מי שמחפש אוכל בגן יבנה בסוכות יגלה שהסיפור המקומי דווקא מתאים מאוד לחג. גן יבנה נוסדה כמושבה חקלאית ב־1931, ובמשך שנים פרדסים ומטעים כיסו חלק ניכר משטחה. החקלאות המקומית כללה גם משקי עזר, מחלבה, ביצים וגידולי ירק — עולם שנראה רחוק מאוד מגן יבנה של היום, אבל עדיין נותן לנו נקודת פתיחה מצוינת לשולחן.
אפשר להתחיל במקום מהסוג שתושבים ותיקים לא באמת צריכים להציג להם: בית המאפה של הג'ינג'י ברחוב הרצל. המאפייה נחשבת לאחת הוותיקות ביישוב, ובמשך שנים הפכה למקום של לחמים, פיתות, לחוח, בורקסים ומאפים חמים — מהעסקים שנשענים פחות על טרנד ויותר על העובדה שדורות של תושבים כבר מכירים את הריח בדרך פנימה.
ואז קופצים כמעט תשעים שנה קדימה בסיפור של היישוב. מולדת בייקרי נפתחה בשכונת עופרה/שיר השירים כבייקרי בוטיק ישראלי, עם לחמי מחמצת, מאפים, עוגות, כריכים ומוצרי מעדנייה. המקום נבנה מלכתחילה סביב חומרי גלם מקומיים וספקים ישראליים, ומראה יפה איך גן יבנה של השכונות החדשות מפתחת גם תרבות אוכל חדשה משלה.
לצהריים אפשר לחזור להרצל ולעצור אצל רחלי תבשל לי. זה בית אוכל של אוכל מוכן ובישולים ביתיים, שפועל גם כיום ומציע לקחת הביתה מנות מוכנות. דווקא בחול המועד, כשלא תמיד מתחשק לבשל עוד ארוחת חג שלמה, זה מסוג המקומות שמקומיים צריכים יותר מרשימת "מסעדות מומלצות": נכנסים, לוקחים אוכל אמיתי וחוזרים לסוכה.
בצד החדש יותר של גן יבנה נמצאת קמא – קפה מאפה אהבה בעופרה. בבוקר מדובר בבית קפה ובייקרי עם מאפים, לחמים וארוחות בוקר, ובערב הטאבון נכנס לפעולה עם פיצות. השילוב הזה מתאים מאוד ליישוב משפחתי: מקום אחד שאפשר לקפוץ אליו לקפה בבוקר ולחזור אליו בערב עם הילדים.
ומי שרוצה שבירת כיוון מוחלטת יכול לעבור אל הולה טורטייה – Hola tortilla ברחוב הרצל. אוכל מקסיקני בתוך גן יבנה הוא אולי לא מה שהמייסדים של המושבה דמיינו כשנטעו פרדסים, אבל בדיוק בגלל זה הוא נכנס לרשימה: גן יבנה כבר מזמן אינה רק המושבה החקלאית של פעם, והצלחת המקומית התרחבה יחד איתה.
ואם צריך לקחת מכל הסיפור הזה מנה אחת הביתה, הייתי חוזרת דווקא לפרדסים.
לא לעוד עוגת תפוזים, אלא לעוף בתפוזים ודבש שמתאים לשולחן חג. זה אינו מתכון היסטורי של גן יבנה, אלא מנה בהשראת הפרדסנות שהייתה במשך שנים אחד מסמלי המושבה.
מצרכים:
6 כרעי עוף או 8 שוקיים
כוס מיץ תפוזים טרי
גרידה מתפוז אחד
3 כפות דבש
2 כפות שמן זית
2 כפות רוטב סויה
כף חרדל
4 שיני שום כתושות
חצי כפית פפריקה
מלח ופלפל שחור
2 בצלים פרוסים
כמה ענפי טימין או רוזמרין
אופן ההכנה:
מחממים תנור ל־190 מעלות. מסדרים את פרוסות הבצל בתבנית ומניחים מעליהן את חלקי העוף.
מערבבים בקערה מיץ תפוזים, גרידה, דבש, שמן זית, סויה, חרדל, שום, פפריקה, מלח ופלפל ושופכים על העוף.
מוסיפים את עשבי התיבול, מכסים ואופים כ־45 דקות. מסירים את הכיסוי, מעלים מעט את החום וממשיכים לצלות עוד כ־20–25 דקות, תוך שמרטיבים את העוף מדי פעם ברוטב שבתבנית, עד שהוא שחום והרוטב מצטמצם.
מגישים עם אורז, תפוחי אדמה או פשוט חלה טובה שתספוג את הרוטב.
יש משהו מתאים בכך שהמתכון של גן יבנה חוזר דווקא לתפוז. היישוב השתנה, הפרדסים הצטמצמו והמרכזים החדשים התמלאו בבתי קפה, מאפיות ואוכל מכל העולם — אבל הטעם שממנו התחלנו עדיין עובד מצוין על שולחן הסוכה.
שעות הפעילות בערבי חג ובחול המועד עשויות להשתנות, ולכן מומלץ לבדוק מול בתי העסק לפני ההגעה.
קבוצת ערים
- אופקים
- אור יהודה
- אילת והערבה
- אשדוד
- אשקלון
- באר יעקב
- באר שבע והנגב
- בת ים
- גבעת שמואל
- גבעתיים
- גדרה
- גן יבנה
- גני תקווה
- דימונה
- הרצליה
- חולון
- יבנה
- יהוד מונוסון
- ירוחם
- ירושלים
- כל הארץ
- כפר סבא
- לוד
- מודיעין מכבים רעות
- מועצות - עוטף עזה
- מזכרת בתיה
- מצפה רמון
- נס ציונה
- נתיבות
- נתניה
- סביון
- ערד
- פתח תקווה
- קריית אונו
- קריית גת
- קריית עקרון
- קרית מלאכי ו-מ.א באר טוביה
- ראש העין
- ראשון לציון
- רחובות
- רמלה
- רמת גן
- רמת השרון
- שדרות
קטגוריות
זכויות יוצרים: המערכת משקיעה מאמצים רבים באיתור בעלי זכויות היוצרים בתכנים המופצים ברבים. במידה ופורסמה מדיה שבעליה אינו ידוע, השימוש נעשה לפי סעיף 27א לחוק זכויות יוצרים. אם הנכם בעלי הזכויות, ניתן לפנות אלינו לצורך הוספת קרדיט או הסרת התוכן.








