מבזקים
תחזית מזג האוויר: התראה מטאורולוגית בישראל; מה צפוי בסוף השבוע? יום גיבוש קל"ב: צוות השירות הפסיכולוגי החינוכי של גן יבנה יצא לסיור תרבות וקולינריה באשדוד דמעות של כאב ושמחה בקריית עקרון: אליאב עבדוש, שאיבד את שני הוריו בנובה, עלה היום לתורה בבר המצווה שלו אשדוד חוגגת קולינריה: הערב האחרון של יריד האוכל בפסטיבל מרידיאנו נפתח לקהל הרחב אילת: שני חשודים נעצרו בחשד להתפרצויות לחדרי מלון ולרכבים בעיר ספר חדש לפרופ' אסף מידני: "לשרוד את השסע" בוחן את משבר האמון והקרע החברתי בישראל המדריך לשימוש: לוחות סיבית מלמין בשורה לנוסעים: מחירי התחבורה הציבורית לא יתייקרו ב-2026 ביזארי: בן 28 פרץ לעסק באילת, גנב 900 שקל – וחזר שוב לזירה כדי "לוודא שלא שכח כלום" רחובות: חסימות לילה ברחוב הרצל בשל עבודות לקידום קו המטרונית הכחול אילת: רשת מרכולים נקנסה ב-157 אלף שקל – זו הסיבה לקיה: כתב אישום נגד תושב שהפר צו הריסה והמשיך להשתמש במבנים ללא היתר ויכוח במאפייה באופקים הסתיים בפציעה: בן 35 מואשם כי השליך שפכטל לעבר עובד וגרם לחתך בראשו קבלן בן 66 מב"ש נאשם בהשלכת פסולת בניין בשטחים פתוחים והפרת צו ניקיון "אתה מת, אני אתפוס אותך": נהג מאשקלון מואשם בגין איומים על פקחים ונהיגה מסכנת חיים בן 47 מב"ש איים "לערוף את ראשו" של בן זוג גרושתו קיבוץ גבולות: בעלת כלב בת 69 מואשמת לאחר נשיכה שגרמה לחבלה לתושב הקיבוץ אם צעירה מאשקלון נתפסה עם מאות כדורי סמים ברכב כשבתה התינוקת עמה באר שבע: בן 72 נאשם בגניבת טלפון נייד מגרנד קניון בעיר "אהרוג אותך כשאתה ישן": ויכוח בין אחים בב"ש הסתיים בקטטה אלימה ופציעות קשות

צה"ל חושף: כך חמאס ניצל באופן שיטתי את הסיוע ההומניטרי בעזה

לאחר ניתוח מעמיק של מגוון רחב של ידיעות מודיעיניות, שאת חלקן ניתן לחשוף כעת, צה״ל חושף את השיטה דרכה ארגון הטרור חמאס ניצל באופן שיטתי את הסיוע ההומניטרי שנכנס עבור תושבי עזה.

לאחר ניתוח מעמיק של מגוון רחב של ידיעות מודיעיניות, שאת חלקן ניתן לחשוף כעת, צה״ל חושף את השיטה דרכה ארגון הטרור חמאס ניצל באופן שיטתי את הסיוע ההומניטרי שנכנס עבור תושבי עזה.

מאז פרוץ המלחמה, ארגון הטרור חמאס רואה בסיוע ההומניטרי הזדמנות והגדיר את עצמו כאחראי על הסיוע בחלקים נרחבים ברצועה, תוך ניצול ארגוני הסיוע הבינלאומיים. כך, במהלך המלחמה, מחבלי חמאס חברו למשאיות סיוע באופן סמוי או גלוי, במטרה להחרים ולהשתלט על הסיוע שנכנס לרצועה.

כנגזרת מהשליטה של חמאס על הסיוע הנכנס, פותחו מספר מנגנונים לניצולו:
1. החרמת סיוע הומניטרי – חמאס הגדיר לאורך המלחמה שכמויות שונות (בין 15% ליותר מ-25%) מהסיוע ההומניטרי הנכנס לרצועת עזה יוסט באופן אוטומטי לארגון הטרור וצרכיו. הסיוע שהוקצה לארגון הטרור הועבר למחבלים בשטח או נמכר במחירים גבוהים כדי לגזור רווח על חשבון תושבי הרצועה. מסמך שנחשף כעת מוכיח שהתקבלו החלטות בנושא במהלך המלחמה, בפרט בשינוי אחוז ההקצאה לחמאס בהתאם להערכת המצב בארגון הטרור.

