מבזקים
סביון ממבט על: המועצה מקדמת מיפוי תלת ממדי חדש של היישוב עד 10,000 שקל לסטודנטים מראש העין: ההרשמה למלגות הוארכה, ואלה התנאים צריכים תעודת לידה או ספח לתעודת הזהות? השינוי במשרד הפנים בפתח תקווה שכדאי להכיר יוצאים לטיילת באשקלון? נקודת שיטור חדשה הוצבה ליד עגלות הקפה מגרש הכדורגל באדוריים חודש: הבשורה לילדים ולמשפחות בשכונות הוותיקות בקריית גת רק יזם אחד ניגש למכרז ברמלה: הקרקע ל – 102 דירות נמכרה בכ – 28.5 מיליון שקל מטפלים בהורה עם דמנציה? ברמת השרון יש מקום שבו גם אתם יכולים לקבל תמיכה, בחינם עשרות שקיות אשפה נאספו מחופי אילת: מה השאירו אחריהם המבלים? שישה שבועות של עבודות כביש בדימונה: סגירות תנועה צפויות באזור שכונת אריאל שרון מ – 2 קילומטרים עם הילדים ועד חצי מרתון: נתיבות מתכוננת למרוץ, וההרשמה עומדת להיסגר רחובות: שלושה נפצעו קל בתאונה ברחוב גד פינשטיין מהפכת הטעינה החשמלית בדרך לתחנות הדלק: יותר עמדות מהירות ופחות בירוקרטיה תלונה במשטרה נגד שחקן כדורגל ישראלי בחשד לעבירת מין כביש 232 סמוך למפלסים: 7 פצועים בתאונה בין שלושה כלי רכב תאונה קשה בדימונה: אישה כבת 65 נפצעה קשה, חמישה נוספים נפגעו פרסום ראשון: עיריית חולון תובעת 3 מיליון שקל ממעסיקי שוהים בלתי חוקיים שמואל דוד בכנס איגוד הדוברים: כך מנהלים הסברה ושיווק בעיר גדולה רמלה מתגייסת למען נעים: ראש העיר מיכאל וידל קורא לתושבים לסייע ״אילת בהלם״: אביבית גרינבאום חיים על כתב האישום החמור – ״איך ילדים מגיעים למציאות כזאת?״ קריית מלאכי: בת 77 נפגעה בתאונה עם רוכב קורקינט – מצבה קל

סביון ממבט על: המועצה מקדמת מיפוי תלת ממדי חדש של היישוב

צילומי אוויר ברזולוציה גבוהה, שכבות מידע גיאוגרפיות ומודל תלת־ממדי: מועצת סביון פרסמה קול קורא לספקים שיסייעו לה לייצר תמונה דיגיטלית מדויקת יותר של המרחב היישובי. ההליך צפוי להיסגר ביום חמישי, 5 בנובמבר. כיצד עשוי המיפוי לשמש את המועצה, האם מדובר במערכת שתהיה פתוחה גם לתושבים ומה עדיין לא ידוע?

כשאנחנו מסתכלים על סביון, אנחנו רואים רחובות, בתים, גינות, עצים ושטחים ציבוריים. עבור מי שאחראים על התכנון, הפיתוח והתחזוקה של היישוב, כל הפרטים האלה הם גם מידע שצריך למפות, לעדכן ולנהל.

כעת מועצת סביון מבקשת לקדם מהלך שיאפשר לה להציג את המרחב היישובי בצורה דיגיטלית ומפורטת יותר, באמצעות צילומי אוויר ומודל תלת־ממדי.

המועצה פרסמה קול קורא מספר 41/2026 לקבלת שירותי צילום אווירי, הפקת אורתופוטו, יצירת שכבות מיפוי ובניית מודל תלת־ממדי.

ההליך נפתח ב־6 באוקטובר, ועל פי המועד המופיע באתר הרשמי של המועצה, ההצעות יתקבלו עד יום חמישי, 5 בנובמבר 2026.

אבל מה בעצם מתכננת המועצה לקבל?

אחד התוצרים המבוקשים הוא אורתופוטו, כלומר צילום אוויר שעבר עיבוד ותיקון גיאומטרי, כך שניתן להשתמש בו כבסיס למפה מדויקת.

בניגוד לתצלום רגיל, שבו זווית הצילום עלולה ליצור עיוותים, אורתופוטו מאפשר להציב את פרטי השטח במיקומם הגיאוגרפי לצורכי מיפוי ומדידה.

תוצר נוסף הוא מודל תלת־ממדי, המאפשר לייצג מבנים ואת פני השטח גם מבחינת גובה וצורה, ולא רק במבט שטוח מלמעלה.

לפי תמצית מסמכי ההליך, המועצה מבקשת תוצרי צילום ברזולוציה קרקעית של כשלושה סנטימטרים לפיקסל, לצד קובצי מיפוי דיגיטליים ומודל שניתן לשלב במערכות מידע גיאוגרפיות.

מדובר ברמת פירוט גבוהה יחסית, אך חשוב להבהיר שהנתון מתייחס לרזולוציית התצלום, ולא מבטיח שכל מדידה שתבוצע באמצעותו תהיה מדויקת עד שלושה סנטימטרים.

מדוע רשות מקומית זקוקה למערכת כזאת?

