מבזקים
מאות הגיעו לערב הפתיחה: מופע המזרקות הגדול בישראל יצא לדרך בבת ים תיאטרון לוד מחלק ציוד ותלבושות למוסדות חינוך ותרבות: "מה שלא יימסר – ייזרק" אופקים ממשיכה לצמוח: כ – 900 דירות כבר נמכרו בשכונת אפיקי נחל חולון: ילד בן 9 נפגע מרכב בעת שחצה את הכביש – מצבו בינוני כתב אישום נגד צעיר בן 22 מפתח תקווה בגין אונס צעירה שהכיר שעות קודם לכן כתב אישום נגד ראש גדוד נור א – שמס: מואשם בפיגוע שבו נהרג רס"ל (מיל') יהודה גטו ז"ל כפר סבא הצדיעה לעשרות שנות התנדבות: כיכר חדשה נחנכה על שם ארגון בני ברית רמת גן סוגרת פרק של 60 שנה: מתחם דיור מוגן חדש יחליף שני בתי אבות ותיקים מה שלאחד מיותר, לאחר הוא אוצר: שוק התן קח הראשון יוצא לדרך באופקים רמלה בדרך לשנות את פניה: 1,700 דירות, מגדלים בני 30 קומות ותחנת מטרו חדשה סמוך לבאר שבע: עובד מוסך נהרג לאחר שרכב נפל עליו במהלך עבודתו מורה מנתניה שעבד בהוסטל בכפר סבא נעצר בחשד לעבירות מין בחוסות במשך כשנתיים מה קורה כשעולים על כיסא גלגלים למשחק? בני הנוער ביבנה גילו מקרוב רכב על המדרכה ביבנה "רק לכמה רגעים" – ובית הדין סירב לבטל את הקנס 1,500 מבלים בלב היער: המשטרה פיזרה מסיבת טבע בלתי חוקית סמוך לקריית גת כשהאורות נדלקו – יהורם גאון הזכיר לכולנו למה יש רק אחד כמוהו במופע הירואי באור יהודה שבוע ההנקה מגיע לרמלה: פסטיבל בריאות המשפחה עם ייעוץ מקצועי, מתנות ופעילויות לכל המשפחה רחובות מחריפה את המאבק בשב"חים: קבלנים יחויבו להתחייב שלא להעסיקם קריית אונו, גבעת שמואל, יהוד מונוסון, גני תקווה, אור יהודה וסביון: האם העיריות יקבלו שליטה על בתי הספר? 10 מיליון שקל לקידום מחלף חדש בכביש 6: קריית גת צפויה לקבל חיבור ישיר נוסף

07.09: יום המודעות בעולם למחלת ניוון שרירים דושן – בקר

"שום דבר בעולם לא הכין אותי לקבלת האבחון, כשהייתי בת 26. הידיעה שהתינוק המושלם והיפהפה שלך חולה במחלה כזאת, היא כמו רעם ביום בהיר"

"שום דבר בעולם לא הכין אותי לקבלת האבחון, כשהייתי בת 26. הידיעה שהתינוק המושלם והיפהפה שלך חולה במחלה כזאת, היא כמו רעם ביום בהיר. את נשלחת הביתה מבית החולים, בלי הכוונה, בלי לדעת מה לעשות הלאה". זיוה גולדשמידט, יו"ר עמותת 'צעדים קטנים', לליווי משפחות מאובחני ניוון שרירים דושן-בקר, ואמא לעדי (19), שחי עם דושן, מספרת בפודקאסט חדש, שנקרא: מדברים על הכל- החיים לצד מוגבלות.

"אני חושבת שהאוטומט של רוב האנשים זה: "מה עושים עכשיו? מה הדבר הבא? מה עושים? וגם עדי צעיר, בן שנה, וילד ראשון, את בשוק .. אני חושבת שהחלק, שיותר קשה מהאבחון עצמו, זו הידיעה שאין כל כך הרבה מה לעשות. ככה עם ההלם הראשוני, הלכתי כבר ביום למחרת לראיון עבודה. הייתי בחופשת לידה של הקטנה יותר (אחות צעירה בשנה מעדי). "אמרתי לעצמי, שאם אשאר בבית, אני אשקע. בחרתי לא לשקוע".

כשהתבשרה על הדושן, לא היה כמעט מידע בעברית באינטרנט על המחלה וגם לא היו מרפאות ייעודיות בישראל. יחד עם טלי קפלן, אמא של עידו (בן 16.5), מאובחן ניוון שרירים בקר, הקימה את עמותת 'צעדים קטנים'. שתיהן הקליטו שיחה אישית ומרגשת לפודקאסט וחשפו נושאים, שלרוב נשמרים מאחורי דלתות סגורות, כמו: ההלם הראשוני בעת קבלת המידע על מחלת הבנים, הקריסה הנפשית, הלבטים: איך ומה לספר למשפחה ולחברים, איך להתמודד עם סביבה שנרתעת, או נעלמת, איך להגיב מול דחייה מקבלה לגן ילדים, או דחיית שידוך בחברות מסוימות, הדילמה אם להביא עוד ילדים לעולם ועוד ועוד.

