כמה מההצלחה של התעשיות הביטחוניות יישאר באמת בבאר שבע? זו אחת השאלות הכלכליות המרכזיות שעולות בעקבות הקמת המרכז הלאומי B-HUB, שעליה הוכרז השבוע. המרכז נועד להפוך ידע מחקרי ופיתוחים ביטחוניים לחברות טכנולוגיה, אבל מבחינת תושבי העיר, ההצלחה תימדד גם בהזדמנויות תעסוקה חדשות ובשכר.
המרכז, שהוקם בשיתוף משרדי הממשלה, מערכת הביטחון, רשות החדשנות, אוניברסיטת בן-גוריון ועיריית באר שבע, יתמקד במחקר ופיתוח דואלי, כלומר בטכנולוגיות שיכולות לשמש הן את המערכת הביטחונית והן את השוק האזרחי. אחת ממטרותיו היא להקים חברות בתחום הדיפנס-טק, תעשיית הטכנולוגיות הביטחוניות.
אלא שהרעיון להקים מרכז מסוג זה אינו חדש. כבר בנובמבר 2025 אישרה הממשלה את החלטה מספר 3474 לפיתוח וחיזוק באר שבע כמטרופולין הדרום. במסגרתה נקבעה תוכנית השקעות לשנים 2025–2027, הכוללת גם את פיתוח הקשר בין הצבא, האקדמיה והתעשייה והקמת מרכז מחקר ופיתוח יישומי.
במסגרת התוכנית הרחבה יועדו כ-200 מיליון שקל לפיתוח הכלכלה והחדשנות, ובהם חיזוק הקשרים בין האקדמיה, הצבא והתעשייה. הסכום מתייחס למכלול פעולות הפיתוח הכלכלי, ולא לתקציבו של מרכז B-HUB בלבד.
מה שמעניין במיוחד הוא האופן שבו הגדירה הממשלה את ההצלחה הכלכלית של התוכנית. בין המדדים שנקבעו נמצאים שיעור המשרות בשכר גבוה במטרופולין, שיעור החברות החדשות בבאר שבע, ההכנסה ברוטו למשק בית ושיעור המועסקים בעיר מקרב תושבי נפת באר שבע.
אלה מדדים שנקבעו לתוכנית הפיתוח הממשלתית כולה, ולא למרכז החדש באופן נפרד. עם זאת, הם ממחישים את הפער שבין הקמת מוסד טכנולוגי לבין שינוי כלכלי שאפשר למדוד בחיי התושבים.
להקמת B-HUB עשויה להיות משמעות מיוחדת על רקע מעבר היחידות הטכנולוגיות של צה"ל דרומה. המטרה היא שהידע והכישורים שמגיעים לנגב לא יישארו רק בתוך מערכת הביטחון, אלא יסייעו גם לפיתוח חברות ופעילות עסקית באזור.
ראש העיר רוביק דנילוביץ' הציג את הקמת המרכז כמהלך שעתיד לשנות את כלכלת באר שבע והנגב. כעת, לצד השותפויות והחזון, מגיע שלב המימוש: הפיכת המחקר למוצרים, המוצרים לחברות והחברות למקומות עבודה.
קבוצת ערים
- אופקים
- אור יהודה
- אילת והערבה
- אשדוד
- אשקלון
- באר יעקב
- באר שבע והנגב
- בת ים
- גבעת שמואל
- גבעתיים
- גדרה
- גן יבנה
- גני תקווה
- דימונה
- הרצליה
- חולון
- יבנה
- יהוד מונוסון
- ירוחם
- ירושלים
- כל הארץ
- כפר סבא
- לוד
- מודיעין מכבים רעות
- מועצות - עוטף עזה
- מזכרת בתיה
- מצפה רמון
- נס ציונה
- נתיבות
- נתניה
- סביון
- ערד
- פתח תקווה
- קריית אונו
- קריית גת
- קריית עקרון
- קרית מלאכי ו-מ.א באר טוביה
- ראש העין
- ראשון לציון
- רחובות
- רמלה
- רמת גן
- רמת השרון
- שדרות
קטגוריות
זכויות יוצרים: המערכת משקיעה מאמצים רבים באיתור בעלי זכויות היוצרים בתכנים המופצים ברבים. במידה ופורסמה מדיה שבעליה אינו ידוע, השימוש נעשה לפי סעיף 27א לחוק זכויות יוצרים. אם הנכם בעלי הזכויות, ניתן לפנות אלינו לצורך הוספת קרדיט או הסרת התוכן.








