המאבק בתחנת הכח עולה שלב | עיריית קרית גת: סכנה לאזרחים ואנשי הביטחון

חברת איי.סי פאואר ישראל (IC POWER ISRAEL) חברת בת של איי.סי פאואר שבשליטת חברת ההחזקות קנון הודיעה בשלהי 2017 כי חתמה על הסכם אופציה לרכישת 95% מהזכויות בחברת צומת אנרגיה, וניהלה מגעים עם רשות החשמל להקמת תחנת כוח בהספק 396 מגה-ואט במחזור פתוח, ממערב לצומת פלוגות הסמוכה לקריית גת, בשטח פתוח סמוך לכביש 35. בימים האחרונים הגיש יזם תחנת הכח בקשה להכפיל את הספק התחנה, מצ”ב מכתב תגובתו של ראש העיר, אבירם דהרי, לשר האנרגיה- ד”ר יובל שטייניץ.

 

במשך שנים רבות נאבקים עיריית קרית גת והעומד בראשה למנוע את הקמתה של תחנת הכח בסמוך לבסיס פלוגות.
בימים האחרונים הגיש יזם תחנת הכח בקשה להכפיל את הספק התחנה.

כזכור, צומת אנרגיה קיבלה בסוף 2010 רישיון מותנה להקמת תחנת כוח במחזור משולב בצומת פלוגות, בהספק של 360 מגה-ואט. במהלך 2015 הייתה אמורה החברה להשיג סגירה פיננסית אך לא עשתה זאת. במקביל ביקשה רשות החשמל מהחברה לבחון את שינוי הטכנולוגיה למחזור פתוח, כדי שהתחנה תשמש כ”פיקרית”, כלומר תחנה שמטרתה להיכנס במהירות לפעילות במקרים של מחסור בחשמל, והכנסותיה העיקריות הן על זמינותה למערכת. התשלום על זמינות עומד בד”כ על 6-7 אגורות לקילו-ואט שעה, לעומת תשלום ממוצע של פי ארבעה בערך לקוט”ש מיוצר.

ב-4 בינואר 2016 אישרה הוועדה לתכנון תשתיות לאומיות תוכנית לאומית (תת”ל) 55, להקמת תחנת הכוח במתווה הישן שלה. לבקשת רשות החשמל, בסוף ינואר 2017 עודכנה התוכנית לתחנה במחזור פתוח ובהספק 396 מגה-ואט. שבועיים לאחר החלטת הוות”ל הראשונה, ב-18 בינואר 2016, אושרה תת”ל 55 בממשלה, ושבוע לאחר מכן הגישה עיריית קריית גת עתירה לבג”ץ נגד התוכנית, בטענה שהתחנה קרובה מדי לשכונות מגורים עתידיות.

על פי המצגת שהוצגה בוות”ל בינואר השנה, גובה הארובות במתווה החדש יהיה 35 מטר לעומת 50 מטר בתוכנית הקודמת. מנהל המערכת בחברת החשמל צופה שתחנת מחזור פתוח כזאת תעבוד כ-600 שעות בשנה, בעוד רשות החשמל צופה פעילות במשך 1,000 שעות. תחנות כוח במחזור משולב, המפיקות חשמל מגז ומהקיטור הנוצר בתהליך הן יעילות יותר, ופועלות בדרך כלל 4,500-6,000 שעות בשנה.

איי.סי. פאואר ישראל, שבשליטת קבוצת קנון של עידן עופר, מנוהלת על ידי גיורא אלמוגי. החברה מחזיקה 80% בתחנת הכוח OPC במישור רותם, בעלת כושר ייצור של 440 מגה-ואט, וכן היא בעלת זכויות להקמת תחנת כוח בנייר חדרה בהספק 140 מגה-ואט, בטכנולוגיית מחזור משולב. IC Power, החברה-האם של איי.סי.פאואר ישראל, מפעילה תחנות כוח פרטיות באמריקה הלטינית בהיקף כולל של 4,000 מגה-ואט, בטורבינות מונעות גז טבעי ובטכנולוגיית הידרו (Hydro). החברה מחזיקה גם חברה לחלוקת חשמל בגואטמלה.

ב-2017 התקיים בבג”ץ דיון על עתירת עיריית קריית גת נגד התחנה של צומת אנרגיה. עתירת העירייה נתמכה בתגובה שהגיש לבית המשפט ארגון אדם טבע ודין, שטען כי החלטות הוות”ל והממשלה פסולות ועל כן יש לבטלן. על פי דוחות 2016 של רפק, “אין באפשרות יועציה המשפטיים של צומת אנרגיה להעריך את סיכויי העתירה להתקבל”.

דוח חוקר שהגיש לוות”ל ביולי 2014 עו”ד גדעון ויתקון בנוגע לתחנה, עשוי להסביר את חוסר הביטחון ברפק. ויתקון כתב בדו”ח כי הוא “ממליץ לקבל את השגת עיריית קריית גת, הוועדה המקומית לתכנון ובנייה, אגודת אדם טבע ודין, הקליניקה המשפטית במכללת ספיר ועמותת נגב בת קיימא, המתנגדים למיקום תחנת הכוח בסמוך לכניסה הצפונית מערבית לעיר… אני ממליץ לקבל את ההשגה שאין לאשר את התוכנית באזור חקלאי, שהוא אזור פתוח ואינו ‘צמוד דופן’ לאזור תעשייה”.

גם הוועדה המחוזית לתכנון ובניה דרום התנגדה באותם ימים למיקום התחנה: “מיקום התחנה המוצעת הינו בשטח פתוח גם על פי תוכנית המתאר המחוזית וגם על פי תוכניות מקומיות, ואין כל הצדקה למקם בו תחנת כוח כמוצע בתוכנית. יודגש גם כי נחל לכיש, הסמוך לתוכנית המוצעת, הינו נחל לתכנון ומרחב נופש פתוח.

“הוועדה מציינת כי המתקן לטיפול בשפכים הגובל בתחנת הכוח אינו מהווה תשתית קיימת שניתן להישען עליה כפיתוח צמוד דופן לבינוי, וזאת היות ומט”שים נדרש למקום בשטחים פתוחים. כמו”כ חשוב להדגיש כי תקיעת יתד בשטח הפתוח יכול להפוך למוקד פיתוח עתידי עבור תחנת כוח נוספת ו/או מיזם אחר המתבסס על הגז הטבעי”. בהמשך המליצה הוועדה המחוזית לקבל את הסתייגויות עיריית קריית גת ורשות מקרקעי ישראל, בשל החשש מפגיעה בשיווק הדירות המתוכננות לקום בסמוך, ומעירה לסיכום: “הוועדה מוחה על העובדה כי בשטח מחוז הדרום מאושרות תוכנית לתחנות כוח בהספק וכמות העולים באופן ניכר על הביקוש במחוז”.

מערכת חדשות אפס שמונה מכבדת זכויות יוצרים ועושה את מירב המאמצים לאתר בעלי זכויות בפרסומים ו/או צילומים המגיעים אלינו. אם זיהיתים צילום ו/או כל פרט שיש לכם זכויות בו/בהם, אנא פנו אלינו לבקש לחדול מהשימוש בו/בהם באמצעות כתובת האימייל [email protected]

תגובות:

Subscribe
Notify of
guest
0 תגובות
Inline Feedbacks
View all comments

אולי יעניין אותך גם:

תגובות

Subscribe
Notify of
guest
0 תגובות
Inline Feedbacks
View all comments
דילוג לתוכן