"במקום להסתפק במילים: 'אין מה לעשות' וליפול לתסכול ודיכאונות, החלטנו להקים עמותה. לא רצינו להיות רק 'הסיפור העצוב של יום שישי בערב', אלא להוביל שינוי. הבנו שהכוח לא טמון רק ברפואה, אלא גם בקהילה. ברגע שאתה משתף – אתה לא לבד. וכשאנחנו לא לבד, אפשר להזיז הרים, הן מספרות.

מחלת דושן-בקר נובעת מפגם בחלבון בתאי השריר, שנקרא: דיסטרופין, המשמש כבולם זעזועים, ונותן לשרירים כוח ויציבות. בהיעדרו, השרירים מתפרקים ומתפתחת סביבם רקמת שומן ורקמה צלקתית. בהדרגה, החולים מאבדים את יכולת התנועה. תחילה ניכרת החולשה בשרירי הרגליים, בהמשך בשרירי הגפיים, בשרירי הנשימה, ובלב. למחלה יש רצף של ביטויים שנעים בין דושן לבקר. ההבדל הוא בכמות החלבון, שהגוף מייצר, דבר שמשליך על קצב התקדמות המחלה. בדושן – אין כלל חלבון, ואילו בבקר – יש כמות מסוימת של חלבון, ולכן קצב התקדמות המחלה, איטי יותר.

בישראל חיים כ- 400 מאובחנים בדושן-בקר, כמעט כולם זכרים, כשני שליש מאובחני דושן, היתר: מאובחני בקר. לפי הערכות, בעולם כולו חיים כ- 350,000 חולים.

טלי קפלן, מנכ"לית העמותה, מעדכנת: "למרות השקעה רבה במחקרים, עדיין נחשבת המחלה לחשוכת מרפא, אם כי בשנים האחרונות אושרו טיפולים ותרופות, שמאטים את קצב התדרדרותה. תוחלת החיים הממוצעת של המאובחנים עם בקר כבר עומדת על העשור הרביעי לחייהם.

מהן ה'נורות האדומות' שמעוררות חשד למחלה, ומחייבות בדיקת רופא?

כאשר נצפה עיכוב בהתפתחות מוטורית של הפעוט, או אף בדיבור (גם אם אין היסטוריה משפחתית של המחלה) בין היתר: קושי משמעותי בקפיצות, או בעליה במדרגות, נפילות שכיחות, הליכה מסורבלת, ואף הליכה על קצות האצבעות, קשיים בריצה או בטיפוס, וגם שוק רגל מעובה.

אם בבדיקת דם יימצא ערך של קריאטין קינאז CK, שחורג מהנורמה (לרוב מדובר בערך של אלפים, לעומת 200, שהוא הערך המקסימלי בטווח הנורמה), ו/או עלייה באנזימי הכבד AST ו־ALT (שנובעים גם הם ממקור שרירי), החשד מתגבר מאוד, ומחייב המשך הבירור הרפואי.

"לא רוצה שירחמו עליי… נכון, יש כל הזמן גם נפילות. זה לא שהכול ורוד וחזק כל הזמן, אבל לכל אחד יש את התיק שלו, אחד לא רואה טוב, השני לא שומע טוב. חצי מדינה עם הפרעות קשב … לכל אחד יש את ההתמודדות שלו, ואצלנו זה קושי פיזי, אבל לא רק. זו אימהות אחרת, קצת יותר מורכבת, אבל לגמרי … אהבה בלב. הבחירה, ב'כאן ועכשיו' … לשמוח במה שיש, לראות את הטוב, היא בידיים שלנו", אומרת זיוה גולדשמידט.

ומסכמת טלי קפלן: "באנו כדי לשנות את התפיסה החברה הישראלית; לא מסכנות נטו, בכל פעם שמוזכרת המחלה, אלא הבנה שמדובר בילדים, נערים וגברים צעירים, עם חיים מלאים, עם חלומות, תחביבים וגם הומור. הבחירה שלנו היא להתנהל לא ממקום של פחד מתמיד, אלא מתוך אהבה ועשייה".


◼️ חדשות בריאות ורפואה בווטסאפ לחצו כאן

קטגוריות

זכויות יוצרים: המערכת משקיעה מאמצים רבים באיתור בעלי זכויות היוצרים בתכנים המופצים ברבים. במידה ופורסמה מדיה שבעליה אינו ידוע, השימוש נעשה לפי סעיף 27א לחוק זכויות יוצרים. אם הנכם בעלי הזכויות, ניתן לפנות אלינו לצורך הוספת קרדיט או הסרת התוכן.

צילום: FREEPIK

דילוג לתוכן