תושבי ראש העין עשויים ליהנות בעתיד ממערך רכבים שיתופיים במסגרת התקשרות חדשה שמקדמת החברה הכלכלית העירונית. ביום חמישי, 15 באוקטובר 2026, פרסמה החברה מכרז פומבי מספר 09/26, שבמסגרתו היא מבקשת לבחור מפעיל לפריסת רכבים שיתופיים ברחבי העיר, עם דגש על זמינות השירות, ניסיון המפעיל ומחיר השימוש לתושבים.
על פי מסמכי המכרז, המפעיל שייבחר יידרש לספק לפחות 10 כלי רכב שיתופיים ולהתחייב לפריסתם ברחבי ראש העין בתוך 12 חודשים ממועד חתימת הסכם ההתקשרות. המציעים יידרשו לפרט כמה רכבים יוצבו עם תחילת הפעילות וכמה יתווספו בהמשך, כך שהפריסה אינה חייבת להתבצע במלואה ביום הראשון.
הרעיון העומד מאחורי השירות הוא לאפשר לתושבים להשתמש ברכב לתקופות קצרות, מבלי להחזיק בהכרח רכב פרטי נוסף. השירות מיועד להתבסס על רכבים שיוצבו בחניות ייעודיות ברחבי העיר, כאשר המשתמש יאסוף את הרכב מנקודה קבועה ויידרש להחזירו לאותו מקום בתום השימוש.
לפי המכרז, מיקומי החניה ייקבעו בתיאום בין המפעיל לעירייה, בהתאם לשיקול דעתה. בשלב זה טרם פורסמה רשימת הרחובות והשכונות שבהם יוצבו הרכבים החדשים, ולכן עדיין לא ניתן לדעת אילו אזורים בעיר ייהנו מנגישות קרובה לשירות.
אחד הסעיפים המעניינים ביותר במסמכי המכרז נוגע למחיר שישלמו המשתמשים. החברה הכלכלית דורשת מהמציעים להגיש פירוט נפרד של מרכיבי המחיר עבור תושבי ראש העין ועבור לקוחות אחרים. במסגרת הניקוד שיינתן להצעה הכספית, 80% יוקצו למחיר המוצע לתושבי העיר ורק 20% למחיר המוצע ליתר הלקוחות.
המשמעות היא שהחברה הכלכלית מבקשת לתת עדיפות למחיר שישלמו תושבי ראש העין במסגרת בחינת ההצעות. עם זאת, במסמכים לא נקבע עדיין תעריף לשימוש ברכב, ולא ניתנה התחייבות שהתעריף לתושבים יהיה נמוך מזה של לקוחות שאינם מתגוררים בעיר.
למעשה, השאלה כמה יעלה לשכור רכב שיתופי בראש העין נותרת פתוחה. המחיר הסופי יהיה תלוי בהצעות שיוגשו ובתנאי ההתקשרות עם המפעיל או המפעילים שייבחרו.
גם שיטת בחירת הזוכה מעוררת עניין. על פי המכרז, המחיר מהווה רק 25% מהניקוד הכולל. לעומתו, 60% מהניקוד יינתנו על סמך התרשמות מניסיונו של המפעיל ומהשירותים שהעניק ברשויות מקומיות אחרות, לרבות שביעות רצון הרשויות מפעילותו.
10% נוספים יינתנו לפי היקף צי הרכבים השיתופיים שמפעיל המציע בכלל הרשויות שבהן הוא פועל, ו־5% יוקצו להתרשמות מראיון עם המציע.
המשמעות היא שההצעה הזולה ביותר לא בהכרח תהיה זו שתיבחר. החברה הכלכלית מבקשת לבחון גם את יכולתו של המפעיל לספק שירות יציב ומתמשך, על סמך ניסיון קודם והיקף הפעילות שלו.
כתנאי להשתתפות במכרז, המציעים נדרשים להציג ניסיון קודם של שנה לפחות בהפעלת מערך רכבים שיתופיים, הכולל לפחות 50 רכבים בשלוש רשויות מקומיות שונות במהלך השנים 2021–2025. דרישה זו מצמצמת את האפשרות של גורמים חסרי ניסיון משמעותי בתחום להתמודד על הפעלת השירות.
המפעיל שייבחר יהיה אחראי לתחזוקת הרכבים, לתפעולם ולמתן שירות ללקוחות במקרה של תקלות. במסמכי המכרז נקבעו גם דרישות בנוגע לזמינות השירות, ונכללת אפשרות להפעילו באמצעים שונים, ובהם אפליקציה, אתר אינטרנט ומוקד טלפוני.
תקופת ההתקשרות הראשונית תהיה 12 חודשים, עם אפשרות לארבע הארכות נוספות, של עד 12 חודשים כל אחת, כך שמשך ההתקשרות הכולל עשוי להגיע לחמש שנים, בכפוף לתנאים ולהסכמת הצדדים.
