבה – https://www.gov.il/he/departments/dynamiccollectors/pesticide-operators?utm_source=chatgpt.com
קבוצת ערים
- אופקים
- אור יהודה
- אילת והערבה
- אשדוד
- אשקלון
- באר יעקב
- באר שבע והנגב
- בת ים
- גבעת שמואל
- גבעתיים
- גדרה
- גן יבנה
- גני תקווה
- דימונה
- הרצליה
- חולון
- יבנה
- יהוד מונוסון
- ירוחם
- ירושלים
- כל הארץ
- כפר סבא
- לוד
- מודיעין מכבים רעות
- מועצות - עוטף עזה
- מזכרת בתיה
- מצפה רמון
- נס ציונה
- נתיבות
- נתניה
- סביון
- ערד
- פתח תקווה
- קריית אונו
- קריית גת
- קריית עקרון
- קרית מלאכי ו-מ.א באר טוביה
- ראש העין
- ראשון לציון
- רחובות
- רמלה
- רמת גן
- רמת השרון
- שדרות
קטגוריות
זכויות יוצרים: המערכת משקיעה מאמצים רבים באיתור בעלי זכויות היוצרים בתכנים המופצים ברבים. במידה ופורסמה מדיה שבעליה אינו ידוע, השימוש נעשה לפי סעיף 27א לחוק זכויות יוצרים. אם הנכם בעלי הזכויות, ניתן לפנות אלינו לצורך הוספת קרדיט או הסרת התוכן.









