היום, יום שני, 17 באוגוסט 2026, מגיע רגע האמת של בכירי הליכוד. אחרי שבועות של קמפיינים, שיחות למתפקדים, כנסים, רשימות תמיכה, דילים ומאבקים פנימיים – מתפקדי המפלגה יבחרו את הנבחרת שאיתה צפוי הליכוד לצאת לבחירות לכנסת ה־26.
הפעם, יותר מאשר במערכות פריימריז קודמות, המאבק הוא גם קרב הישרדות אישי. לפי נתוני המכון הישראלי לדמוקרטיה, כ־140 אלף מתפקדים בעלי תקופת האכשרה הנדרשת זכאים להשתתף בהצבעה. על הרשימה הארצית מתמודדים 79 מועמדים, ולצדם 45 מועמדים במחוזות.
31 שרים וח"כים – ורק 17 מקומות שנחשבים ריאליים
המספר שמסביר אולי יותר מכל מדוע המתח בליכוד גבוה כל כך הוא זה: על פי דיווחים לקראת פתיחת הקלפיות, 31 שרים וחברי כנסת מכהנים מתמודדים על כ־17 מקומות שנחשבים ריאליים עד אזור המקום ה־30 ברשימה. המשמעות היא שכמה וכמה חברי כנסת ואף שרים מכהנים עלולים להידחק למקומות נמוכים – או להישאר מחוץ לכנסת הבאה.
לתמונה הזאת מצטרף שינוי משמעותי נוסף: ועידת הליכוד אישרה לנתניהו שמונה שריונים ברשימה, מספר חריג ביחס למערכות קודמות. השריונים מקטינים עוד יותר את מספר המקומות הפנויים למי שנדרשים להתמודד על קולות המתפקדים.
במילים אחרות: גם מועמד שיזכה באלפי קולות ויגיע למיקום נאה בפריימריז עשוי למצוא את עצמו נדחק מטה ברשימה הסופית בעקבות שילוב השריונים והבטחות הייצוג.
מי עשוי להפתיע בצמרת?
אחת הדמויות שמרכזות עניין רב היא ח"כ טלי גוטליב. גוטליב נכנסה לכנסת הנוכחית לאחר שבבחירות המקדימות הקודמות שובצה במקום ה־25 באמצעות משבצת הבטחת ייצוג לאישה חדשה, אולם הפעם דיווחים על סקרים פנימיים בליכוד מציבים אותה גבוה משמעותית ואף כאחת המועמדות שעשויות להשתלב בצמרת הרשימה.
עניין רב קיים גם סביב מועמדים שמגיעים להתמודדות הנוכחית מנקודת פתיחה שונה, ובהם השר עמיחי שיקלי וסגן השר אלמוג כהן, שלפי ההערכות עשויים אף הם להגיע למיקום גבוה. נתניהו העניק קיצור בתקופת האכשרה למספר מועמדים, ובהם כהן, זאב אלקין, שי קלך ודרור קפאח, כדי לאפשר את התמודדותם.
מולם ניצבת שורה ארוכה של שרים וחברי כנסת ותיקים שנלחמים על כל קול כדי לא להידחק מטה. כאשר מספר המקומות הפנויים מצטמצם, גם הבדל של כמה מאות או אלפי קולות עשוי להפוך לקריטי.
הקרב שמאחורי הקלעים: רשימות המומלצים
מי שחושב שהבחירה בפריימריז היא רק בין שמות על טופס, מפספס חלק גדול ממה שמתרחש בליכוד בימים האחרונים.
בקבוצות של מתפקדי המפלגה מופצות רשימות מומלצים שונות, כאשר קבוצות כוח, שרים, חברי כנסת ופעילים מרכזיים מנסים להשפיע על 12 השמות שיסמן כל מצביע ברשימה הארצית. במקביל מתנהלים מאבקים נגד מועמדים מסוימים, וברקע עומדות הבריתות הפנימיות שיכולות להכריע את גורלם של מועמדים
אחד ממוקדי הכוח הבולטים הוא סביב השר חיים כץ ורשת המתפקדים המזוהה עמו, ובפרט עובדי התעשייה האווירית. לאורך השנים נחשבה הקבוצה לאחד הכוחות המאורגנים והמשמעותיים בפריימריז של המפלגה, ולכן גם הפעם רבים מהמתמודדים מבקשים להיכלל ברשימות התמיכה של אנשיה.
