רכישת טלוויזיה חדשה בימנו כבר מזמן אינה מבוססת רק על מאפייני גודל המסך בלבד, כאשר גם הצרכנים הישראליים הממוצעים והפחות טכנולוגיים מוצאים עצמם מתלבטים רבות בין סוגי דגמים, מותגים ומושגים טכניים ללא הידע המדויק בהכרח להבדיל בין כלל האפשרויות הקיימות בשוק ולבחור במסך הנכון והמתאים באמת לצרכים הביתיים שלהם. אנחנו כאן בכדי לנסות לעשות מעט סדר בנושא.
ראשית כל, שתי הטכנולוגיות הבולטות והשולטות בשנים האחרונות בשוק הטלוויזיות המקומי נקראות LED ו-OLED, כאשר למרות השמות הדי דומים, מציגות בפועל הבדלים משמעותיים המשפיעים על חוויית הצפייה, עמידות המסך, העלות ואפילו העיצוב הכללי של הדגם. לפניכם סקירה מיוחדת בשפה פשוטה במטרה לעזור לכם להבין מה מציעות בעצם הטכנולוגיות הללו וכיצד ניתן לבחור נכון גם בלי להיות בעל הסמכה של איש מקצוע – מתחילים:
מסך LED
מסכי LED (ראשי תיבות של Light Emitting Diode) הם למעשה מסכי LCD משודרגים, אשר עושים שימוש בתאורת LED אחורית כדי להאיר את הפיקסלים שיוצרים את התמונה. הטמעה של תאורת הלד במסך יכולה לספק תאורה צידית (Edge-Lit) או תאורה מלאה (Full-Array), בהתאם למיקום של חיישני התאורה.
ישנם כיום מספר דגמים מתקדמים של מסכי Led מומלצים הכוללים גם טכנולוגיית "עמעום מקומי" (Local Dimming) שמשפרת את הניגודיות על ידי כיבוי אזורים ספציפיים של התאורה. באופן כללי, מסכי הלד נחשבים לנפוצים מאוד, זמינים במגוון גדלים ומחירים, ומציעים תמונה בהירה וחדה שמתאימה למגוון שימושים.
מסך OLED
מסכי OLED (קיצור של Organic Light Emitting Diode) פועלים בטכנולוגיה שונה, כשהארת הפיקסלים אינה מתבצעת באמצעות חיישני תאורה חיצוניים, כי אם מוטמעת ומובנית בכל פיקסל. כל פיקסל במסך הוא למעשה דיודה (רכיב) אורגנית שפולטת אור ישירות, בריאקציה עם זרם חשמלי. בטכנולוגיית "אולד" אין צורך למעשה בתאורה אחורית נפרדת, מאחר וכל פיקסל יכול להידלק או להיכבות באופן עצמאי. בזכות התאורה המוטמעת בפיקסלים, מתקבלת ניגודיות תמונה מושלמת, צבעים מודגשים, עמוקים וחיים יותר. מסכי OLED נחשבים לטכנולוגיה מתקדמת יותר ולכן לרוב גם יהיו יקרים יותר ממסכי LED.
ההבדלים המרכזיים בין LED ל-OLED
- איכות התמונה והניגודיות: בגזרה זו מסכי OLED מציעים כאמור יתרון ברור וניכר לעין, ניגודיות אופטימלית ותמונה מרשימה גם בסצנות חשוכות במיוחד, כאשר במסכי LED, בהם התאורה האחורית עשויה להביא לדליפה של אור, מראה של צבע שחור כאפור כהה ולניגודיות פחותה.
- בהירות: בהירות המסך משפיעה על נראות התמונה בסביבת תאורה חשוכה או מוארת. בתחום זה למסכיLED יש יתרון כאשר הם מספקים רמות תאורה גבוהות יותר (במדד הנבחן ב-"ניטים"), והם נחשבים אידיאליים להתקנה בחללים מוארים או לצפייה בתוכן עם תמונה בהירה דוגמת משחקי ספורט או סרטי אנימציה. מסכי OLED, לעומתם, לרוב מוגבלים ברמת הבהירות שם יכולים לספק ומתאימים יותר לחללים חשוכים.
- זוויות צפייה: בהיבט זה מסך ה- OLEDבולט לחיוב ומעניק זוויות צפייה רחבות, תוך שמירה על תמונה חדה ואיכות צבע גבוהה גם בצפייה מהצד. במסך LED הצבעים והניגודיות עלולים להשתנות ולספק תמונה פחות איכותית, ככל שזווית הצפייה חדה יותר.
- עמידות ותוחלת חיים: דווקא בזכות הטכנולוגיה הפשוטה יותר לכאורה, מסכי LED זוכים ליתרון בולט ונחשבים עמידים יותר לאורך זמן כאשר הם אינם סובלים מבעיית "שריפת מסך" (Burn-In), שבה בשל שריפת פיקסל בודד תמונות סטטיות עלולות להישאר חרוטות על המסך. מסכי OLED נחשבים לרגישים יותר ובמקרה של שריפת פיקסלים, ניכרת פגיעה בתמונה כולה. יחד עם זאת, היצרנים והמותגים המובילים בתחום כבר הצליחו להטמיע מרכיבים חדישים שמפחיתים את הסיכון ומגנים על הפיקסלים והתאורה, מה שמייקר במעט את הדגמים המתקדמים.
- מחיר וגודל מסך: מסכי LED נחשבים לרוב זולים יותר וזמינים במגוון רחב של גדלים, החל ממסכים קטנים של 32 אינץ' ועד לענקיים בגודל 98 אינץ' ומעלה. לעומתם, מסכי OLED יקרים יותר ומבחר הדגמים במרבית המקרים מוגבל לגדלים ספציפיים, לרוב 48 אינץ' ומעלה. בכל מקרה, תמיד כדאי לחפש ברשת חנויות ואתרים המציעים דגמים של טלוויזיות ומסכים במבצע עודפים מתצוגה – כך תוכלו לנסות ולמצוא דגם מסך איכותי ומוצלח שישמש אתכם שנים בעלות אטרקטיבית יחסית. בהצלחה!