הרגעים הבולטים של המלחמה: תערוכת "הכוח לחיות" הוצגה בגני תקווה

המפגש המרגש של שורדת השבי נעה ארגמני עם אביה לאחר 246 יום בשבי, המוות הטראגי של החטוף יותם חיים ז"ל שהצליח להימלט ממחבלי חמאס ונהרג בשוגג על ידי כוחות צה"ל וגבורתה של החובשת שיר ביטון ז"ל שנלחמה במחבלים בבסיס נחל עוז. תערוכת "הכוח לחיות" במרכז הבמה בגני תקווה הציגה את רגעי הגבורה והכאב ממלחמת 'חרבות ברזל' בהשתתפות המשפחות השכולות. באירוע נכחה גם איריס חיים, שבאה לצפות ביצירה שהוקדשה לבנה. צפו במפגש המרגש

במרכז הבמה בגני תקווה נפתחה התערוכה "הכוח לחיות" בנוכחות משפחות שכולות, אמנים מובילים ואורחים מכל רחבי הארץ. התערוכה, שאורגנה על ידי האוצרת אסתי ירון, מציגה כ-40 יצירות של 12 אמנים המבטאים את התחושות, הרגשות והצבעים של הסיפורים המרגשים והכואבים שנצרבו בתודעה הישראלית בזמן מלחמת חרבות ברזל. ערב הפתיחה המיוחד נערך בנוכחות המשפחות השכולות וביניהם איריס חיים, שהגיעה לצפות ביצירה המרגשת של האומן נרי מרחב שמציג את סיפורו של בנה יותם חיים ז"ל, שנהרג בשוגג מכוחות צה"ל בזמן שהצליח להימלט באופן הירואי משבי החמאס.

יותם היה מתופף מוכשר ומוזיקאי מחונן. בבוקר ה-7 באוקטובר נחטף מביתו שבכפר עזה, ולאחר ששרד 70 ימים קשים בשבי החמאס, שעה שנמלט בגבורה ממחבלי חמאס אל עבר החופש יחד עם אלון שמריז וסאמר טללאקה, נורה בשוגג מאש כוחותינו. על פעולותיו קיבל הוקרה לאחר מותו מנשיא המדינה יצחק (בוזי') הרצוג. "הציור של נרי הגיע אלינו בשבעה של יותם וריגש אותנו מאוד. מאוד התחברתי לשם התערוכה 'הכוח לחיות' והוא משקף גם את התמודדות שלנו כאן בחברה הישראלית. ביום שהודיעו לי שיותם נהרג אני גם חשבתי לכמה ימים שהחיים שלי גם הסתיימו ולא ראיתי תקווה. באותו ורגע התחברתי למוטיב שהיה ליותם שהוא קיעקע 'פסיק ונקודה' שמסמל אובדנות ומדבר על היכולת שלנו לבחור האם לשים נקודה ומסיימים את החיים או שם פסיק וממשיכה מתוך השבר. אנחנו לא ניתן לחמאס את מה שרצה להשיג ב-7 לאוקטובר, אנחנו נמשיך ליצור ולשמוח כעם חזק ומאוחד". כך סיכמה בהתרגשות איריס חיים, אמו של יותם ז"ל.

יצירה נוספת ומרגשת הייתה מוקדשת לחיילת שיר ביטון ז"ל, שנרצחה במהלך אירועי 'שבת השחורה' שצוירה על ידי חברתה בבסיס הגר. שיר, ששירתה כחובשת במוצב נחל עוז, נלחמה בגבורה מול כוחות חמאס הפולשים ב-7 באוקטובר. היא יצאה מהמיגונית המותקפת ונאבקה במחבל וחיסלה אותו, אך כאשר ניסתה לצאת, נתקלה במחבלים נוספים במסדרון ונהרגה במקום. היצירה המוקדשת לשיר מבטאת את אומץ לבה ונחישותה. "היא הייתה צעירה מלאת שאיפות ואהבה לחיים. היא חלמה להיות רופאה והכינה את עצמה בקפידה להגשמת חלום זה. מהרגע שהתגייסה, הבחנו בשינוי אצלה. היא הייתה חדורת מוטיבציה והתעקשה לשרת קרוב לגבול, כחובשת קרבית. לאחר שנפילתה הגר, חברתה של שיר לצוות, הגיעה לשבעה עם ציור מרגש שעבדה עליו במשך 4 ימים, המבוסס על תמונת סלפי משותפת שלהן". כך סיפרו אסי ואורי ביטון הוריה של שיר ביטון ז"ל.

מיצג מרגש נוסף היה הציג את המפגש המרגש של שורדת השבי נועה ארגמני עם אביה, יעקב, בבית החולים לאחר שחולצה ב-'מבצע ארנון' לאחר 246 ימים בשבי החמאס. אימה של נעה- ליאורה ז"ל, נפטרה כמה שבועות לאחר מכן בתום התמודדות עם מחלת הסרטן. "ביום שבו נועם ארגמני השתחררה, הרגשתי התרגשות עצומה לראות את אביה מחבק אותה בבית החולים, ברגע כה מרגש. אך לצד השמחה, ליבי התכווץ כשנזכרתי שאמה, ליאורה, לא הייתה שם איתם – היא כבר הייתה מאושפזת במצב בריאותי קשה מאוד, מצב שהוביל למותה כמה שבועות לאחר מכן. מתוך תחושת כבוד לרגע המפגש, החלטתי להוסיף גם את דמותה של ליאורה ליצירה. פרסמתי את הציור בפייסבוק, ויעקב, אביה של נועם, פנה אליי בהתרגשות רבה. הלכתי לבית החולים והנחתי את הציור בחדרה של ליאורה; היא חייכה אליו בשמחה, וכיום הוא תלוי בביתה של נועם. אני מקווה שבציור הזה הצלחתי להעניק לליאורה כמה רגעי נחת". כך סיכמה האומנית שלי גרין.

אסתי ירון, אוצרת התערוכה "הכוח לחיות", התייחסה לעומק הרגשי שמביאים איתם הסיפורים שמאחורי היצירות: "כל יצירה כאן מספרת סיפור אישי ונוגע ללב, אך יחד הן יוצרות מארג של זיכרון וגבורה משותפת. רצינו להעניק לציבור הזדמנות לחוות את העוצמות של הרגעים הקשים דרך עיניהם של האמנים, ולהזכיר לכולנו את המחיר הכבד לצד האומץ והתקווה שנמצאים בלב החברה הישראלית.

רה"ע גני תקווה, ליזי דלריצ'ה, התייחסה לתערוכה המרגשת: "גבורתם של הצעירים הללו, של יותם חיים ז"ל, של החיילת שיר ביטון ז"ל ושל שורדת השבי נועה ארגמני ורבים אחרים, היא שהופכת את התערוכה הזו ליותר מאירוע אמנותי. 'הכוח לחיות' הוא מסר של תקווה ואומץ לכל עם ישראל, זכר למי שנתנו את חייהם למען חירותנו. אנו כאן כדי לזכור, להוקיר ולהתאחד סביב מורשתם – של אלה שכוחם, גם אחרי לכתם, ממשיך לפעם בנו."

 

צילום: עיריית גני תקווה

דילוג לתוכן