איך מצביעים? 12 שמות שיכולים לקבוע קריירה פוליטית
על פי מתכונת ההצבעה, בעל זכות בחירה מקבל טופס לרשימה הארצית ובוחר בו 12 מועמדים. לצד זאת מתקיימת הצבעה בהתאם למבנה המחוזות והמשבצות שנקבע בתקנון הבחירות. באתר הרשמי של הליכוד פורסמו לקראת ההצבעה טפסי הרשימה הארצית, המחוזות ואתרי הקלפיות ברחבי הארץ.
לפי הודעות הליכוד שפורסמו לקראת יום הבחירות, ההצבעה אמורה להתחיל בשעה 10:00, בקלפיות הפרוסות ברחבי הארץ.
רק מתפקדים שצברו תקופת אכשרה של לפחות 16 חודשים זכאים להצביע בפריימריז הנוכחיים.
אחד המרכיבים המשמעותיים ביותר בפריימריז הנוכחיים הוא כוחו של יו"ר הליכוד לעצב לאחר ההצבעה חלק מהרשימה באמצעות השריונים שאושרו לו.
המהלך עורר בשבועות האחרונים מאבקים פנימיים חריפים בליכוד ואף הגיע להליכים משפטיים ולהצבעות במוסדות המפלגה. בסופו של דבר אושרה ההצעה המעניקה לנתניהו שמונה שריונים ברשימה לכנסת.
המשמעות הפוליטית רחבה: הפריימריז היום יקבעו את דירוג המועמדים – אבל לא בהכרח את המיקום הסופי שבו יופיע כל אחד מהם ביום הגשת רשימת הליכוד לכנסת.
היום שבו ייקבעו המנצחים – ובעיקר המפסידים
בפריימריז כמעט תמיד מדברים על מי הגיע למקום הראשון, מי זינק ומי הפתיע. אבל במערכת הנוכחית, ייתכן שהסיפור הגדול דווקא יהיה בתחתית הרשימה.
עם כל כך הרבה חברי כנסת ושרים המתמודדים על מספר מצומצם יחסית של מקומות, השאלה איננה רק מי ייכנס לעשירייה הראשונה – אלא אילו מהשמות שמלווים את הפוליטיקה הישראלית בשנים האחרונות עלולים להישאר מאחור.
לכן ההצבעה של מתפקדי הליכוד היום אינה רק עניין פנים־מפלגתי. היא עשויה לקבוע מי יהיו השרים וחברי הכנסת הבולטים של אחת המפלגות הגדולות בישראל בקדנציה הבאה – ובעיקר לספק כבר ביממה הקרובה את אחת מרשימות המנצחים והמפסידים המסקרנות של מערכת הבחירות 2026.
קבוצת ערים
- אופקים
- אור יהודה
- אזור
- אילת
- אשדוד
- אשקלון
- באר יעקב
- באר שבע
- בית שמש
- בת ים
- גבעת שמואל
- גבעתיים
- גדרה
- גן יבנה
- גני תקווה
- דימונה
- הערבה
- הרצליה
- חולון
- יבנה
- יהוד מונוסון
- יהודה ושומרון
- ים המלח
- ירוחם
- ירושלים
- כפר סבא
- מודיעין מכבים רעות
- מועצות - עוטף עזה
- מזכרת בתיה
- מצפה רמון
- נס ציונה
- נתיבות
- נתניה
- סביון
- עומר / מיתר
- ערד
- פתח תקווה
- קריית אונו
- קריית גת
- קריית עקרון
קטגוריות
זכויות יוצרים: המערכת משקיעה מאמצים רבים באיתור בעלי זכויות היוצרים בתכנים המופצים ברבים. במידה ופורסמה מדיה שבעליה אינו ידוע, השימוש נעשה לפי סעיף 27א לחוק זכויות יוצרים. אם הנכם בעלי הזכויות, ניתן לפנות אלינו לצורך הוספת קרדיט או הסרת התוכן.