2. ⁠הברחת מוצרים אסורים – חמאס פעל להבריח מוצרים מסוימים לרצועת עזה, כמו סיגריות, וניסה להחרים אותם על מנת למכור בעצמו במחירים מופרזים תוך שהוא אוסר על סוחרים עצמאיים בשווקים למכור אותם. בנוסף, חמאס מבריח בעצמו לתוך הרצועה את אותם מוצרים ומוכר אותם לסוחרים במחירים מופרזים. לאור כך, במסגרת הכנסת הסיוע ההומניטרי לא אושרה הכנסת סיגריות לרצועת עזה דרך המעברים. לאורך המלחמה, הבודקים הביטחוניים של רשות המעברים במשרד הביטחון סיכלו עשרות ניסיונית להברחת מוצרי טבק.

3. ⁠מנגנון קיזוז מהחוץ – לפי הערכות בצה"ל, חמאס קיבל ברצועת עזה מאות מיליוני שקלים מאיראן וממקורות מימון נוספים באמצעות מנגנון קיזוז ("חוואלה") שעובר דרך גורמי חמאס השוהים בתורכיה, בשיתוף פעולה עם בכירי חמאס ברצועה. חמאס פעל לנצל את תהליך הכנסת הסיוע ההומניטרי ואת ארגוני הסיוע הבינלאומיים, בין אם בשיטוי או בידיעה. כך, הועלו דרישות בשטח להכנסת סיוע "עודף" שנרכש מכספי חמאס "חוץ" לתוך הרצועה. לאחר מכן, חמאס מכר את הסיוע שהכניס במחירים מופרזים לתושבי עזה וכך קיבל כסף מזומן לידיו.

4. הפעלת ׳פרוטקשן׳ – חמאס פעל באופן שיטתי ברחבי הרצועה וניצל את ריבונותו בשטח לגביית מיסוי ודמי אבטחה, ובכך השתלט על תעשיות שלמות וגזר עליהן רווח תמורת ׳פרוטקשן׳ בכפייה.

כיום, ניתן להעריך כי חמאס הרוויח במזומן ובסחורה, מאות מיליוני דולרים באמצעות ניצול הסיוע ההומניטרי שנכנס לרצועה.
עצירת הכנסת הסיוע ההומניטרי לרצועה בתחילת חודש מרץ האחרון, בהתאם להנחיית הדרג המדיני, הביאה לירידה משמעותית ברווחי חמאס, מה שגרם לקשיים כלכליים משמעותיים בארגון, עד כדי כך שהארגון נאלץ לצמצם ואף להפסיק לפרקים את תשלום המשכורות של חלק מאנשי ארגון הטרור חמאס.

לצד זאת, בחודשים האחרונים צה"ל, בהובלת אמ"ן ומתפ"ש, ביצעו תהליך למידה מעמיק, במסגרתו גובש והחל תהליך להגברת הפיקוח והבקרה אחר הכנסת הסיוע ההומניטרי לרצועה. התהליך כולל – רישום ארגונים, תהליכי מכס, אימות תכולת הסיוע המועבר במעברים, שיפור הבידוק הביטחוני במעברים וגיבוש נוהל סנקציות על ארגונים שאינם יעמדו בתנאים אלו.

כמו כן, חידוש חלוקת הסיוע ההומניטרי לרצועת עזה, באמצעות מתחמי החלוקה המופעלים בידי הארגונים הבינלאומיים ובאבטחת החברה האזרחית (GHF), באופן שלא התאפשר בתחילת המלחמה, הוביל לחלוקת חבילות מזון באופן ישיר לתושבי עזה באופן המנתק את חמאס מהשתלטות ישירה על הסיוע ההומניטרי.

צה"ל ימשיך לאפשר את הפעלת מתחמי החלוקה באמצעות הארגונים הבינלאומיים בהפעלת החברה האזרחית האמריקאית, תוך הפעלת מירב המאמצים על מנת לוודא שהסיוע ההומניטרי לא יגיע לידי ארגון הטרור חמאס.

השיטה והמידע המודיעיני שנחשפים כעת הינם הוכחה ברורה לעולם כולו: לארגון הטרור חמאס אכפת רק משרידותו ומיכולתו לפגוע באזרחי מדינת ישראל. חמאס מנצל באופן ציני את תושבי הרצועה.

 

מצורפת שיחה בין שני עזתיים החושפת את שיטת חמאס לניצול הסיוע ההומניטרי.

קבוצת ערים
קטגוריות

זכויות יוצרים: המערכת משקיעה מאמצים רבים באיתור בעלי זכויות היוצרים בתכנים המופצים ברבים. במידה ופורסמה מדיה שבעליה אינו ידוע, השימוש נעשה לפי סעיף 27א לחוק זכויות יוצרים. אם הנכם בעלי הזכויות, ניתן לפנות אלינו לצורך הוספת קרדיט או הסרת התוכן.

צילום: ארכיון

דילוג לתוכן