מבזקים
תאונה קטלנית בכביש 2 סמוך לנתניה: צעיר מתל אביב בשנות ה – 20 לחייו נהרג מפגיעת רכב אשדוד – אישום: תקף את גרושתו באגרוף, היכה את חברתה ואיים עליהן "חכו, אתן תמותו, אינשאללה תמותו" חברת ביטוח תובעת את עיריית קריית גת: רכב הוצף בכביש – והנזק הגיע לאלפי שקלים תושב אשקלון תובע את העירייה: חשבונו עוקל בגין דו״ח מ-2020 – והוא דורש את כספו בחזרה רימון התפוצץ בלובי בניין מגורים באשדוד: שני תושבי העיר נעצרו המשרד ברמת גן והרשת הבינלאומית: כך נעלמו מאות מיליוני דולרים של משקיעים התפתחות בדקירת האם ובתה ברמלה: החשוד הוא אב המשפחה ארבעה עפיפונים מעזה אותרו בעוטף: בשער הנגב דורשים מצה"ל לפעול בזמן אמת קטטה בדירה בהרצליה הסתיימה בפצוע קשה מחוסר הכרה – שני חשודים נעצרו קנאביס, קטמין ו – MDMA: תושב אילת נאשם בסחר ובהחזקת סמים פסטיבל הקיץ של פוקימון מגיע לעזריאלי רמלה: חמש שעות של משחקים ופעילויות לכל המשפחה חשד לרצח בסילוואן: אחד הפצועים מת בבית החולים – שני חשודים נהרגו מירי שוטרים במהלך ההסלמה הלילה סמוך לנתיבות: שריפה פרצה בגן ילדים במושב שובה חשד לאלימות קשה בתוך המשפחה באשדוד: בן 44 נאשם בתקיפת אמו בת ה – 77 גלעד מזרחי פותח חזית ברחובות: ״עסקני הסניף מרמים את כולם – אמינות היא לא הצד החזק שלהם״ ״המתנה שניב הכי חיכה לה בעולם״: בת נולדה ללוחם היס"מ ניב בוחבוט ז״ל שנהרג בתאונת דרכים אירוע אלימות קטלני בירושלים: שני גברים נהרגו ברחוב עין אללוזה צפו בסרטון: שריפת ענק בקריית ארבע: מאות כלי רכב עולים באש – בלוני גז מתבקעים וקווי מתח נפגעו בשורות טובות: אמיר אמברבר אותר בריא ושלם וחזר לביתו, ברמלה התמוטט בחוף דלילה באשקלון ללא דופק – ארבעה שוקים חשמליים החזירו אותו לחיים

המשרד ברמת גן והרשת הבינלאומית: כך נעלמו מאות מיליוני דולרים של משקיעים

תחקיר בינלאומי רחב היקף חושף את פעילותה של רשת השקעות שפעלה לפי החשד מישראל וממדינות נוספות והגיעה לעשרות אלפי בני אדם ברחבי העולם. מסמכים שהודלפו מצביעים על פעילות ממגדל ספיר ברמת גן ועל גורמי ניהול באזור תל אביב. לפי OCCRP, הפעילות הישראלית־אירופית לבדה קיבלה יותר מ־240 מיליון דולר ממשקיעים בין 2021 ל־2024

משרד במגדל ספיר ברמת גן, מוקדים במדינות שונות באירופה, עשרות אתרי השקעות שנראו לגיטימיים ואלפי בני אדם שהעבירו את כספם לאחר ששוכנעו כי הוא מושקע עבורם. תחקיר בינלאומי רחב היקף חושף את המנגנון שמאחורי אחת מרשתות הונאות ההשקעה הגדולות שנחשפו בשנים האחרונות.

התחקיר, במסגרת פרויקט "Scam Empire" של ארגון העיתונות החוקרת OCCRP ושותפים בינלאומיים, מבוסס על מאגר עצום של מידע פנימי שהודלף מתוך מוקדי הפעילות. החוקרים ניתחו מסמכים, תכתובות, נתוני תשלומים והקלטות כדי להתחקות אחר פעילותן של שתי רשתות נפרדות של מוקדי שיחות.

אחת מהן פעלה מגאורגיה. השנייה, הגדולה והמבוזרת יותר, הפעילה לפי התחקיר לפחות שבעה משרדים בישראל, בולגריה, אוקראינה, ספרד וקפריסין והעסיקה בשלב מסוים מאות עובדים. החוקרים מצאו אינדיקציות לכך שגורמי ניהול של הרשת פעלו במטרופולין תל אביב.

