אושר לפרסום ע”י הצנזורה כי בתי החולים שיקבלו את החטופים שישוחררו הם: שיבא, איכילוב, סורוקה, וולפסון, שניידר ושמיר אסף הרופא.
על פי נוהל טיפול בחטופים שחזרו מהשבי של משרד הבריאות, הטיפול בחטופים שחזרו משבי, ינוהל במתחם נפרד מיתר המטופלים המגיעים לטיפול במלר”ד. על המתחם להכיל מקום מתאים למשפחות ולכלול שתיה קלה וכיבוד קל. המתחם יכלול ציוד רפואי לטובת הערכה ראשונית ובכלל זה עגלת החייאה. המתחם יהיה חסום להגעת מבקרים ועובדים ממערכת הבריאות פרט למשפחות החטופים ולגורמי בטחון המלווים את הגעת החטופים, וגורמי הרפואה המטפלים בהם. יש לצמצם ככל הניתן את מספר השוהים במתחם ובמידת האפשר לשבץ נשים בעדיפות ראשונה. האחריות על חסימת הגישה למתחם היא של מנהל בית החולים או מי מטעמו.
יש להקפיד הקפדה יתרה על שמירת הפרטיות, והסודיות הרפואית בכל הנוגע להעברת מידע. במידת הצורך לקיום התייעצות עם גורם חיצוני שאינו מצוות רפואי של בית החולים יבוצע תיעוד מלא על ידי גורם מורשה של בית החולים תוך ציון פרטיו האישיים של איש המקצוע הרלבנטי ותחום הייעוץ הפרטני.
בדיקה ראשונית, תעשה מיד בהגיעם לבית החולים לשלילת מצב רפואי המחייב התערבות מידית. הבדיקה תתבצע ככל הניתן בליווי בני משפחה או מי מטעם הנבדק (לשיקולו) ובהסכמתו. החטופים השבים יבדקו ע”י אחות ורופא מומחה ברפואה דחופה, ובמקרה של ילדים, רופא מומחה ברפואת דחופה ילדים. במקרה של נשים, יש עדיפות לרופאה ואחות. בהתאם לאנמנזה והבדיקה הגופנית, יחליט הרופא על הצורך בבדיקות מעבדה או דימות או בדיקת יועץ, ההכרחיות בשלב זה לשלילת מצב המחייב התערבות מיידית, עוד בטרם המפגש עם המשפחה. במידה ויש צורך בשלב זה להוציא את החטוף מחוץ למתחם ניתן לאפשר ליווי של בן משפחה.
בדיקה שניה, תעשה לאחר זמן המפגש עם המשפחה ובתיאום עם גורמי הביטחון המלווים ובה תבוצע השלמת בירור רפואי בהתאם לממצאים הראשוניים.
שיחה עם עובדת סוציאלית )עדיפות מתחום בריאות הנפש( להתרשמות מעוצמת המצוקה נפשית והיא תמליץ על התערבות נפשית נוספת של פסיכיאטר או פסיכולוג בהתאם למקרה. ככל שיעלה חשד לפגיעה מינית או עינוים בתקופת השהות יש לעדכן את הצוות הרפואי, להמשך בירור וטיפול. חשוב להימנע מתשאול ישיר (“דיבוב”) ולאפשר בחירה ושליטה לגבי השיחה והשיתוף. במידה ויועלה צורך במעורבות של איש מקצוע לטובת בדיקת “חדר אקוטי” ימצאו התנאים המתאימים לטובת ביצוע הבדיקה בבית החולים, ובכלל זה קולפוסקופ במידת הצורך. בנוסף, במהלך השיחה, ייקבע המטופל יחד עם העובדת הסוציאלית גורם עיקרי מסייע לקשרים עם גורמי הבריאות הרלבנטיים למהלך האשפוז ולתקופה שלאחר שחרור החטוף מבית החולים.
יש להקפיד על תיעוד של כל ממצא גופני היכול להעיד על פשעי מלחמה.
לאחר סיום הבירור, תתקבל החלטה לגבי הצורך בהמשך אשפוז או שחרור. ככלל יש להעדיף שחרור על פני אשפוז החטופים והשלמת בירור במסגרת קהילה
טרם שחרור המטופל, על העובדת סוציאלית של בית החולים, ליצור קשר עם קופת החולים בה המטופל (החטוף) מבוטח ולעדכנה בפרטי המבוטח שמשתחרר, להעביר מידע רפואי אודותיו על מנת לשמור על רצף טיפולי, למסור את פרטי איש הקשר ממשפחת המטופל, דרכי ההתקשרות עמו וכתובת המגורים בה יתגורר המטופל בתקופה הקרובה. המשך הטיפול והמעטפת הרפואית שתידרש, תהיה בהתאם לצורך הרפואי ושיקול דעתו של הגורם המטפל בקופת החולים
■ לקבוצת חדשות בווטסאפ – מלחמה בישראל חרבות ברזל לחצו כאן
◼️ לקבוצת חדשות בווטסאפ – בריאות ורפואה לחצו כאן