מי שמתגורר בדרום רמלה או נוסע בסביבת כביש 431 עשוי לראות בשנים הבאות שינוי משמעותי באזור. שטח של כ־115 דונם, שחלקו שימש בעבר לחקלאות וחלקו לא היה מוסדר בתכנון מפורט, מיועד להפוך לשכונת מגורים חדשה בשם "מטע הזיתים".
ביום שני, 2 בנובמבר, בשעה 12:00, צפוי להיסגר מכרז של רשות מקרקעי ישראל לשיווק אחד המגרשים בשכונה. מדובר במגרש של כארבעה דונמים, שעליו מתוכנן בניין מגורים בן 15 קומות הכולל 102 דירות ושלוש קומות מרתף.
לכאורה מדובר בעוד בניין מגורים, אבל התמונה הגדולה מעניינת הרבה יותר: המגרש הוא חלק מתוכנית שאושרה להקמת 960 דירות בדרום העיר, יחד עם שטחים המיועדים למסחר, לתעסוקה, למוסדות ציבור ולמרחבים פתוחים.
השכונה מתוכננת באזור שבין רחוב רזיאל, רחובות תבור, גלעד וטייטלבום, רחוב האשל וכביש 431. המשמעות היא שאזור הנמצא כיום בשולי המרקם הבנוי של העיר מיועד להפוך למרחב מגורים שבו יחיו מאות משפחות נוספות.
אבל מה זה אומר עבור מי שכבר מתגורר באזור?
ראשית, התוכנית אינה מסתפקת בהקמת בנייני מגורים. היא כוללת גם שטחים למבני ציבור, ובהם מוסדות חינוך ושירותים קהילתיים, לצד שטחים פתוחים, שדרה ירוקה ומערך דרכים חדש.
בין היתר, התכנון כולל אפשרות להקמת בית ספר, גני ילדים ומרכז תרבות. אלה מרכיבים חשובים במיוחד בשכונה חדשה, משום שמשפחות זקוקות לא רק לדירה, אלא גם למסגרות חינוך, למרחבים ציבוריים ולשירותים במרחק סביר מהבית.
לאורך כביש 431 מתוכננת גם רצועת מסחר ותעסוקה. על פי מסמכי התכנון, היא נועדה בין היתר ליצור הפרדה בין בנייני המגורים לכביש הראשי, תוך שילוב מקומות עבודה ומסחר במתחם.
המשמעות האפשרית היא שבעתיד יוכלו תושבים ליהנות משירותים ומעסקים קרובים יותר לבית, אך עדיין לא פורסמו פרטים על החנויות או העסקים שיפעלו שם.
ומה לגבי מי שמחפש דירה ראשונה או דירה קטנה יותר ברמלה?
לפי התוכנית, 20% מכלל יחידות הדיור בשכונה מיועדות להיות דירות קטנות, בשטח של עד 80 מ"ר בהתאם להוראות התכנון. מדובר בפרט שעשוי לעניין זוגות צעירים, יחידים ומשפחות קטנות, שאינם בהכרח מחפשים דירה גדולה.
עם זאת, חשוב להבהיר: דירה קטנה אינה בהכרח דירה זולה. המכרז הנוכחי הוא מכרז קרקע רגיל ליזמים, ולא פורסם במסגרתו מסלול של דירות בהנחה לציבור. גם מחירי המכירה העתידיים עדיין אינם ידועים.
למעשה, בשלב הנוכחי תושבים אינם יכולים להירשם לרכישת דירה במגרש המשווק. רשות מקרקעי ישראל מבקשת לבחור את הגורם שיקבל את הזכויות בקרקע ויוכל לקדם את הפרויקט בהתאם לתוכנית ולהיתרים הנדרשים.
רק לאחר בחירת הזוכה, השלמת ההליכים וקבלת היתר בנייה ניתן יהיה להתקדם להקמת הבניין עצמו. נכון לעכשיו אין מועד ידוע לתחילת עבודות הבנייה במגרש או לאכלוס הדירות.
גם 960 הדירות המתוכננות בשכונה כולה לא ייבנו בבת אחת. מסמכי התכנון קובעים שהפיתוח והוצאת ההיתרים יתבצעו בשלבים, כך שמדובר בתהליך שצפוי להימשך שנים ולא בשינוי שיתרחש בתוך חודשים ספורים.
עבור תושבי הרחובות הסמוכים, התוכנית מעלה גם שאלות שעדיין יצטרכו לקבל מענה בשטח: כיצד תשתלב השכונה החדשה בתנועה הקיימת, מתי יוקמו מוסדות הציבור, והאם התשתיות והשירותים יפותחו בקצב שיתאים לכניסת המשפחות החדשות.
התוכנית כוללת דרכים חדשות וחיבורים לסביבה, אך עדיין אין מידע שמאפשר לקבוע כיצד תשפיע הבנייה בפועל על עומסי התנועה ברחובות הסמוכים.
המכרז שנסגר כעת אינו מבשר על תחילת בנייה מיידית, אבל הוא מסמן שלב נוסף בדרך למימוש תוכנית המגורים הגדולה בדרום רמלה.
עבור מי שמחפש דירה בעיר, מדובר בפרויקט שכדאי לעקוב אחריו לקראת שיווק עתידי. עבור מי שכבר גר באזור, הסיפור אינו מסתכם במספר הדירות: השאלה החשובה תהיה כיצד ייראה האזור כולו, והאם לצד הבניינים החדשים יגיעו בזמן גם הכבישים, הגנים, בתי הספר והשטחים הציבוריים שהשכונה תצטרך.
קבוצת ערים
- אופקים
- אור יהודה
- אילת והערבה
- אשדוד
- אשקלון
- באר יעקב
- באר שבע והנגב
- בת ים
- גבעת שמואל
- גבעתיים
- גדרה
- גן יבנה
- גני תקווה
- דימונה
- הרצליה
- חולון
- יבנה
- יהוד מונוסון
- ירוחם
- ירושלים
- כל הארץ
- כפר סבא
- לוד
- מודיעין מכבים רעות
- מועצות - עוטף עזה
- מזכרת בתיה
- מצפה רמון
- נס ציונה
- נתיבות
- נתניה
- סביון
- ערד
- פתח תקווה
- קריית אונו
- קריית גת
- קריית עקרון
- קרית מלאכי ו-מ.א באר טוביה
- ראש העין
- ראשון לציון
- רחובות
- רמלה
- רמת גן
- רמת השרון
- שדרות
קטגוריות
זכויות יוצרים: המערכת משקיעה מאמצים רבים באיתור בעלי זכויות היוצרים בתכנים המופצים ברבים. במידה ופורסמה מדיה שבעליה אינו ידוע, השימוש נעשה לפי סעיף 27א לחוק זכויות יוצרים. אם הנכם בעלי הזכויות, ניתן לפנות אלינו לצורך הוספת קרדיט או הסרת התוכן.