מפות דיגיטליות וצילומי אוויר משמשים רשויות מקומיות לצורכי תכנון תשתיות, ניהול שטחים ציבוריים, בחינת שינויים במרחב ועדכון המידע ההנדסי.

באמצעות מערכת גיאוגרפית ניתן לשלב שכבות מידע שונות על גבי אותה מפה, וכך להבין טוב יותר את היחסים בין מבנים, דרכים, שטחים פתוחים ותשתיות.

לדוגמה, כאשר מתכננים עבודות ברחוב מסוים, מידע מיפויי עדכני עשוי לסייע להבין את מבנה השטח ואת מיקומם של רכיבים שונים במרחב.

גם בניהול שוטף של יישוב, האפשרות לצפות במידע גיאוגרפי מרוכז יכולה לסייע לאנשי המקצוע בבדיקת נתונים ובקבלת החלטות.

עם זאת, המסמכים שנבדקו אינם קובעים כי המועצה תשתמש במיפוי החדש לכל אחד מהצרכים האלה. מדובר בדוגמאות לשימושים המקובלים במערכות מיפוי מסוג זה, ולא בתוכניות עבודה ספציפיות שכבר אושרו בסביון.

אחד הפרטים המעניינים בהליך נוגע לאופן שבו המועצה מתכוונת להשתמש בתוצרי המיפוי.

במסמך תשובות ההבהרה שפרסמה המועצה נדונה האפשרות לשלב לצד המודל התלת־ממדי גם מערכת ייעודית שתאפשר צפייה נוחה במידע.

המועצה הבהירה כי ניתן להציע מערכת כזאת כשירות אופציונלי, נוסף על התוצרים הנדרשים.

המשמעות היא שהליך ההתקשרות אינו מתייחס בהכרח רק לקבלת קובצי צילום ומפות, אלא עשוי לכלול גם אפשרות לכלי עבודה דיגיטלי להצגת המידע.

אבל האם תושבי סביון יוכלו להיכנס לאתר ולצפות בעתיד במודל תלת־ממדי של היישוב?

בשלב זה אין לכך תשובה.

הפרסום עוסק בשירותים שהמועצה מבקשת לקבל מספקים. לא פורסמה החלטה על השקת אתר מיפוי ציבורי, ולא הוגדרו אפשרויות הצפייה שיינתנו לתושבים.

שאלה נוספת שעשויה לעניין את הציבור נוגעת לצילומים עצמם.

כאשר רשות מקומית מבקשת צילומי אוויר מפורטים, חשוב לדעת באילו אזורים יבוצעו הצילומים, מה תהיה שיטת הצילום, כיצד יישמרו הקבצים ומי יהיה רשאי לגשת למידע.

גם כאן יש להבחין בין מה שנקבע במסמכים לבין מה שעדיין לא פורסם.

המועצה מבקשת שירותי צילום אווירי, אך אין פירוש הדבר שכבר נקבע מועד לטיסות או שהחלו צילומים בפועל. אין גם בסיס לקבוע שהפרויקט נועד למעקב אחר תושבים או לשימושי אכיפה.

תשובות לשאלות הנוגעות להיקף הצילום, לגישה למידע ולפרסום התוצרים יוכלו להינתן בהמשך, לאחר בחירת הספק וגיבוש תוכנית העבודה.

פרט חשוב נוסף הוא שהקול הקורא נועד להקמת מסגרת התקשרות עם ספק מתאים.

לפי הבהרות המועצה, אין התחייבות מראש להזמין היקף מסוים של שירותים. התשלום לספק יהיה עבור עבודות שהוזמנו, בוצעו ואושרו בפועל.

כלומר, גם אם ייבחר ספק, אין בכך התחייבות לכך שכל שירותי המיפוי האפשריים יוזמנו מיד או שהמועצה תבצע צילום מקיף במועד מסוים.

נכון לעכשיו לא פורסם מועד לביצוע הצילומים, תאריך להשלמת המודל או תקציב סופי של הפרויקט.

השלב הקרוב הוא סיום הגשת ההצעות ובחינתן. לאחריו ניתן יהיה לדעת אם נבחר ספק, אילו שירותים יוזמנו בפועל ומה צפוי להיות לוח הזמנים.

עבור תושבי סביון, המיפוי החדש עשוי להפוך בעתיד לכלי שיסייע למועצה לנהל את המרחב היישובי בצורה מעודכנת ומדויקת יותר.

השאלה החשובה תהיה כיצד יתורגמו הנתונים הדיגיטליים לשיפור העבודה העירונית, והאם גם הציבור יוכל ליהנות מהמידע שיופק.

בינתיים מדובר במהלך שנמצא בשלב ההתקשרות עם ספקים, ולא במערכת שכבר פועלת. המועד הבא בהליך הוא 5 בנובמבר, אז צפויה להסתיים הגשת ההצעות לפי פרסום המועצה.

זכויות יוצרים: המערכת משקיעה מאמצים רבים באיתור בעלי זכויות היוצרים בתכנים המופצים ברבים. במידה ופורסמה מדיה שבעליה אינו ידוע, השימוש נעשה לפי סעיף 27א לחוק זכויות יוצרים. אם הנכם בעלי הזכויות, ניתן לפנות אלינו לצורך הוספת קרדיט או הסרת התוכן.

צילום: נת"ע

להצטרפות לקבוצה בוואצפ של סביון

לחצו כאן
דילוג לתוכן