'מדד החופש העירוני' לשנת 2024, שנערך בפיקוחו האקדמי של פרופ' עמית שכטר מאוניברסיטת בן-גוריון בנגב ובהובלת החוקר ארן רונדל ומתפרסם זו השנה השביעית, בחן גם השנה את מידת החופש ממנה נהנים תושביהן של 35 ערים בישראל, ודירג אותן מהעיר הליברלית ביותר ועד השמרנית ביותר. למדד נוספו השנה שבע ערים חדשות, כך שבסך הכול נבחנו 35 הערים המרכזיות בישראל, בהן באר שבע. כל עיר נמדדה ב-11 קטגוריות, שמשקלן נקבע על בסיס סקר עמדות ציבור שנערך ע"י החוקר נמרוד ניר, מכון אגם, האוניברסיטה העברית.
הפעם, המדד מסכם את שנת הקדנציה הראשונה של ראשי הערים בחלוף שנה מאז הבחירות המוניציפליות, החדשים והוותיקים, ובוחן מי עמד בציפיות – ומי השאיר את התושבים מאחור.
בתוך כך, בירת הנגב בהובלת ראש העיר רוביק דנילביץ הגיעה למקום ה-15 במדד יחד עם בת ים, בעיקר הודות לבחירת חברי מועצה למועצה הדתית בעיר, במקום הממונה שהיה שם בעבר. עם זאת, על מנת להשתפר ולעלות בדירוג, עליה להשתפר בתחומים נוספים – להעביר נוהל האוסר או מגביל הפרדה מגדרית באירועים עירוניים, להקים מרשם עירוני לזוגות ידועים בציבור ולקחת אחריות על התכנים הנלמדים בבתי הספר בעיר ע"י עמותות חיצוניות.
בתחום התחבורה הציבורית, העירייה נותרה אילמת ולא מספקת תחבורה ציבורית בתוכה, או לערים ומושבים סביבה, למרות היותה העיר המרכזית באזורה. ארבע הנקודות (מתוך 16!) שכן ניתנו לעיר הן בזכות יוזמת סיעת 'חוזה חדש לבאר שבעים', שהשיקה ביולי האחרון הסעות לחוף הים באשדוד ובחזרה במהלך השבת. מדובר בצעד מצוין, אך נראה שבינתיים הוא לא מקבל גיבוי מהעירייה, אלא נותר יוזמה פרטית של הסיעה, ועלות הנסיעה היא על התושבים המעוניינים להשתמש בשירות.
המסחר בשבת, סוגייה שדורגה גבוה בסקר עמדות הציבור, קיבל ציון נמוך (6/16), היות והחוק העירוני אוסר על פתיחת חנויות ומוסדות תרבות, למעט על מי שאינו יהודי, ובשנה האחרונה העירייה לא ניסתה לפעול למען שינוי החוק. בפועל, בעיר כן יש מרכולים ומסעדות ברוב אזורי העיר, כך שהתושבים מצביעים ברגליים (ובאשראי) למה שהעירייה ממאנת לאפשר בחוק.
בבחינת תקציב הדת בעיר, התקציב גדל מאז השנה שעברה, וכך גם ההוצאה על שירותי דת לכל תושב יהודי בשנה – שעומדת על קרוב לכפול מההוצאה שהעיר המובילה במדד בסוגייה זו, הוד השרון, מוציאה על תושביה.
אך מבין כלל הסוגיות – הנושא שמקנה לעיר את הציון הנמוך ביותר הוא היעדר הנוהל האוסר או מגביל הפרדה מגדרית באירועים בהם העירייה תומכת או עורכת בעצמה, וכן העובדה שהיא לא מאפשרת כלל רישום של זוגות שנישאו אזרחית בעיר.
בנוסף, באר שבע צריכה לפעול גם בתחום החינוך, היות והיא מטילה את האחריות לתוכן שמועבר לתלמידי בית הספר בעיר, מטעם עמותות חיצוניות – דווקא למשרד החינוך. היא אמנם אוכפת את החובה לאישור של המשרד, אך אינה מפקחת כלל על מהות התכנים, ומסירה מעצמה גם את האחריות על יידוע ההורים אודות התכנים.
אורי קידר, מנכ"ל תנועת 'ישראל חופשית': "גם בשנת מלחמה, אין מקום לתירוצים: הציבור מצפה לתוצאות בשטח – תחבורה ציבורית בשבת, מסחר פתוח ומרחב ציבורי שוויוני לכולם. מי שלא יעמוד בציפיות עשוי לגלות שדיבורים על שינוי כבר לא מספיקים, הציבור דורש עשייה אמיתית".
◼️ הצטרפו לחדשות באר שבע והסביבה בווטסאפ לחצו כאן