למרות מוח וגוף קטן, העכברים הם יחסית חכמים ויצירתיים ביחס למקומות בהם הם נהוגים ויכולים להתחבא.
האינטרס שלהם למסתור הוא קריטי להישרדות שלהם שכן יש להם גם אויבים טבעיים וגם אותנו בני האדם שלא אוהבים אותם, בעיקר כי הם יכולים לשאת עימם מחלות.
אם ראיתם עכבר בבית או אם ראיתם סימנים מקדימים על עכברים (כרסומים במזון, שקיות מחוררות, גללים שחורים קטנים מאחורי מכשירי חשמל או ארונות) אז חשוב שתכירו את המקומות שצריך לבדוק כדי לגלות אותם ואלו כמובן גם המקומות שיש לפעול בהם בתהליך הדברת עכברים .
איך עכבר מגיע לבית?
לפני שנכיר את מקומות המסתור הפוטנציאלים טוב להבין איך, למה ומתי עכברים מגיעים אלינו הביתה?
הדרך השכיחה ביותר היא כניסה דרך חריצים, חורים שקיימים ברצפות, גגות, קירות או צינורות שנכנסים לתוך הבית. העכבר מספיק קטן כדי להשתחל באותם מקומות.
דרכים אחרות, אך פחות שכיחות הם כניסה מדלת שנשארה פתוחה (אם זה דלת לחצר, או אפילו מול דלת של שכן בבניין דירות אם לשכן יש עכברים) או הגעה עם ארגזי משלוחים בעיקר של מזון שהוכנסו לבית ללא בדיקה מקדימה.
איפה עכבר חי או איפה עכברים מסתתרים?
כשאנחנו מדברים על עכברים בבית אנחנו לרוב מדברים על עכברי בית ולא על עכברים שדה (יש זנים שונים של עכברים). זהו העכבר האפור המוכר לכולנו.
עכברים הם חיות ליליות ויש להם רגישות יחסית גבוהה לאור ולכן הם מעדיפים לפעול בלילה ולישון במהלך רוב השעות היום. מכיוון שכך, העכברים יחפשו מקומות שבמהלך שעות היום יהיו חשוכים ויעניקו להם גם מסתור מפני הטורפים הטבעיים שלהם וגם ככל האפשר יהיו קרוב למקורות המזון.
מטבח/מזווה
הרצון של העכברים להיות קרובים למקורות מזון, הופכים את אזורי המטבח, המזווה או כל חלל שיש בו מזון, כחלל מעודף. באזורי המטבח והמזווה הם יכולים להיות בין הקיר לארונות המטבח, מתחת לארונות, מאחורי תנור אומקרר, מתחת למדיח כלים (לעיתים גם בתוך חלקים של מכשירי החשמל), תמיד מומלץ לבדוק את כל מכשירי החשמל הגדולים.
מחסן/מרתף/עליית גג/מוסך רכב ומקומות אחסון אחרים
בבתים או דירות בהם יש חדרים או מרחבים שאינם פעילים באופן יומיומי כמו, מחסן, מרתף או עליית גג, במיוחד עם המקומות הללו כוללים ציוד וקופסאות שעומדות זמן רב ההופכים את המקום עבור העכברים למקום יחסית בטוח לחיות ולהתרבות גם במחיר של ריחוק ממקורות מזון.
במקומות עמוסי חפצים, העכברים יינטו להתחבא תחת חפצים וערמות הקרובות לקיר שכן הקיר מהווה סוג של סימון ומסלול בריחה.
חללים ריקים
תחת חללים ריקים נכללים, חללי קירות (קירות גבס לצורכי בידוד לדוגמא), תקרות תלויות, צינורות הנכנסים מבחוץ לבית אזור חדר הכביסה (במיוחד החלקים האחוריים של מכונות ומייבשי כביסה).
חדרים אחרים בבית כמסתור לעכברים
חדרי מגורים הם מקומות יחסית חריגים ולא שכיחים למסתור של עכברים, אולם אם בחדרים האלה ישנו אוכל, למשל חטיפים, עוגיות, גרעינים, אז החדר יכול להיות גם מסתור של העכברים במיוחד מאחורי ארונות.
איך לתפוס עכברים?
אחרי שהבנו היכן עכברים מתחבאים, נפנה להבין כיצד מתמודדים איתם?. הטיפול הנהוג נעשה בשני כיוונים מקבילים, מניעת והדברה.
מניעה
במניעה אנו מתכוונים גם למניעת כניסה וגם מניעת גישה למזון.
לוודא כי אין סדקים, חורים, צינורות פתוחים וכל אותם מקומות שעכברים יכולים להיכנס דרכם. לצד זאת למנוע מהם גישה למזון ובכך לגרום להם לחפש מזון במקום אחר ולא להתרבות בבית. מומלץ לעשות סוג של בדק מזון בבית שבו מוודאים שאין מזון נגיש להם. להעביר מזון הנמצא באחסון בשקיות לקופסאות סגורות, לסגור מזון בארונות, לא להשאיר שאריות באף מקום וכדומה.
הדברה
הדברה של עכברים יכולה להתבצע בכמה אופנים, כאשר האופן נקבע לפי סוג ומבנה הבית, מקומות המסתור וכמות העכברים.
ישנם כמה סוגים של הדברה, מלכודות, רעלים וגם ריסוס לעכברים למטרות מניעה והרחקה.
שלוש עובדות שחשוב לדעת על עכברים
- אם ראיתם עכבר אחד בבית, קרוב לוודאי שיש עוד עכברים בבית הם פשוט מסתתרים.
- עכברים בעיקר מגיעים לבתי אנשים בתקופת הסתיו והחורף.
- עכברים אוהבים חומר של קרטון ולכן יעדיפו קרטונים כמרחב הימצאות.
הרחקה טבעית של עכברים ממקום המסתור
מחקר מעניין שנעשה באוניברסיטת קליפורניה מצאה שחומרים צמחיים שונים בשילוב פלפל שחור מרחיקים עכברים. העכברים אינם אוהבים את הריח והטעם ומתרחקים. ניתן להשתמש בשמן פלפל שחור ולרסס בכל מיני מקומות מהם עכברים יכולים להיכנס, ניתן גם להניח ערמות קטנות של פלפל שחור במקומות מסתור אפשריים.
ככל הנראה זה לא יהיה יעיל כאשר כבר יש מכת עכברים בבית, ובמקרה כזה תאלצו להזמין הדברת עכברים, אולם, ייתכן ופיזור של הפלפל השחור ימנע מהם להיכנס או לפחות לחשוב פעמים לפני.
לסיכום
אם ראיתם עבר, ככל הנראה יש יותר מאחר, אתם יכולים לנסות להתמודד איתם באופן עצמאי באמצעים מקומיים שרוכשים ויכולים לפנות להדברה מקצועית.
בלי קשר לבחירה כיצד להתמודד, מומלץ לבצע פעולות מניעה במיוחד סביב סגירת פרצות ומניעת גישה לאכול. זו הדרך היחידה להבטיח שעכברים לא יתחבאו אצלכם בבית בפעם הבאה.