הכבישים המסוכנים ביותר בישראל

מכביש 90 בערבה עד “כביש הסרגל” בגליל, ישראל עמוסה בכבישים מיושנים ולא מספיק בטוחים. מהם 5 הכבישים המסוכנים ביותר, מהם הצמתים הבעייתיים – ומה כדאי לכם לעשות בנידון, מעבר לביטוח רכב? | רז מור

מכביש 90 בערבה עד “כביש הסרגל” בגליל, ישראל עמוסה בכבישים מיושנים ולא מספיק בטוחים. מהם 5 הכבישים המסוכנים ביותר, מהם הצמתים הבעייתיים – ומה כדאי לכם לעשות בנידון, מעבר לביטוח רכב?

רז מור

הסטטיסטיקה העצובה ידועה ומוכרת: מאות ישראלים נהרגים מדי שנה בתאונות דרכים בכבישי הארץ, אלפים רבים נפצעים ונפגעים בדרגות חומרה שונות. הנתונים מראים אמנם כי תאונות רבות נגרמות על ידי מה שנהוג לכנות “הגורם האנושי”, שם קוד למגוון רחב של טעויות בשיקול הדעת בנהיגה, מהירות מופרזת, הירדמות על ההגה, נהיגה במצב שכרות או תחת השפעת סמים ועוד.

עם זאת, ברור שגם לתשתיות הדרך ובראשן הכבישים, יש חלק לחלוטין לא זניח בבעיה: בישראל קיימים לא מעט כבישים שנהיגה עליהם כרוכה בסכנה מוחשית. מדובר בכבישים מיושנים ולא מספיק בטוחים, שגובים חייהם של עוד ועוד נהגים ונוסעים, שנה אחר שנה.

מה אתם יכולים לעשות, כדי להיזהר? קודם כל, חשוב שתכירו את הכבישים והצמתים הבעייתיים ותהיו מודעים לסכנה כאשר אתם מתקרבים אליה. רשימת “הכבישים האדומים” אמנם ארוכה, אבל קיבצנו כאן חמישה כבישים שנחשבים למסוכנים ביותר בישראל.

  1. כביש 31, בין להבים לצומת זוהר 

כביש זה, המכונה גם “כביש הדמים”, הוא מלכודת מוות ידועה כבר שנים, על אף הניסיונות לשפץ ולשפר אותו בשנים האחרונות. הכביש מחבר את הנוסעים דרומה  לדרום ים המלח והעיר ערד, אך עושה זאת בתוואי עמוס בפניות מסוכנות וחדות, ללא גדר הפרדה בין הנתיבים הדו-סטריים ולא תאורה בלילה.

בגלל אורכו של כביש 31 (כ-70 קילומטרים) ודלילות כלי הרכב היחסית בו, נהגים רבים נוטים לנהוג עליו במהירות מופרזת, המסכנת חיים. הכביש כולל מקטע נהיגה פתלתל ובעייתי במיוחד, שבו נהגים מתפתים לצאת לעקיפות על אף שאין באפשרותם לראות האם באים כלי רכב מעבר לעיקול. לפי נתוני עמותת “אור ירוק”, נהרגים בכביש זה 5-10 אנשים בשנה ונפצעים כ-200. סכנת נפשות.

  1. כביש 90, מצומת הערבה ליטבתה

 כולם מכירים, אבל אף אחד לא נוקף אצבע: הקטע הדרומי של הכביש הארוך ביותר בישראל נחשב כבר שנים מלכודת מוות לנהגים. מדובר בקטע עם שוליים צרים ומסוכנים, ללא כל הפרדה בין הנתיבים. הוסיפו לכך מהירות נהיגה ממוצעת כ-110 קמ”ש, נהגים עייפים מנסיעה ארוכה, נוף מונוטוני,  נהגים פרועים בדרך לחופשה באילת או בסיני, תאורה על גבול העלטה בלילות – וקיבלתם מתכון קטלני. ואכן, המקטע הדרומי של כביש גבה בעשור האחרון כמעט 97 הרוגים.

  1. כביש 65, “כביש הסרגל” 

כביש 65 מחבר בין מישור החוף לגליל, ונסלל בסמוך לקום המדינה. “כביש הסרגל” הוא מקטע בן 7 קילומטרים בכביש 65, הסלול כקו ישר לחלוטין מצומת מגידו לכניסה לעפולה. הכביש נחשב במשך שנים אחד הכבישים המוזנחים בישראל, כולל סדקים מפחידים למדי באספלט, עם נתיב נסיעה אחד לכל כיוון ונתיבי האצה קצרים עד בלתי אפשריים ביציאה מהיישובים לצידו. המצב אמנם שופר בשנים האחרונות, אבל הכביש עדיין נחשב מסוכן.

  1. כביש 89, בין צומת כברי לנהריה

על אף שמדובר בקטע כביש של פחות מ-6 קילומטרים, אל תטעו: מדובר באחד הכבישים המסוכנים בישראל. בכביש, המרכז תעבורה גבוהה מדי יום, אין משום מה הפרדה בין נתיבים דו-סטריים, גם לא סימון ברור של הנתיבים השונים והשוליים. התוצאה: מלכודת לנהגים, בעיקר הלא מנוסים שביניהם ו/או כאלה שלא מכירים את האזור. לפי נתוני עמותת אור ירוק מ-2021, בכביש 89 אירעו בעשור האחרון כ-650 תאונת בהם נהרגו 29 אנשים ונפצעו כ-2,000.

