מאות תושבות ותושבי גבעתיים מילאו את קולנוע רב חן בעיר להקרנה מיוחדת של הסרט "יוסף באו: אמן במלחמה", המספר את סיפורו יוצא הדופן של שורד השואה, האמן, הגרפיקאי, הסופר והמשורר שנחשב גם לאחד מחלוצי האנימציה בישראל. אלא שלצד סיפור חייו והקשר המיוחד של משפחת באו לגבעתיים, עלה במהלך האירוע גם סיפור אחר שטרם הסתיים: המאבק של בנותיו לשמור על המוזיאון המוקדש למורשתו, שנמצא כיום בסכנת סגירה.
ההקרנה התקיימה במעמד ראש עיריית גבעתיים רן קוניק ובנוכחות בנותיו של באו, צלילה והדסה, ששיתפו את הקהל בזיכרונות אישיים מאביהן ומהחיים המשפחתיים. עבור גבעתיים לא מדובר רק בסיפור היסטורי: יוסף ורבקה באו התגוררו בעיר במשך שנים, צלילה נולדה בה, רבקה כתבה בה את ספרה ויוסף קיים בעיר ערבי קריאה.
הסרט, בבימויו של שון מקנמרה ובכיכובם של אמיל הירש וענבר לביא, מביא למסך את סיפורו של יוסף באו בתקופת השואה. באו השתמש בכישרונו האמנותי כדי לזייף מסמכים שסייעו ליהודים להימלט ממוות, ובמקביל התפתחה בינו לבין רבקה אהבה יוצאת דופן. השניים נישאו בסתר במחנה הריכוז פלאשוב. הסרט מבוסס על ספרו של יוסף באו "שנות תרצ"ח" ועל ספרה של רבקה באו "בשם אלוהים".
במהלך המפגש סיפרו צלילה והדסה גם על האדם שמאחורי הסיפור ההיסטורי. לדבריהן, אביהן אהב צילום והסתובב עם מצלמה שבה תיעד את רבקה, את ילדיו ואת ילדי השכונה. לצד הזיכרונות מהשואה ומהיצירה, ההומור היה חלק מרכזי מחייו, והוא נהג לחזור מדי יום עם בדיחה חדשה.
"אבא רצה רק שנהיה מאושרות, ושילמדו מאיתנו לצחוק ולהיות מאושרים", סיפרו הבנות לקהל.
בתום ההקרנה נרשמו תגובות נרגשות מצד הצופים. אחת המשתתפות, שורדת שואה בעצמה, אמרה: "זה אחד הדברים הכי מדהימים שראיתי בחיים. גם אני שורדת שואה. לא אשכח את הסרט הזה לעולם". תושבת אחרת הגדירה את סיפורו של באו "סיפור מופת" והוסיפה כי הסרט נושא בתוכו "המון תקווה".
אלא שהאירוע עסק לא רק בשימור הזיכרון על המסך, אלא גם בשאלה מה יעלה בגורלו של המקום שבו נשמרת מורשתו של באו כיום. המוזיאון המוקדש ליוסף באו פועל ברחוב ברדיצ'בסקי 9 בתל אביב, במקום שבו שכן הסטודיו שלו, ולפי משפחתו הוא נמצא בסכנת סגירה על רקע תוכניות להתחדשות במקום.
בנותיו פועלות למציאת בית חדש למוזיאון, שיוכל להכיל את יצירותיו ולאפשר להמשיך ולהציג לציבור את סיפור חייו ומורשתו. כך, בזמן שסיפורו של אביהן מגיע לקהל באמצעות סרט קולנוע, הן מנהלות במקביל מאבק כדי שהמקום הפיזי שבו נשמרה עבודתו במשך השנים לא ייעלם.
ראש עיריית גבעתיים, רן קוניק, אמר: "סיפורם של יוסף ורבקה באו הוא עדות יוצאת דופן לכוחה של הרוח האנושית וליכולת לבחור באהבה, ביצירה ובהומור גם ברגעים הקשים ביותר. עבורנו בגבעתיים זהו גם סיפור מקומי ואישי, של משפחה שחיה ופעלה בעיר והותירה בה זיכרונות רבים".
קוניק הודה לצלילה ולהדסה על פעילותן לשימור מורשת הוריהן ולהעברתה לדורות הבאים.
ההקרנה בגבעתיים הסתיימה, אבל עבור בנותיו של יוסף באו הסיפור עדיין רחוק מסיום. אחרי שנים שבהן הן פועלות לשימור יצירתו של אביהן, האתגר שניצב בפניהן כעת הוא למצוא למוזיאון בית שיאפשר לסיפורו להמשיך לחיות גם מחוץ למסך הקולנוע.
זכויות יוצרים: המערכת משקיעה מאמצים רבים באיתור בעלי זכויות היוצרים בתכנים המופצים ברבים. במידה ופורסמה מדיה שבעליה אינו ידוע, השימוש נעשה לפי סעיף 27א לחוק זכויות יוצרים. אם הנכם בעלי הזכויות, ניתן לפנות אלינו לצורך הוספת קרדיט או הסרת התוכן.










