מתוך 112 ערים: ההישג של העיר אילת

העיר אילת, המייצרת 100% מצריכת החשמל שלה ביום, ונבחרה כאחת מ-112 ערים בעולם שיגיעו לאפס פליטות פחמן עד 2030, נבחרה כאחת מ-10 ערים ומועצות בארץ המרכיבות את "נבחרת השאפתנות האקלימית", שהוקמה בשיתוף פורום האקלים הישראלי מיסודו של נשיא המדינה, קרן קיימת לישראל (קק"ל) ומרכז אקלימא. 

העיר אילת, המייצרת 100% מצריכת החשמל שלה ביום, ונבחרה כאחת מ-112 ערים בעולם שיגיעו לאפס פליטות פחמן עד 2030, נבחרה כאחת מ-10 ערים ומועצות בארץ המרכיבות את "נבחרת השאפתנות האקלימית", שהוקמה בשיתוף פורום האקלים הישראלי מיסודו של נשיא המדינה, קרן קיימת לישראל (קק"ל) ומרכז אקלימא. 

התוכנית המיועדת לבניית חוסן וביטחון קהילתי סביבתי ברשויות המקומיות, הושקה בשבוע שעבר (חמישי) על ידי נשיא המדינה – יצחק הרצוג בהשתתפות הגורמים השותפים וראשי הערים והמועצות שבנבחרת. לצד ראש העירייה – אלי לנקרי היו גם חברת מועצת העיר – סוזי שרם כהן האמונה על תחום איכות הסביבה ונציגי היחידה האזורית לאיכות הסביבה בעירייה שיובילו את יישום התכנית. 

"במציאות שבה האתגרים הסביבתיים והאקלימיים גוברים בקצב מהיר ומאיים, אין ספק כי ככל שהרשות המקומית חסונה יותר, כך יכולתה לשמור על ביטחון תושביה ואיכות חייהם ולהשתקם ממצבי חירום היא גבוהה יותר" מציינים מובילי התוכנית ומוסיפים, כי מטרת התכנית היא שהנבחרת תוביל מהלך מדיניות רשותי שאפתני, שיחזק את חוסנה הסביבתי אקלימי של הרשות, כחלק מהמחויבות של ראשי הרשויות, שהתחייבו להובלת מהלך משמעותי, מקיף, מדיד ומשנה מציאות בשטחי הרשות. הרשויות שבנבחרת בחרו יעד אחד מארבעת התחומים: חוסן סביבתי-קהילתי ומוכנות לאירועי אקלים קיצוניים; חוסן אנרגטי; ניידות ונגישות כמפתח לחוסן תחבורתי; חוסן סביבתי ושטחים פתוחים וחקלאיים (נתיב למועצות האזוריות). במסגרת התהליך יבססו הרשויות ויובילו קהילה מקצועית, שתפעל בשיתוף פעולה בהטמעת מדיניות ובהענקת כלים מעשיים רלוונטיים כולל תמיכה, הדרכה והעשרה בעזרת גורמי מקצוע מומחים שילוו את הרשויות.

העיר אילת המקדמת את הנושא ביתר שאת, בהתאם למדיניות ראש העירייה והחזון העירוני להפיכת אילת לעיר עצמאית אנרגטית, כולל הובלת פרויקטים להתייעלות אנרגטית במימון האיחוד האירופי וגיבוש "אספת אזרחים" כחלק מההתמודדות עם שינויי האקלים, הציבה שני יעדים שאפתניים. האחד, פיילוט "שכונת אקלים". השני, הפחתת הנסועה ברכב הפרטי של תושבי העיר ושל התיירים המבלים באילת, הגדלת התשתית לתחבורה חשמלית בעיר (ציבורית ופרטית) ועידוד שימוש בתחבורה ציבורית, באופניים וברגל. 

אסף אדמון – מנהל היחידה לאיכות הסביבה בעירייה ציין, כי הבידוד הגיאוגרפי של אילת ביחד עם האקלים המדברי הקיצוני באזור, מדגישים את הצורך החיוני ביצירת קהילות חסינות, מקיימות ואקלימיות בעיר. "הקהילה מהווה כלי אסטרטגי בקידום ופיתוח העיר, דרכה ניתן לעצב דפוסי התנהגות מוטי קיימות המחזקים את החוסן האקלימי" אמר אדמון והתייחס לפרויקט "שכונת אקלים" בשכונת יעלים, מודל שניתן יהיה להעתיק לשכונות נוספות, בדגש על שכונות ותיקות. בכך, תשפר אילת את היערכותה לאתגרי שינויי האקלים, תוך חיזוק הקהילה, עצמאותה ועמידותה בפני שינויי האקלים כמודל לחיקוי בערי מדבר אחרות. בנוסף, מתמודדת אילת עם אתגרי תחבורה ייחודיים בשל ריחוקה ובידודה, מציאות המייצרת עומסי תנועה המכבידים על תשתיות התחבורה בעיר. המטרה להפחית את השימוש ברכב הפרטי ולהגביר שימוש בתחבורה ציבורית חשמלית, שתשפר את איכות החיים ובריאות התושבים והתיירים ותגביר את החוסן התחבורתי של העיר. המהלך מאפשר גמישות אנרגטית לעיר על ידי שימוש באנרגיות מתחדשות לתפעול הרכבים החשמליים, דבר המחזק את העצמאות האנרגטית והתחבורתית של העיר. כמו כן, יקודם שימוש בתחבורה ציבורית חשמלית מעודדת פיתוח עירוני ודפוסי התנהגות ברי-קיימא. 

לצד אילת כוללת נבחרת השאפתנות את אום אל פאחם, בית שמש, הרצליה, כפר סבא, רחובות והמועצות ברנר, גזר, ג'לג'וליה, פרדס חנה-כרכור, שהציבו יעדים כמו הקמת מתקני אגירה לשעת חירום, הפחתת שריפות וצמצום השפעתן על הסביבה, שימור ושיקום אתרי טבע, הקמת מרכזי חוסן עירוניים והכשרת צוותים למענה בעתות חירום סביבתי ותרחישי עלטה, אלה ועוד כחלק מהתייעלות אנרגטית והגברת ייצור אנרגיה מתחדשת. 

 

◼️ הצטרפו לחדשות אילת בווטסאפ  לחצו כאן

צילום: עיריית אילת

דילוג לתוכן