בלב רומא, במפגש בין יוקרה, היסטוריה ורומנטיקה, ניצב אחד הסמלים המוכרים והאהובים ביותר של העיר – המדרגות הספרדיות (Spanish Steps), או בשמן המקומי "סקאלינאטה די טריניטה די מונטי" (Scalinata di Trinità dei Monti). מדובר באחת הפינות הפוטוגניות ביותר ברומא, מוקד בלתי פוסק לתיירים ולמקומיים, אך מאחורי התמונה הקלאסית מסתתר סיפור מרתק וטיפים ייחודיים שכדאי לכל מטייל ישראלי להכיר לפני שהוא עולה מדרגה.
מהן המדרגות הספרדיות ואיך הגיעו לשם הזה?
המדרגות הספרדיות נבנו בין השנים 1723 ל-1725 ביוזמתו של דיפלומט צרפתי שחפץ לחבר בין הכנסייה הצרפתית טריניטה דיי מונטי (Trinità dei Monti) שבקצה העליון לבין כיכר ספרד (Piazza di Spagna) בתחתית. הכיכר נקראת כך כי שגרירות ספרד בוותיקן שכנה בסמוך אליה – ומכאן נדבק גם השם למדרגות, אף על פי שאין להן כל קשר ממשי לספרד.
העיצוב הברוקי המרהיב תוכנן על ידי האדריכל פרנצ'סקו דה סנטיס (Francesco de Sanctis) ונחשב ליצירת מופת של חיבור בין נוף אורבני לפונקציונליות. היום, מדובר באתר חובה, אך כזה שכדאי להכיר לעומק ולתכנן את הביקור בו נכון.
מתי הכי כדאי להגיע?
בוקר מוקדם או שעת שקיעה – סוד השקט של רומא
המדרגות הספרדיות הן מהמקומות העמוסים ביותר ברומא. אם אתם רוצים ליהנות מהמקום כמו מקומיים, להגיע בשעות הבוקר המוקדמות – בין 6:30 ל-8:00 – זו הבחירה הטובה ביותר. אור הזהב הרך מעניק מראה ציורי והרחבה שקטה כמעט לחלוטין.
אפשרות נוספת היא להגיע לשעת השקיעה, כשהאור נופל על חזית הכנסייה והאווירה הופכת רומנטית. אלו השעות בהן גם צלמים מקצועיים מגיעים לצלם, וזהו גם זמן מושלם להצטלם בלי המון אדם ברקע. שימו לב שיש מסעדות מדהימות באיזור המדרגות הספרדיות וגם רופטופים ממש יפים.
למה אסור לשבת על המדרגות?
האכיפה הקפדנית והקנס שמטיילים לא מכירים
מאז 2019 חל איסור מוחלט לשבת על המדרגות, כחלק ממאמץ העירייה לשמור על ניקיון המקום ולהגן עליו מפני בלאי. פקחים עירוניים מסתובבים כל הזמן במקום, וישראלים רבים כבר גילו בדרך הקשה שקנס יכול להגיע גם ל-400 אירו.
המלצה בלעדית: אם אתם מחפשים מקום לשבת עם נוף למדרגות ולהרגיש את האווירה – ישנו ספסל נסתר מעט מאחורי מזרקת "סירת הברניני" (Fontana della Barcaccia). זהו מקום מושלם לנוח בו מבלי להסתבך עם החוק.
מיקום מדויק ותחבורה מומלצת
המדרגות ממוקמות בלב האזור היוקרתי של רומא – רובע הקניות היוקרתי של ויה דיי קונדוטי (Via dei Condotti). הדרך הנוחה ביותר להגיע היא ברכבת התחתית, קו A, תחנת Spagna שנמצאת בדיוק מתחת לכיכר..משם אפשר להמשיך גם לפיאצה ונציה ואז לקולוסיאום.
סוד קטן למטיילים ישראלים: היציאה מהתחנה כוללת מדרגות נעות שמובילות ישירות לנקודת התצפית העליונה של המדרגות. כך תוכלו ליהנות מהנוף מהכנסייה ולרדת במורד – חוויה שונה לגמרי מאשר לעלות את כל המדרגות.
מזרקת הסירה – הפרטים הקטנים שלא שמתם לב אליהם
לרגלי המדרגות ממוקמת מזרקה מוזרה במראה של סירה שקועה. היא נבנתה על ידי פייטרו ברניני, אביו של ג’יאנלורנצו ברניני המפורסם. לפי האגדה, סירה נסחפה למקום במהלך שיטפון של נהר הטיבר – והמזרקה מנציחה את הרגע הזה.
טיפ למטיילים: המים במזרקה הם מים נקיים מהאקוודוקט אקווה וירגו (Acqua Vergine), וניתן למלא בקבוק מים במקום – חינם.
המלצות לצילום בלתי נשכח
נקודות צילום פחות מוכרות
- מהמרפסת של Trinità dei Monti – נקודת צילום מרהיבה עם תצפית על כל הכיכר והמדרגות.
- מגג מלון Hassler Roma – לא רבים יודעים שאפשר להזמין קפה בלובי ולבקש לצלם מהמרפסת. הנוף פנורמי מהיפים ברומא.
- מהצד הדרומי של המדרגות, לכיוון ויה דל באבואינו (Via del Babuino) – זוית קצת שונה שמבליטה את הייחוד האדריכלי של המדרגות.
מה לעשות אחרי שמבקרים במדרגות?
סוד קטן וייחודי
אם אתם כבר שם – חפשו את ויה מרגוטה (Via Margutta), רחוב קטן מאחורי ויה דל באבואינו. מדובר באחד הרחובות האמנותיים ביותר ברומא, שם התגוררו אמנים כמו פדריקו פליני. זהו מקום מושלם לטיול רגלי קצר בין גלריות קטנות וחצרות חבויות – פינה רגועה ומרתקת שלא תמצאו ברוב המדריכים.
למי זה מתאים?
המדרגות הספרדיות הן אתר חובה כמעט לכל מבקר ברומא – זוגות, משפחות, חובבי צילום או אמנות, ואפילו ילדים יתפעלו מהגודל ומההדר. אך יש לקחת בחשבון – מדובר במדרגות לא מעטות, ולכן מי שמתקשה בהליכה או בעל עגלת תינוק, רצוי שיתחיל דווקא מלמעלה (מיציאה מתחנת הרכבת Spagna) וירד מטה.
לסיכום – סמל רומאי בלב הפועם של העיר
המדרגות הספרדיות מרוחקות אמנם ממוזיאוני הוותיקן אבל הן הרבה יותר מאתר תיירות. הן תמצית של אסתטיקה, היסטוריה, ומפגש תרבותי. ההמלצות הסודיות שמופיעות כאן – משעות ההגעה ועד נקודות התצפית הנסתרות – יכולות להפוך ביקור קצר לחוויה בלתי נשכחת.
אל תשכחו להרים מבט אל הכנסייה, להאזין לנגנים ברחוב, ולצלם רגע קטן שיישאר איתכם הרבה אחרי שתחזרו לארץ.