  1. כביש 40,  בין קריית גת לצומת קטורה

 הכביש השני באורכו בישראל משתרע על כ-302 קילומטרים, מכפר סבא עד קיבוץ לוטן. הקטע המסוכן ביותר הוא המקטע הדרומי, שבו נהרגו יותר מ-60 אנשים בשנים

2021-2022. לפי נתוני כאן11, במקטע הדרומי התרחשו כמעט 600 תאונות בעשור האחרון, 49 מהן קטלניות. קטע הכביש בין צומת הנגב לקיבוץ לוטן, הנמשך לא פחות מ-160 קילומטרים, מאלץ את הנהגים לנהוג בנתיב אחד לכל כיוון, ללא גדר הפרדה וללא תאורה.

צמתים מסוכנים

 עד כאן התייחסנו בעיקר לבטיחות הנהגים, יותר נכון להיעדרה. אבל מה עם הולכי הרגל? לפי נתוני “אור ירוק”, עשרות הולכי רגל מקפחים את חייהם ואלפים נפצעים מדי שנה בצמתים המסוכנים בישראל, כשני שלישים מהם בצמתים עירוניים וכשליש בצמתים בין עירוניים.

צומת הרחובות יגאל ידין וגולדה מאיר בירושלים נחשב לצומת העירוני המסוכן ביותר במדינה. גם המקום השני ברשימה המטרידה הזו שייך לירושלים, לצומת בין שדרות האומן, דרך חברון וכביש אשר וינר. הצומת המסוכן מספר 3 נמצא באשקלון, בין שדרות בן גוריון לשדרות יצחק רבין. תל אביב “רק” במקום הרביעי, עם צומת קיבוץ גלויות וחיל השריון. הצומת הבין-עירוני המסוכן בארץ הוא צומת עכו מזרח.

מה אפשר לעשות? 

על אף הסטטיסטיקות המבהילות, אין שום סיבה להיכנס לחרדה עם כניסתכם לאחד הכבישים או הצמתים המסוכנים שהוזכרו כאן. הולכי רגל חייבים תמיד לוודא בעין שאין כלי רכב שנכנסים לצומת, גם אם יש להם רמזור ירוק. נהגים בכבישים מסוכנים צריכים לנהוג בזהירות, להיות מוכנים להפתעות לא נעימות ולהימנע מיוזמות מיותרות כמו עקיפות מסוכנות.

מעבר לכך, חשוב מאוד לעלות על הכביש מוכנים, הן מבחינת מוכנות המערכות העיקריות של הרכב (בלמים, גלגלים, היגוי, מערכות בטיחות אקטיביות ועוד) והן מבחינה המוכנות האישית שלנו (לא רעבים, לא צמאים, לא עייפים ולא מוסחי דעת).

חשוב גם להצטייד במטרייה ביטוחית, שעשויה להתברר כקריטית במקרים של תאונות הכוללות פגיעות גוף ורכוש. החוק במדינת ישראל לא מאפשר לנו לעלות לכביש בלי ביטוח חובה לרכב בתוקף, המכסה על נזקי פגיעות גוף לכל המעורבים בתאונה באשמת הנהג של הרכב המבוטח. עם זאת, חשוב להוסיף לביטוח זה ביטוח נוסף, בין אם ביטוח צד ג’ שיכסה אתכם על נזק שייגרם על ידי רכבכם לרכב או לרכוש אחר; ובין אם ביטוח מקיף לרכב, שכולל גם ביטוח צד ג’, אבל מוסיף לו כיסוי לנזק ולרכוש שעלול להיגרם ברכבכם ותוספות חשובות כמו העמדת רכב חלופי בזמן הטיפול ברכבכם במוסך, העמדת רכב חלופי במקרה של גניבת הרכב ואספקת שירותי דרך וגרירה.

השורה התחתונה

ברחבי ישראל – צפון, מרכז ודרום – קיימים לא מעט כבישים וצמתים מסוכנים. חשוב להכיר אותם, לדעת מהן הסכנות העיקריות בהם ולהיערך בהתאם. אפשרות אחרת, שלא תמיד קיימת, היא לוותר על הכבישים והצמתים הבעייתיים ולנסוע בדרכים חלופיות. בכל מקרה, שתהיה לכם נסיעה בטוחה!

צילום: שאטרסטוק

מערכת חדשות אפס שמונה מכבדת זכויות יוצרים ועושה את מירב המאמצים לאתר בעלי זכויות בפרסומים ו/או צילומים המגיעים אלינו. אם זיהיתים צילום ו/או כל פרט שיש לכם זכויות בו/בהם, אנא פנו אלינו לבקש לחדול מהשימוש בו/בהם באמצעות כתובת האימייל [email protected]

תגובות:

Subscribe
Notify of
guest
0 תגובות
Inline Feedbacks
View all comments

אולי יעניין אותך גם:

תגובות

Subscribe
Notify of
guest
0 תגובות
Inline Feedbacks
View all comments
דילוג לתוכן