אלא שחשוב להבהיר כי שירות רכבים שיתופיים אינו רעיון חדש בראש העין. באתר החברה הכלכלית כבר מופיע מידע על פריסה קודמת של שמונה רכבים שיתופיים ברחבי העיר, באמצעות חברות שלמה סיקסט וסיטי קאר, לצורך השכרה שעתית, חצי־יומית או יומית.
נוסף על כך, בפברואר 2026 פרסמה החברה הכלכלית מכרז קודם להפעלת פרויקט רכבים שיתופיים, מספר 01/26, שהמועד האחרון להגשת ההצעות בו חל באפריל.
המכרז החדש, שפורסם באוקטובר, הוא אפוא הליך נוסף בתחום שכבר קודם בעיר. עם זאת, במסמכים שנבדקו לא נמצא הסבר לסיבת פרסום המכרז הנוסף, ולא פורסמו נתונים עדכניים על מספר הרכבים השיתופיים הפעילים כיום, היקף השימוש בהם או שביעות רצון התושבים מהשירות הקיים.
הנתונים הללו חשובים במיוחד כדי להבין אם המהלך החדש נועד להרחיב שירות שכבר פועל בהצלחה, להחליף מפעילים קיימים או ליצור מתכונת הפעלה חדשה. בשלב זה אין מידע מאומת המאפשר לקבוע מהי הסיבה להליך הנוסף.
מבחינת התושבים, גם פריסת הרכבים תהיה גורם משמעותי בהצלחת הפרויקט. שירות של עשרה רכבים עשוי לתת מענה לצרכים נקודתיים, אך מידת השימושיות שלו תלויה במיקום החניות, בזמינות הרכבים בשעות הביקוש, בעלויות ובנוחות ההזמנה וההחזרה.
לצד זאת, הקצאת חניות ייעודיות לרכבים שיתופיים מעוררת גם שאלה הנוגעת לשימוש במרחב הציבורי. על פי המכרז, מקומות החניה שיוקצו לשירות לא יהיו כפופים לתעריפי חניה בכחול־לבן, והמיקומים ייבחרו בהתאם להחלטות העירייה והגורמים המוסמכים. המבחן יהיה האם השימוש הציבורי ברכבים יצדיק את הקצאת מקומות החניה עבורם.
החברה הכלכלית קבעה מפגש מציעים חובה ליום ראשון, 25 באוקטובר 2026, בשעה 12:00. המועד האחרון להגשת שאלות הבהרה הוא 1 בנובמבר בשעה 12:00, ואת ההצעות למכרז ניתן להגיש עד יום שני, 9 בנובמבר 2026, בשעה 12:00.
בשלב זה מדובר בהליך מכרזי בלבד. טרם פורסמה זהות המפעיל שייבחר, לא נקבע מחיר סופי לתושבים ולא הוצגה רשימה של מיקומי הרכבים במסגרת ההתקשרות החדשה.
עבור תושבי ראש העין, השאלה המרכזית תהיה האם המכרז החדש יוביל לשירות נגיש ומשתלם יותר מהאפשרויות הקיימות. התשובה לכך תתברר רק לאחר בחירת המפעיל, קביעת התעריפים ופרסום מיקומי הרכבים שיפעלו ברחבי העיר.
קבוצת ערים
- אופקים
- אור יהודה
- אילת והערבה
- אשדוד
- אשקלון
- באר יעקב
- באר שבע והנגב
- בת ים
- גבעת שמואל
- גבעתיים
- גדרה
- גן יבנה
- גני תקווה
- דימונה
- הרצליה
- חולון
- יבנה
- יהוד מונוסון
- ירוחם
- ירושלים
- כל הארץ
- כפר סבא
- לוד
- מודיעין מכבים רעות
- מועצות - עוטף עזה
- מזכרת בתיה
- מצפה רמון
- נס ציונה
- נתיבות
- נתניה
- סביון
- ערד
- פתח תקווה
- קריית אונו
- קריית גת
- קריית עקרון
- קרית מלאכי ו-מ.א באר טוביה
- ראש העין
- ראשון לציון
- רחובות
- רמלה
- רמת גן
- רמת השרון
- שדרות
קטגוריות
זכויות יוצרים: המערכת משקיעה מאמצים רבים באיתור בעלי זכויות היוצרים בתכנים המופצים ברבים. במידה ופורסמה מדיה שבעליה אינו ידוע, השימוש נעשה לפי סעיף 27א לחוק זכויות יוצרים. אם הנכם בעלי הזכויות, ניתן לפנות אלינו לצורך הוספת קרדיט או הסרת התוכן.