החיבור המקומי המשמעותי נמצא ברמת גן.

לפי OCCRP, ראיות שנאספו במסגרת התחקיר מצביעות על כך שהפעילות הישראלית של הרשת התנהלה במשך תקופה גם מתוך מגדל ספיר ברמת גן, ששימש לכאורה כאחד ממוקדי הפעילות המרכזיים בישראל. לפי התחקיר, הרשת שכרה שם שטחים עד אפריל 2024. זהות הבעלים או הנהנים הסופיים מהרשת לא הובהרה בתחקיר.

היקף הכספים שנחשף עצום. לפי הנתונים הפנימיים שניתחו החוקרים, הפעילות הישראלית־אירופית קיבלה יותר מ־240 מיליון דולר מכ־26 אלף בני אדם ביותר מ־30 מדינות בין ינואר 2021 לדצמבר 2024.

בפרויקט כולו נחשפו שתי רשתות נפרדות שקיבלו יחד לפחות 275 מיליון דולר מכ־32 אלף בני אדם ברחבי העולם. החוקרים מדגישים כי הנתונים שהודלפו אינם בהכרח משקפים את מלוא היקף הפעילות.

השיטה, לפי התחקיר, הייתה מתוחכמת ומאורגנת.

הלקוחות נחשפו לפרסומות ולאתרי השקעות שהציגו עצמם כפלטפורמות מסחר לגיטימיות. לאחר שהשאירו את פרטיהם, נציגים יצרו איתם קשר ושכנעו אותם להפקיד כסף לצורך השקעה במטבעות קריפטוגרפיים, מניות, מט"ח ונכסים אחרים.

הפלטפורמות הציגו לכאורה מסחר ורווחים, אולם כאשר לקוחות ביקשו למשוך את כספם, במקרים רבים הם נתקלו בתירוצים, עיכובים ודרישות להעביר סכומים נוספים. OCCRP איתר 182 אנשים שהופיעו במאגר כמשקיעים; יותר מ־90% מהם אמרו לעיתונאים כי נפלו קורבן להונאה. ההפסדים המאומתים של קבוצה זו בלבד עלו על 21 מיליון דולר.

התחקיר חשף גם את התשתית שנבנתה סביב הפעילות: אנשי מכירות, משאבי אנוש, שיווק, מערכות מחשוב ובקרת איכות, לצד חברות ואמצעי תשלום ששימשו להעברת כספים בין מדינות.

החוקרים זיהו עשרות פלטפורמות השקעה שונות שפעלו תחת שמות ומיתוגים נפרדים, אף שמאחורי הקלעים חלקו עובדים, מערכות ורישומי תשלומים משותפים.

גם תאגיד השידור האוסטרלי ABC חקר את התופעה. בתחקיר שפורסם השנה נחשפו פרסומות שהתחזו לכתבות חדשות של ABC והשתמשו בין היתר בדמויות ציבוריות כדי למשוך גולשים לפלטפורמות השקעה מזויפות. ABC דיווח כי זיהה בסיוע מומחי פורנזיקה דיגיטלית יותר מ־3,000 מותגי השקעה מזויפים הקשורים לקבוצת נוכלים שפעלה בקנה מידה תעשייתי, עם קשרים לישראל ולמזרח אירופה.

אחד הקורבנות האוסטרלים סיפר כי הפסיד יותר מחצי מיליון דולר, ואדם נוסף איבד יותר מ־100 אלף דולר. לפי ABC, המערכת נבנתה כך שכאשר מותג מסוים נחשף או נחסם, ניתן היה להחליפו במהירות באתר ובשם חדשים.

התמונה שעולה מהתחקירים היא של תעשייה בינלאומית מאורגנת, ולא של אתר הונאה בודד. מוקדי שיחות במדינות שונות, מערכי שיווק, עשרות פלטפורמות וחברות ששימשו להעברת כספים אפשרו לפעילות להגיע לקורבנות במדינות רבות.

זכויות יוצרים: המערכת משקיעה מאמצים רבים באיתור בעלי זכויות היוצרים בתכנים המופצים ברבים. במידה ופורסמה מדיה שבעליה אינו ידוע, השימוש נעשה לפי סעיף 27א לחוק זכויות יוצרים. אם הנכם בעלי הזכויות, ניתן לפנות אלינו לצורך הוספת קרדיט או הסרת התוכן.

צילום: אילוסטרציה שנוצרה באמצעות בינה מלאכותית

דילוג לתוכן